7

7 TECHNIEKEN OM JE BREIN TE BLIJVEN TRAINEN EN FIT TE HOUDEN

tips geheugen trainen - brein trainen - braingames - geheugenspelletjes - tips voor een beter gebeugen - tips om slimmer te worden

Je brein fit houden en blijven trainen zijn twee lastige taken. Hoe fijn is het als we dit proces een beetje kunnen helpen? Wij hebben vijf wetenschappelijke tips voor je om optimaal te presteren!

1. Genoeg slaap

Ligt redelijk voor de hand, maar goed slapen is echt de clue voor het fit houden van je hersenen. Stanley Conran, hoogleraar psychologie en slaapexpert aan de University of British Colombia, stelt dat elk uur minder dan 8 uur slaap een punt op je IQ kost. Slaap is namelijk nodig om herinneringen te evalueren en netjes te archiveren. Hierdoor kun je het makkelijker reproduceren wanneer nodig.

Inspirerende TED Talks voor starters >

2. Leer een nieuwe taal

Zweedse onderzoekers Martin Lövdén en Johan Mårtensson van Lund Universiteit deden hier onderzoek naar. Wat bleek? Studenten die in drie maanden een taal leerden, lieten een opmerkelijke groei in de hersenen zien. Eerder werd al aangetoond dat twee- of meertalige mensen pas later Alzheimer ontwikkelen.

braintraining // hersenen trainen // brein oefeningen // stimuleren // studeren
braintraining // hersenen trainen // brein oefeningen // stimuleren // studeren

3. Visualiseer

McDaniel, hoogleraar psychologie aan de Washington University zegt hierover het volgende: “Visualiseer een toekomstige taak en associeer het met de te verwachten omgevingsfactoren.” Wanneer je bijvoorbeeld een speech geeft, bedenk dan van tevoren wie er zullen zijn, hoe de zaal eruit zal zien et cetera.

Handen uit de mouwen steken om je brein te blijven stimuleren? >

4. Het juiste eten

Dit ligt natuurlijk helemaal in ons straatje: eten. En let hierbij dan vooral op de Omega 3-vetzuren. Deze zijn essentieel voor de normale hersenfuncties en lijken een boost te geven aan ons leervermogen en geheugen, aldus Fernando Gómez-Pinilla, hoogleraar neurochirurgie en fysiologische wetenschap aan UCLA. Omega 3-vetzuren zitten bijvoorbeeld in zalm of kiwi’s.

Mobile

5. Omgaan met stress

Key is om goed om te leren gaan met stress. Stress kan leiden tot overspannenheid en een burn-out en daar wordt niemand blijer van. Wanneer je een goede work-life balance creëert, verlaag je jouw stressniveau, kun je rustiger kijken naar problemen en denk je eerder in oplossingen. Hoe je die work-life balance goed krijgt, lees je hier >

6. Braingames downloaden

Er zijn ook verschillende online spelletjes die je kunt downloaden om je geheugen en brein te trainen. Download bijvoorbeeld Lumosity om iedere dag drie verschillende games te spelen, die zich ieder richten op een ander onderwerp. Van geheugen- tot taal- en rekenspelletjes, allemaal op een leuke manier verpakt!

Leer nieuwe dingen, zoals een instrument bespelen, en blijf vooral lekker actief. Zo zit je lekker in je vel en ben je optimaal bezig!

CategoriesWork