S

SNOOZE JIJ? DIT IS WAAROM JE DAAR BETER MEE KUNT STOPPEN

snoozen of direct op staan - hoe stop ik met snoozen - moe door snoozen - snoozeknop - snoozen slecht -

Herken je dat? Je ligt lekker onder de warme dekens wanneer je dromen verstoord worden door het vervelende geluidje van de wekker. Zonder na te denken, heb je die leuke snooze button al ingedrukt. Of twee, drie, misschien zelfs vier keer. Maar, hoe verleidelijk snoozen ook is, kun je hier beter mee stoppen. Hier lees je waarom én hoe je dat doet.

Nog ‘even vijf minuten’ je ogen dicht doen in de ochtend? Dit is waarom je beter kunt stoppen met snoozen >

Het is niet goed voor je lichaam

Wist je dat die o zo leuke snooze button helemaal niet zo goed voor je lichaam is? Het snoozen kan namelijk je REM-slaap verstoren. En, dat is iets wat je liever niet wilt!

De REM-slaap is namelijk de fase van je slaap waarin je droomt. Doorbreek je deze door bijvoorbeeld je wekker extra vroeg te zetten zodat je lekker ‘langer kan blijven liggen’, heb je minder tijd om door middel van dromen je gebeurtenissen van overdag te verwerken. Dit zorgt er vervolgens voor dat je overdag minder goed functioneert en/of kan concentreren.

Ook leuk! 5 x tips voor een betere nachtrust >

Snoozen maakt je moeier

Is de snooze-knop jouw beste vriend? Grote kans dat je vermoeider bent dan iemand die niet elke ochtend snoozed. Je krijgt namelijk in die paar extra minuten slechts een fragment van extra slaap. Dit komt omdat je lichaam een nieuwe slaapcyclus begint, maar geen tijd heeft om dit af te maken. Met als resultaat: dat je de hele dag slaperig en energieloos bent.

Het verbruikt je wilskracht

Nog niet overtuigd van de nadelen van snoozen? De Amerikaanse psycholoog Roy Baumeister geeft in zijn boek Willpower nog een feitje om je over de streep te halen. Het draait allemaal om wilskracht: je begint de dag met een bepaalde hoeveelheid wilskracht, die je gedurende de dag verbruikt totdat deze op is.

Wanneer je ’s ochtends een deel wilskracht besteedt aan het snoozen en het steeds opnieuw wakker worden, is de kans groot dat je aan het einde van de dag niets meer over hebt. En, dat is weer nadelig voor andere dingen en activiteiten. Is dat het echt waard?

middelen om beter te slapen - slaaptips piekeren - beter slapen apps - slaaptips volwassenen - goede nachtrust tips

Tips om te stoppen met snoozen >

Nu we weten waarom snoozen niet goed is voor je lichaam, komt de lastigste stap: het stoppen met snoozen. Girls Who geeft drie tips!

Plaats je wekker buiten handbereik

Sneaky one! Zet voortaan je telefoon op een kast buiten handbereik van je bed. Wanneer dat vervelende geluidje van de wekker afgaat, word je gedwongen om uit bed te stappen en is de kans kleiner dat je weer terug in bed rolt. Want, als je er toch al uit bent, kun je net zo goed gelijk met de dag beginnen. Right?

Zorg voor regelmaat

Regelmaat, regelmaat, regelmaat. Het is zó belangrijk! Probeer jezelf goede slaapgewoonten aan te leren door elke dag (ongeveer) op hetzelfde tijdstip te slapen én wakker te worden. Ook in het weekend! Je lichaam went hier van zelf aan. En, in een ideale wereld heb je de wekker niet eens meer nodig!

8 x tips om een ochtendmens te worden >

Zet je wekker op de juiste tijd

Ben je schuldig aan het eerder zetten van je wekker zodat je lekker kan snoozen? De laatste tip is om daar mee te stoppen. Zorg dat je wekker op de juiste tijd staat en sta dan direct op.

Investeer in een goed matras

Een van de redenen dat jij blijft snoozen kan zijn omdat je simpelweg geen goede nachtrust hebt gehad, en de kans is groot dat simpelweg komt omdat je geen goed matras hebt. Je brengt ongeveer 8 uur per dag door op je matras. dat is 56 uur per week en zo’n 224 uur per maand. Dat is nogal wat! Een goed matras is daarom een hele belangrijke investering als je snoozen tegen wil gaan en beter wil slapen. Het beste matras is het matras dat voldoet aan ieders individuele behoeften en voorkeuren, maar aan welke eisen moet een goed matras eigenlijk voldoen?

Let hierop als je een nieuw matras aanschaft

Ten eerst moet het je lichaam ondersteunen. Een matras moet in staat zijn om je lichaam te ondersteunen in een neutrale positie, met de juiste uitlijning van je wervelkolom en nek. Dit kan helpen om spierspanning en pijn te verminderen. Daarnaast moet een matras bewegingen kunnen absorberen, zodat je ’s nachts niet gestoord wordt door de bewegingen van je partner. Ook moet het koel blijven. Een matras dat warmte vasthoudt kan oncomfortabel zijn en de slaap verstoren. Zoek daarom een matras met materialen die warmte helpen afvoeren, zoals traagschuim met gel of een ademende hoes.

En, stop jij voortaan met snoozen of blijft het een guilty pleasure?

CategoriesChill