TRAVEL / Europa

CITY GUIDE EDINBURGH: 12 x TO DO’S, ETEN & DRINKEN

De herfst is de ultieme periode om een stedentrip naar de mooie stad Edinburgh te boeken. Deze bijna sprookjesachtige stad ligt in Schotland aan de kust en heeft heel veel cultuur en lekkers te bieden – onze favo combi voor een weekendje weg. Dit zijn onze tips voor Edinburgh!

To do’s in Edinburgh

Arthur’s Seat

Arthur’s Seat is een uitgestorven vulkaan tussen een groep heuvels praktisch naast Edinburgh. Eenmaal aan de top heb je een waanzinnig uitzicht dat echt de moeite waard is, ook als het miezert. Het kost je tussen een half uur en driekwartier om de klim te maken.

16 x tips voor de beste reisvoorbereiding >

Edinburgh Castle

Op Castle Rock, een oude vulkanische plug, staat Edinburgh Castle overzicht te houden over de stad. Ook weer een waanzinnig uitzicht én de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone of Stone of Destiny, waarop de koningen van Schotland werden gekroond, zijn hier te bezichtigen.

Edinburgh Castle // to do // city trip // guide Edinburgh // tips
Edinburgh Castle // to do // city trip // guide Edinburgh // tips

Princes Street en George Street

Dé winkelstraten van Edinburgh. Hier vind je chique warenhuizen, boetiekjes en heerlijke koffietentjes. De gebouwen komen uit de 18e en 19e eeuw en hebben nog altijd hun charme bewaard. Hier ben je zeker een middagje zoet!

Meer naar het onze? Zie hier onze Boedapest tips >

Reizen

Palace of Holyroodhouse

Maria Stuart (1542-1587), of beter bekend als Mary, Queen of Scots, werd toen ze zes dagen oud was al koningin. Haar laatste paar jaren, voor het uiteindelijke schavot, bracht zij door in Edinburgh. Alle spanning, macht en sfeer van toen, proef je nog steeds in dit prachtige paleis.

Scottish National Gallery

Hartje Edinburgh ligt de National Gallery van Schotland. Je vindt hier de grootste namen, als Botticelli, Raphael, Rembrandt, Vermeer, Constable, Monet, Van Gogh and Gauguin. Het gebouw staat midden in het park, waar je met mooi weer heerlijk kunt zitten en het ligt aan Princes Street.

Edinburgh // straat // citytrip // guide Edinburgh // to do // tips
Edinburgh // straat // citytrip // guide Edinburgh // to do in Edinburgh // tips Edinburgh

Auld Reekie

Eind van de Middeleeuwen was Edinburgh een snel groeiende stad – zo snel, dat er een muur omheen gebouwd werd zodat het zou stoppen. Hierdoor stonden de huizen dicht op elkaar en verspreidden ziektes zich snel. Lang verhaal kort: er hing smoke over de stad door alle lijken… Auld Reekie is één van de bijnamen van de stad; dit betekent ‘Old Smokey’ in Schots dialect. In deze delen van de stad kun je met een guide touren en krijg je alle spookverhalen van de stad te horen.

Calton Hill

Een andere bijnaam van de stad, die tegenwoordig veel beter past, is ‘Athene van het noorden‘. Bovenop de Calton Hill staan namelijk verschillende bouwwerken die gebaseerd zijn op de klassieke Griekse stijl. Hier staat bijvoorbeeld het onvoltooide ‘National Monument’, gebouwd tussen 1822 en 1829, naar het voorbeeld van het Parthenon.

10 x heerlijke ontbijtjes wereldwijd >

Eten & drinken in Edinburgh

Loudons

Ook in Schotland doen ze aan groots ontbijten – een full English breakfast zal sowieso op het menu staan, maar bij Loudons bieden ze nog veel meer aan: pancakes, toast met avocado en verschillende yoghurtjes. Hier kun je genieten van ontbijt, lunch en snackjes van de backery.

Dit zijn de mooiste bestemmingen voor een roadtrip door Europa >

Burgers and Beers Grillhouse

Zin in een burger? Dit is de place to be. Burgers and Beers werkt enkel met lokale producten. Hiervoor zoeken ze altijd de beste van de besten. Ze hebben van alles wat: rund, kip, hotdogs, maar ook genoeg vega opties. En naast die heerlijke burger hoort natuurlijk een tof speciaal biertje.

Foto: Makars Gourmet Mash Bar // Edinburgh - tips - guide - citytrip
Foto: Makars Gourmet Mash Bar // Edinburgh – tips – guide – citytrip – city guide Edinburgh

SKYbar

Avondje afsluiten met een heerlijke cocktail én uitzicht hebben over de hele stad? Bij SKYbar drink je de beste drankjes met de lichtjes van de stad op de achtergrond. Ze hebben wel beperkte openingstijden, dus let daar wel op!

Al eens in Edinburgh geweest? Check dan Berlijn >

Makars Gourmet Mash Bar

Voor een avond lokaal dineren ga je naar Makars Gourmet Mash Bar. Proef hier gerechten als haggis (ook vegetarische!), kip gegrild in whiskey, skirlie of smoked gammon. Deze klassieke maaltijden worden hier op de traditionele wijze bereid – heerlijk!

Foto: Fortuna Coffeebar // Edinburgh - tips - guide - citytrip
Foto: Fortuna Coffeebar // Edinburgh – tips – citytrip – wat te doen in Edinburgh – hotspots in Edinburg

Fortuna

Eind van de middag trekken alle Britten zich terug om thee te drinken en een gebakje te eten. Maak gebruik van dit moment om langs te gaan bij Fortuna. De koffie komt van Machina, een roastery uit Edinburgh zelf en ook de andere producten zijn duurzaam.

Geniet van je weekendje weg en deel je kiekjes met ons!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Gerelateerde artikelen