K

KIJKTIP: DEZE GASTEN SCHUIVEN AAN BIJ ZOMERGASTEN 2021

zomergasten 2021-gasten zomergasten - bn'ers zomergasten - janine abbring - presentatrice zomergasten - host zomergasten - welke zomergasten - wie zijn de zomergasten - vpro zomergasten

Al decennia lang een hit: Zomergasten. Sinds 1988 worden iedere zomer zes bekende mensen de hemd van het lijf gevraagd. Aan de hand van gekozen fragmenten door de inspirerende gasten stelt de interviewer de vragen. Maar wie zijn dit jaar de gasten van Zomergasten?

Lees verder over de gasten van Zomergasten 2021 >

Van 18 juli tot en met 22 augustus 2021 is VPRO Zomergasten elke zondagavond te zien op NPO 2. Janine Abbring presenteert voor het vijfde seizoen op rij Zomergasten. Het is het 34e seizoen op rij dat de VPRO Zomergasten uitzendt.

Floris Alkemade – 18 juli

Architect en Rijksbouwmeester Floris Alkemade zal de eerste aflevering op zich nemen. Deze zomer neemt Alkemade afscheid als Rijksbouwmeester. Vroeger was de ‘architect des konings’ verantwoordelijk voor de koninklijke paleizen. Daarnaast is de Rijksbouwmeester verantwoordelijk voor het bewaken van de architectonische kwaliteit van al het rijksvastgoed.

Operation Varsity Blues: hoe rijke families voorrang blijven krijgen >

Alkemade presenteerde namens het College van Rijksadviseurs Panorama Nederland. Dat is een toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland, met als hoofdthema’s: water, boerenland, verstedelijking en duurzame energie. Ook verscheen in de coronacrisis zijn essay De toekomst van Nederland: de kunst om van richting te veranderen.

Roxane van Iperen – 25 juli

Schrijfster en juriste Roxane van Iperen is de tweede gast bij Zomergasten. Van Iperen schrijft boeken, essays en columns. Ze werd bij een groot publiek bekend met ’t Hooge Nest, waarmee ze de Opzij Literatuurprijs 2019 won en de shortlist van de NS Publieksprijs 2020 behaalde. Ze schreef dit jaar het Boekenweekessay, getiteld De genocidefax, en hield de 4 mei-lezing.

“Mijn avond zal gaan over de strijd om macht: van de maffia en oorlog, tot de verhouding tussen politiek en bedrijfsleven of tussen man en vrouw. Maar ook: de mechanismen achter het vaststellen van goed en kwaad, schuld en onschuld, en hoe je mensen medeplichtig kan maken aan hun eigen onderdrukking,” aldus Van Iperen.

Robert Vermeiren – 1 augustus

Robert Vermeiren is hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en sub afdelingshoofd van LUMC Curium, academisch centrum voor kinderen met ernstige psychische problemen. Bovendien spreekt hij zich uit over de decentralisatie van de jeugdzorg. Hierdoor krijgen kinderen met complexe problemen moeilijker hulp. 

16 x Tips over het ontwikkelen van meer zelfliefde >

Tijdens de tweede lockdown signaleerde hij in een brandbrief dat de Jeugd GGZ overspoeld wordt met jongeren die vastlopen door de grote inperking van hun bewegingsvrijheid. “De komende decennia zullen we het hebben over de COVID-generatie. Het is aan ons allen te bepalen welke bijklank dit zal krijgen.”

Sevdaliza – 8 augustus

Sevda Alizadeh, artiestennaam Sevdaliza, is een Iraans-Nederlandse zangeres, componiste en producer. Sinds haar debuutalbum Ison vestigde zij haar naam internationaal met introspectieve songs, die spelen tussen trip hop, R&B en klassiek

Ook Sevdaliza zekf hoopt op een goed gesprek: “Een goed gesprek is een vorm van kunst; ik vergelijk het met improvisatie. Als wij elkaar kunnen vinden op dezelfde frequentie, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor mij gaat het leven over de emotie achter de handeling, de ongeschreven regels, de stilte tussen de noot.”

Alfred Birney – 15 augustus

Schrijver Alfred Birney is de vijfde gast bij Zomergasten. Birney is auteur van een groot oeuvre waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale rol speelt. Hoewel hij al dertig jaar voor een select publiek bekend is, brak hij in 2017 door bij het grote publiek met zijn roman De tolk van Java. 

17 x Films & docu’s over racisme, apartheid en white supremacy >

Een roman gebaseerd op de memoires van zijn vader en zijn eigen jeugdherinneringen, waarin hij afrekent met de mythen over ons koloniale verleden en de directe gevolgen daarvan voor de betrokkenen en hun nazaten. 

Hans Klok – 22 augustus

En de afsluiter: illusionist Hans Klok. In 1983 wordt hij zowel Nederlands als Europees kampioen goochelen. Terwijl zijn vader, elektrotechnicus, zich ontfermde over het management en de techniek, streek zijn moeder zijn podiumoutfits.  

Niet Las Vegas, maar een circustent in het Utrechtse Griftpark vormt deze zomer het decor van het nieuwe programma van Hans Klok, Hans Klok & Friends. Helaas moest Nederlands beroemdste illusionist terugkeren uit de grootse Amerikaanse stad, dat als gevolg van de lockdown veranderde in een spookstad

En, naar welke gasten van Zomergasten 2021 ga jij kijken?

CategoriesChill