B

BEWUSTER ZIJN VAN WAT JE EET: ZO DOE JE DAT

bewust eten tips

Hoe bewust ben jij van wat je eet? Als je eet, waar ben je dan? Eet je in alle stilte? Samen met je gezin? Of misschien wel terwijl je ook nog een laatste hand aan het werk legt of je favoriete serie volgt? Denk je na over de producten die je eet en welke invloed zij mogelijk hebben op je lichaam of het milieu? 

De kans is groot dat je je van dit alles weinig bewust bent. De meeste mensen gaan gebogen in de hap-slik-weg-cultuur. Ons echt bewust zijn van een maaltijd? Dat is eerder uitzondering dan regel. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Mindful eten kan heel veel betekenen. Door je meer bewust te zijn van wat je eet, heeft je lichaam ook beter door dat deze op dit moment gevoed wordt.

Door bij elke hap stil te staan, zorg je ervoor dat deze sneller verzadigd is. Mindful eten is dan ook een extra goed idee als je af wilt vallen en je porties probeert te verkleinen. Daarnaast is het ook een manier om meer bezig te zijn met wat je eet en welke impact deze hebben. Waar nodig kunnen dan veranderingen worden aangebracht in het dieet. 

Klinkt allemaal prachtig, maar hoe eet je bewuster in onze gehaaste maatschappij? Met behulp van de onderstaande tips helpen we je alvast een beetje op weg. 

1. Denk aan het milieu 

Het is niet alleen belangrijk om tijdens het eten aandacht aan elke hap te besteden, maar ook bij het plannen van de maaltijd moet dit al bedachtzaam gebeuren. Ben je je bijvoorbeeld wel bewust van de impact van jouw maaltijd op het milieu? Wist je bijvoorbeeld dat de vleesindustrie een enorm aandeel heeft aan de CO2-uitstoot in deze wereld? Als we wereldwijd minder vlees zouden eten, zouden we de CO2-uitstoot binnen mum van tijd drastisch kunnen verminderen. 

Vegetarisch of zelfs veganistisch eten is dé manier om jouw steentje bij te dragen aan het milieu. Geen inspiratie voor veganistische gerechten? Probeer dan eens de Green Chef box. Deze boxen leveren alles wat je nodig hebt om de lekkerste en groene maaltijden te bereiden.  

2. Probeer het tempo te vertragen 

Het lichaam heeft tijd nodig om te begrijpen dat het gevoed wordt. Als je te snel eet, voel je je daarom ook minder verzadigd. Hierdoor zal je ongemerkt grotere hoeveelheden eten, omdat het lichaam nog niet de tijd heeft gehad om de juiste signalen door te geven. Snel eten kan dan ook invloed hebben op je calorie-inname en hongergevoel. Bovendien merk je zo ook weinig van wat je eet. Zonde! 

    Daarom is het belangrijk om het tempo te verlagen. Gemiddeld hoor je ongeveer twintig minuten over een maaltijd te doen. Is jouw bordje echter na tien minuten al leeg? Probeer dan echt eens een aantal dagen met een timer te eten en verlaag het tempo. Geniet van elke hap. Proef het echt. Neem de tijd om een volgende hap te nemen en ga zo door.

    3. Vermijd afleidingen 

    Dit is misschien een open deur, maar mag niet ongenoemd blijven. Probeer afleiding tijdens het eten zoveel mogelijk te voorkomen. Leg de telefoon weg en zet deze uit, schakel de televisie uit en zorg ervoor dat je als gezin eerst enkele minuten in alle rust eet voordat er gepraat wordt. 

    CategoriesNiet gecategoriseerd