O

OCHTENDROUTINE: 15 TIPS OM JOUW DAG RUSTIG TE BEGINNEN

ochtendroutines voor werk - ochtendroutine hacks - succesvolle ochtendroutines - tips voor een vlotte ochtendroutine - ochtendroutine voorbeeld - mindful ochtendroutine - je dag goed beginnen

Het leven is druk, ochtenden zijn hectisch en de kans is groot dat we niet elke dag tijd hebben voor een 100 stappen ochtendroutine. Begrijpelijk, maar de ochtend is een cruciaal moment om de toon te zetten voor de hele dag. Daarom hier een lijstje met 15 x ochtendroutine hacks om tóch je dag goed te beginnen.

Start je dag rustig met deze 15 x ochtendroutines >

Leg alles een avond van te voren klaar

De sleutel tot een stressvrije ochtend is zo weinig mogelijk in de vroege uren te hoeven doen. Hoe je dat doet? Heel simpel, bereid alles voor wat je de avond ervoor kunt doen. Van je kleren alvast klaar leggen tot je werkplek voorzien met een volledig opgeladen laptop. Je kunt zelf je ontbijt van tevoren klaar maken door te meal preppen!

Ook leuk! 8 x tips om een ochtendmens te worden >

Laat je telefoon voor wat het is

Instagram feeds, gemiste Whatsapp berichtjes of leuke TikTok filmpjes, velen beginnen de dag direct op de mobiele telefoon. Ben jij ook schuldig aan het eindeloos scrollen op sociale media in de ochtend? Dan is het handig om de eerste 30 minuten van de dag je telefoon niet aan te raken. Op deze manier springt je geest direct in de werkmodus.

Zorg dat je spullen een vaste plek hebben

Zo hoef je niet last minute door het huis te razen om je autosleutels te zoeken of je laptop oplader ergens vandaan te plukken. Geloof ons: dat doet echt wonderen voor je stresslevel in de ochtend!

Zet je wekker 15 minuten eerder

Voelen je ochtenden aan als een race tegen de klok? Overweeg dan om je wekker vroeger te zetten. Ook al is het maar 15 (!) minuten eerder. Zo heb je meer controle over je ochtenden, zoals extra tijd voor jezelf om de krant te lezen bij het ontbijt of tijd voor je skincare routine. De 15 minuten extra slaap zal je écht niet missen, pinky promise.

ochtendpersoon - ochtendmens - tips om een ochtendmens te worden - tips om een ochtendpersoon te worden
Ochtendroutines tips | Tips voor een vlotte ochtendroutine

Begin je dag met zonlicht

Het principe is heel simpel: als je ‘s ochtends vroeg zonlicht binnenkrijgt, laat jij je lichaam weten dat het tijd is om wakker te worden. Dit komt doordat de melatonine productie wordt onderdrukt, waardoor je meer energie krijgt (en dus misschien niet eens dat tweede kopje koffie nodig hebt). Dus, open je gordijnen zodra je wakker wordt en laat het zonlicht zijn werk doen!

Of frisse lucht!

Met vroege werkuren en de donkere dagen in het vooruitzicht is zonlicht misschien wat lastig. Maar, wist je dat frisse lucht ook the trick doet? Open direct je ramen als je op staat of ga even naar buiten voor een kleine ochtendwandeling.

Maak je bed op in de ochtend

Je bed opmaken. Het klinkt als een simpele taak in je ochtendroutine, maar toch is het heel makkelijk om het gewoon niet te doen. Terwijl het zoveel voordelen met zich meebrengt: het verhoogd bijvoorbeeld je productiviteit, bespaard het werk later op de dag én verlaagd het stress.

Dit zijn dé 5 x redenen waarom je iedere ochtend je bed wilt opmaken >

Koop een koffiezetapparaat met timer

Technologie (lees: doelloos scrollen op je telefoon) heeft niet altijd een slecht effect op onze ochtendroutine. Want, hoe ideaal: in 2021 heb je gewoon een koffiezetapparaat met een timer! Dat betekent dat je de keuken binnenkomt terwijl een perfect gezet kopje koffie op je wacht én vijf minuten extra tijd, die je normaal nodig hebt om zelf de koffie te zetten.

Maak een ochtend playlist

Waarom jezelf kwellen met een irritant wekker toon of je ochtendroutine in stilte uitvoeren als je de dag ook kunt beginnen met een leuk muziekje? Geluid heeft namelijk invloed op je humeur en met een vrolijk geluidje begint je dag (letterlijk) met een dansje!

Hydrateer & eet een voedzaam ontbijt

Na een lange nacht heeft je lichaam behoefte aan nieuwe energie om goed te functioneren. Ook heeft je lichaam de hele nacht geen vocht binnen gehad. Zorg dat je begint met een grote glas water en vergeet niet te ontbijten. Ze zeggen niets voor niets break(your)fast! En je zult merken dat je na een goed ontbijt, je de dag al een stuk energieker begint.

ochtendmens worden - hoe word ik een ochtendmens
Ochtendroutines hacks – Je dag goed beginnen

Plan je ochtenden

Voordat je de werkdag induikt, is het handig om een planning van je ochtendroutine te hebben. Bepaal hoe laat jij wilt op staan, hoeveel tijd je nodig hebt om helemaal klaar te zijn en hoe lang jij over je ontbijt doet. Door elke detail van je ochtend in te plannen, krijg je meer controle over je dag en doordat je in de ochtend niets hoeft te beslissen, vermindert het ook stress. Hier vind je leuke planners >

Begin je dag met beweging

Je dag beginnen met beweging brengt heeft vele voordelen voor de gezondheid. Zo heb je de rest van de dag een betere concentratie, minder stress en meer energie. Het kan dus geen kwaad om wat beweging in te plannen, zoals een wandeling, een krachttraining of yoga work-out.

Stop met snoozen!

Herken je dat? Je ligt lekker onder de warme dekens wanneer je dromen verstoord worden door het vervelende geluidje van de wekker. Zonder na te denken, heb je die al te leuke snooze butten al ingedrukt. Of twee, drie, misschien zelfs vier keer. We geven toe: snoozen is verleidelijk. Maar het voegt niets goeds toe aan je ochtendroutine, dus het is beter om daar mee te stoppen.

Snooze jij? Dit is waarom je daar beter mee kunt stoppen >

Neem een lauw warme douche

Je zou zeggen dat door in de ochtend te douchen je de dag alerter en fitter begint. Maar, het tegendeel is waar als je een warme (of zelfs hete) douche neemt. Want, je wordt pas écht wakker met een oude of lauw warme douche in de ochtend.

Hou elke dag dezelfde ochtendroutine vast

Herhaal elke ochtend dezelfde ochtendroutine vast en je zult je al snel minder gestrest of vermoeid voelen. Voor een echt resultaat is namelijk consistentie the key. En, wist je dat het maar 21 dagen duurt voordat iets een gewoonte wordt? Dus even door de zure appel heen bijten: voor je het weet start jij elke ochtend de dag rust op.

En, welke van deze ochtendroutines tips doe jij al in de vroege uurtjes?

CategoriesChill