B

BEVRIJDINGSDAG 2021: ZO KUN JE HET VIEREN

bevrijdingsdag 2021 - 5 mei - bevrijdingsdag vieren - bevrijdingsdag vieren corona

Elk jaar kijken we uit naar 5 mei – lekker een drankje doen op één van de bevrijdingsfestivals waar we dansen tot de zon ondergaat. Onze vrijheid vieren we graag met z’n allen, waar dan ook. Dus dit jaar gewoon online! Hoe dan? Wij geven je 7 x tips.

Vind hier hoe je bevrijdingsdag 2021 viert >

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam herdenken we alle slachtoffers samen. Zelf kun je de vlag halfstok hangen en twee minuten stilte houden om 20:00. Daarnaast kun je in het digitale tijdperk online bloemen leggen bij één van de 4.000 oorlogsmonumenten.

Pleidooi voor luxe verwennerij: geen versoepelingen betekent niet dat je niet kunt genieten >

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. We hangen de vlaggen uit en gaan het met z’n allen vieren. Maar hoe?

Bevrijdingsdag 2021 vieren doe je zo

1. Bezoek een online Bevrijdingsfestival

De veertien Bevrijdingsfestivals bieden een gezamenlijk online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten. Op deze website vind je een timetable met het programma gevuld met zang, dans, muziek, theater en gesprekken over vrijheid.

Bevrijdingsfestival Utrecht

De Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser verbinden de festivals met livestream vanuit een bijzondere locatie. Een goed gevulde dag dus! Het programma wordt dichter naar 5 mei toe bekend gemaakt.

Festivals die (waarschijnlijk) wél doorgaan >

2. Vrijheidsmaaltijd koken

Normaal gesproken worden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. Het idee achter de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij gasten over vrijheid en onvrijheid kunnen spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat.

Dit jaar gaat dat even anders. Chef Yvette van Boven bedacht de Vrijheidsmaaltijdsoep speciaal voor 5 mei 2021. Zelf zegt ze: “Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, vind ik een oproep tot luisteren naar elkaar echt nodig.” Ga jij ook mee kokerellen?

3. Ga in gesprek over vrijheid

Nog weinig idee waar te beginnen? Vind je het een belangrijk onderwerp, maar moeilijk aan te snijden? Download dan de gesprekskaartjes van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zij helpen je een handje om deze lastige vragen toch aan elkaar te kunnen stellen.

8 x Podcasts voor meer positiviteit >

4. Een feestje in de woonkamer

Traditiegetrouw gaat ook het 5 mei-concert gewoon door! Normaal gesproken is het op de Amstel in Amsterdam, maar dit jaar zal het achter de gesloten deuren van het Koninklijk Theater Carré gehouden worden. Bevrijdingsdag vieren we nog altijd het liefst met een dansje, maar nu dan thuis! Het wordt ’s avonds uitgezonden op NPO1.

5. Woon de 5 mei-lezing bij

Elk jaar wordt de 5 mei-lezing door een andere provincie georganiseerd. Dit jaar is het de beurt aan Zuid-Holland! Het jaarthema van de viering is dit jaar ‘Na 75 jaar vrijheid’. De 5 mei-lezing dient als inspiratiebron voor het debat over vrijheid. Erg interessant en ook te volgen via NPO1.

6. Nog even uitstellen

Normaal gesproken één van de grootste festivals op 5 mei: Het Amsterdams Verbond. In verband met COVID-19 is het echter verplaatst. Dit jaar kun je nogmaals Bevrijdingsdag vieren op 25 september! Check voor meer informatie hun site.

19 x Coronaproof activiteiten in Amsterdam >

7. Distance Disco

Met Distance Disco kun je zelf een online disco hosten met je vrienden. De digitale dansvloer heeft ook een spelelement. Er is altijd één iemand die op hetzelfde nummer danst als jij. Vind je degene? Voor dan de code in en scoor punten!

En, hoe ga jij bevrijdingsdag vieren?

CategoriesChill