A

ALTIJD MOE? 7 x TIPS OM BETER TE SLAPEN

chronische vermoeidheid - altijd moe en futloos - chronische vermoeidheid aanpakken - hoe krijg ik meer energie - Wat te doen bij vermoeidheid - vitaminen tegen vermoeidheid - vitamine voor meer energie - moeheid aanpakken

Veel mensen zijn altijd moe – zelfs na een nachtje voldoende slaap of een paar dagen rust. Heb jij ook last van chronische vermoeidheid? Dit zijn kleine dingen die je kunt doen >

Van stress aanpakken tot meer vitamines eten: dit is wat je kunt doen als je altijd moe bent >

1. Pak stress aan

Stress, onze grootste vijand. Het doet vaak meer met ons lichaam dan dat we denken en is de reden van veel onderliggende kwaaltjes. Waaronder je altijd moe voelen. Dus onze tip als je veel stress op je werk of privé ervaart of als je vaak over kleine dingen piekert: ga naar je stressbron en pak het aan.

Stop met stressen: 12 tips om eindelijk te ontspannen >

2. Houd vaste slaapritmes aan

Wil je vermoeidheid tegen gaan? Dan is het belangrijk dat je consequent op tijd naar bed gaat en voldoende slaap krijgt. Probeer jezelf goede slaapgewoonten aan te leren door elke dag (ongeveer) op hetzelfde tijdstip te slapen én wakker te worden. Ook in het weekend! Zodat je lichaam niet in de war raakt door een andere slaapritme op zaterdag & zondag én dat je weer heel de week moe bent.

3. Pak een boek voordat je gaat slapen

Val je lastig in slaap als je in bed ligt? Pak een boek erbij! Lezen is een ideale manier om ontspanning te bevorderen en tot rust te komen aan het einde van je dag. Overweeg daarbij om de verlichting in je slaapkamer te vervangen. Zo is het blauwe licht van elektronica niet alleen slecht voor je slaapcyclus, ook helder licht dat we normaal bij lezen gebruiken, is te fel is voor het slapengaan. Dus, lees jij erop los voor bedtijd? Kies dan voor warmere lichtbron (geler licht) in de slaapkamer, die de ogen bij het lezen ondersteunt. Inbouwspots zijn een fijne manier om het licht te dimmen in de avonduren, dit geeft namelijk een seintje aan het lichaam aan dat het tijd is om te ontspannen.

4. Beweeg meer op de dag

Beweging heeft vele voordelen voor de gezondheid. Zo krijg je na een goede work-out sessie of een lange wandeling een energie boost, een betere concentratie en vermindert het stress. En, vergeet niet: lleine dingen zoals de auto laten staan en met de fiets naar werk gaan of voor de trap kiezen in plaats van een roltrap tellen ook mee!

Na de afbeelding meer tips tegen chronische vermoeidheid >

work-out - happy - sporten - bewegen

5. Doe dingen waar je energie van krijgt

Als je alleen maar dingen doet wat ‘moet’ en geen dingen waar je blij van wordt, is het niet zo gek dat je – je futloos of vermoeid voelt. Je dag bestaan dan alleen uit activiteiten die energie zuigen, zonder dat er energie bijkomt van leuke dingen. Onze tip? Pak oude hobby’s weer op, spreek af met je vrienden, neem meer tijd voor jezelf of leer iets nieuws!

6. Zorg voor genoeg vitamines en gezonde voedingsstoffen

food is fuel! Verwerk in je maaltijden voedzame producten, drink genoeg water zorg dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Want wist je dat een tekort aan Vitamine D of B12 échte boosdoeners zijn voor vermoeidheid. En, dat je lichaam alleen maar futlozer voelt van alleen maar ongezonde troep. Dit betekent overigens niet dat we altijd maar de chocoladereep hoeven laten staan.

Ook leuk! 15 x tips om jouw dag rustig te beginnen >

7. Ga naar de dokter

Heb je een vaste slaapritme, slik je genoeg vitamines en beweeg je regelmatig? Maar blijf je – je toch eeuwig vermoeid voelen, zélfs na een paar dagen goed rusten? Dan is het verstandig om naar de dokter te gaan en hulp te vragen van een professional. Vermoeidheid kan namelijk ook betekenen dat je iets onder de leden hebt. Een professional biedt dan advies op maat!

En, hoe ben jij vermoeidheid de baas?

CategoriesChill