1

14 x WINTERSPORT TIPS VOOR BEGINNERS

tips wintersport - wintersport tips - wintersport voor beginners - voor het eerst op wintersport

Van de bergen af crossen, tussen de middag een bordje Kaiserschmarrn en ’s avonds lekker opwarmen en proosten in de skihut: wintersport is een feestje. Maar ga jij voor het eerst (in lange tijd) weer op skivakantie en weet je niet precies wat je kunt verwachten? Hier vind je een aantal handige tips om van jouw wintersport een succes te maken.

Vind hier wat je als beginner wilt weten voordat je op wintersport gaat >

Vermijd het hoogseizoen

Als je op wintersport wilt gaan kun je het beste buiten de drukke krokus- en kerstvakantie gaan. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar het is ook een stuk rustiger. Zeker als je voor het eerst op ski’s of een snowboard staat, is het natuurlijk lekker om de ruimte op de piste te hebben.

Ga wat later in het seizoen

Lukt het nou niet om het hoogseizoen te vermijden? Kies er dan voor om iets later in het seizoen op wintersport te gaan. Vanaf half februari kun je duidelijk het verschil merken in temperatuur en zon. Als beginner wil je liever niet in de mist komen te staan of verrast worden met een sneeuwbui. Je weet het nooit helemaal zeker, maar later in het seizoen heb je meer kans op fijne ski/snowboard condities.

Neem wat lesjes om te oefenen

Het ligt natuurlijk aan je aanleg, maar meestal kun je met een paar lessen op een borstelbaan in Nederland al veel leren. Je komt er in ieder geval wel een makkelijke ‘echte piste’ mee af en kent de basis (pizzapunt!). Je zult zien: oefening baart kunst.
Hier vind je een aantal skihallen in Nederland om te oefenen >

Ook leuk! 10 x tips voor een veelzijdige wintersport in Les Menuires vind je hier >

Ga mee op een groepsreis

Wintersport gaat natuurlijk ook om gezelligheid. Met familie of vrienden in een schattig, Oostenrijks chaletje en met z’n allen proosten met schnapps hoort erbij. Als je geen mensen in je omgeving hebt die van wintersport houden, kan een groepsreis een goed alternatief zijn. Je hebt allerlei verschillende aanbieders van een single vakantie, waarbij je gezellig met een groep gaat wintersporten en alles voor je geregeld wordt. Hoe relaxt is dat?

tips wintersport - wintersport tips - wintersport voor beginners - voor het eerst op wintersportWintersport tips voor beginners

Ga voor een weekend

Wintersporten kan best pittig zijn omdat je natuurlijk veel intensief bezig bent. Zeker als je een hele week gaat, elke dag van de bergen wilt scheuren en ’s avonds ook nog de après-skibar onveilig maakt. Om op een goede manier kennis te maken met wintersport is het daarom het beste om te kiezen voor een (lang) weekend. Meestal ga je dan een dag of 4-5, waarvan je er zeker 3 op de piste kunt staan.

Begin op de brede pistes

Een tip is om als beginner te starten op de brede (en makkelijkere) pistes waar je ongestoord kunt oefenen. Let daar dus ook op als je je eerste wintersportvakantie uitzoekt. Meestal worden die pistes aangemerkt als groen of blauw, maar dat zegt niet altijd alles. Voorbeelden van gebieden waar veel ruimte is om rustig van de berg te glijden zijn Ötztal Arena en Gerlos in Oostenrijk en La Plagne in Frankrijk.

Vind hier 6 andere verrassende skigebieden in Europa >

Overweeg de auto in plaats van het vliegtuig

Als het om wintersport gaat is de auto het meest populaire vervoersmiddel. Je bent niet afhankelijk van vertrektijden of een vaste route en je kunt meer bagage meenemen dan wanneer je vliegt of met de bus gaat. Met de auto op wintersport vergt wel enige voorbereiding, houd daarom rekening met de volgende tips:

1. Ben je met een groepje en neem je je eigen skispullen mee? Bespaar ruimte en zorg voor een ski- of dakdrager op je auto, deze vind je bijvoorbeeld via Rameder
2. Zorg voor een extra voorraad ruitenvloeistof. Op de snelwegen naar de Alpenlanden wordt veel zout gestrooid en dat, vermengd met het vocht van het wegdek, kan voor slecht zicht zorgen op het voorraam.
3. Zorg ervoor dat je genoeg eten en drinken meeneemt. Dit is niet alleen fijn als je ineens stil komt te staan, maar het bespaart je ook een hoop geld als je vooraf inkopen doet.
4. Neem altijd sneeuwkettingen mee. Als het hevig begint te sneeuwen, dan kan het zo zijn dat je de kettingen moet omleggen. Leg de sneeuwkettingen op een handige plek, zodat je er gemakkelijk bij kunt komen zonder de hele auto leeg te hoeven halen.
5. Als het lukt, kies er dan voor om niet in Nederland vol te tanken. Nederland is het duurste land in Europa wat betreft E95 benzine. Tanken in België, Frankrijk en Duitsland is dus een stuk voordeliger.
6. Zorg voor een goede reisverzekering. Mocht er iets misgaan, onderweg of op de piste, dan zit je natuurlijk niet te wachten op hoge onvoorziene kosten. Hier vind je meer informatie over het kiezen van een reisverzekering.

Leen of huur skimateriaal

Wintersport kan een duur geintje zijn. Zeker als je daar alle materiaalkosten bij optelt. Als je voor de eerste keer gaat wintersporten is het zeker aan te raden om kleding en je ski’s of board te lenen van een bekende, of te huren in het skigebied. Zo hoef je niet meteen hoge kosten te maken voor iets waarvan je nog niet helemaal zeker bent of je het wel leuk gaat vinden.

Zo, nu ga je goed voorbereid op wintersport!

CategoriesReistips