&

”IK HEB VEEL MEER ZELFVERTROUWEN GEKREGEN” | Drankje met Vrouwelijke Vrachtwagenchauffeur Senna (21)

Onder de categorie ‘Drankje Met’ vind je interviews voor én door ambitieuze levensgenieters. Van grote social influencers tot female empowerment auteurs of ondernemende fashionista’s. Dit keer drinken wij een theetje met Senna, die op 21-jarige leeftijd al vrachtwagenchauffeur is. En vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs mogen dan misschien zeldzaam zijn, onderschatten moet je ze niet. Senna kart stad en land door en is wel wat gewend als vrouw in deze overheersend mannelijke wereld. 

Met welke reden haalde jij destijds je vrachtwagenrijbewijs, en hoelang is dat geleden?

‘’Mijn vader heeft altijd vrachtwagen gereden en ik ging vanaf kleins af aan eigenlijk al vaak met hem mee. Inmiddels hebben mijn vader en oom een eigen transportbedrijf en ben ik daar aan het werk gegaan. Mijn rijbewijs heb ik in januari 2019 gehaald op 19 jarige leeftijd, dat is nu zo’n twee jaar geleden’’

Hoe kwam je na je vrachtwagenrijbewijs aan een full-time baan als ‘lady trucker’?

‘’Dat was vrij makkelijke vanwege het familiebedrijf, daar kon ik eigenlijk gelijk aan de slag nadat ik mijn rijbewijs had gehaald’’

Waarom zouden volgens jou meerdere vrouwen dit toffe beroep moeten uitvoeren?

‘’Elke dag is een uitdaging, je kan helemaal zelfstandig aan de slag, je leert veel nieuwe mensen kennen en daar is een vrouw absoluut niet minder goed in dan een man. Een ander mooi aspect aan het beroep is dat je iedere dag op nieuwe plekken komt, die je normaal misschien nooit zou bezoeken. Daardoor verbreed je je horizon en dat is iets wat voor iedereen nuttig kan zijn.’’

Hoe heeft deze baan jou als persoon verder gevormd?

‘’Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen omdat ik vaak complimenten krijg. Soms twijfel ik nog van te voren aan mezelf en als het dan uiteindelijk gewoon lukt en je er ook nog een compliment over krijgt dan geeft dat mijn zelfvertrouwen een boost. Dat is heel fijn.’’

Senna stap uit één van de trucks waar ze vaak mee rijdt

Wat is het meest gehoorde vooroordeel over vrouwelijk vrachtwagenchauffers?

‘’Het ontzettende cliché dat vrouwen ‘niet kunnen rijden’. Maar naar mijn mening is dat echt onzin. Ik heb op mijn 19e mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald en als ik ‘niet kon rijden’ was dat natuurlijk nooit gelukt.’’

Als chauffeur kom je op allerlei plekken. Soms ‘s nachts, soms verlaten, soms in nauwe steegjes met een te grote truck. Heb je je wel eens bang of bedreigd gevoeld in de afgelopen jaren?

‘’Nee, eigenlijk nog nooit. De plekken waar ik mijn materiaal aflever zijn vaak druk bezocht en er zijn veel mensen om me heen. Tot nu toe is er geen reden geweest om me bang of bedreigd te voelen.’’

Meer interviews met girlbosses lees je hier >

Welke mooie ervaring had je zeker niet meegemaakt zonder deze baan?

‘’Vroeger zat ik altijd naast mijn vader en tijdens deze periode hebben we samen al veel mooie herinneringen gemaakt. Daar ben ik heel erg dankbaar voor, en het eerste ritje dat mijn vader juist naast mij zat zal ik dan ook nooit vergeten.’’

Wat zijn voor jou écht genietmomentjes achter het stuur?

‘’Eigenlijk geniet ik van ieder vrachtwagen ritje, dag in dag uit. Dit komt vooral door de vrijheid die je hebt als chauffeur. Je kunt echt lekker je eigen ding doen. En dat terwijl ik iedere dag nieuwe mensen én omgevingen ontdek. lk vind het een prachtig vak en zou het andere vrouwen zeker aanraden dit beroep te overwegen!’’

Lijkt vrachtwagenchauffeur jou een tof beroep en wil je hier meer informatie over? Bekijk de websites https://www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl/ en www.stlwerkt.nl om meer te weten te komen!

CategoriesDrankje met