O

OP VAKANTIE TIJDENS CORONA? HIER MOET JE ALLEMAAL OP LETTEN

op vakantie tijdens corona - vakantie 2021 boeken - corona maatregelen buitenland

Onbekommerd reizen zit er dit jaar wéér niet in. We kunnen (helaas) niet ‘even’ een verre reis boeken of ‘zomaar’ een dagje weg over de grens. En wie een poging waagt, moet letten op een flink aantal regeltjes en de juiste papieren op zak hebben. Onmogelijk is het niet, het vergt alleen nét wat meer tijd dan normaal. Dus wil jij toch op vakantie tijdens corona? Lees dan verder zodat jij precies weet waar jij allemaal op moet letten.

Toch de grens over tijdens corona? Hier moet je allemaal op letten >

Check wat je nodig hebt om een land binnen te komen

Dat is belangrijk! Want de meeste landen kom je niet in zonder een negatieve PCR test met internationaal erkend reiscertificaat. Met deze inmiddels o-zo-bekende test kun je op een snelle en makkelijke manier aantonen dat je geen corona hebt en je dus geen gevaar bent voor andere passagiers. Let op: check of jouw spoedtest door het RIVM gevalideerd is, zoals deze.

Ook belangrijk: check van te voren of er een quarantaineplicht geldt in het bestemmingsland. Dit kan oplopen tot 5 tot 10 dagen, dus belangrijk om te weten als je een korte trip plant. Zulke eisen kunnen invloed hebben op jouw reis. Het is dus handig om dit van te voren checken. Dit kan gelukkig heel makkelijk via de website van de Europese Unie waar je per land een overzicht vind van de verschillende voorwaardes.

Liever op vakantie in eigen land?
Hier vind je 10 x toffe glampings in Nederland >

Maar, zijn de grenzen überhaupt open?

Wanneer je naar het buitenland wilt, is het handig om van te voren te checken of het land überhaupt reizigers toelaat. Op de website van Rijksoverheid staan de reisadviezen op een gekleurd wereldkaart. Is het land rood dan worden alle reizen afgeraden en bij groen krijg je groenlicht om te reizen zonder risico’s. Als een land geel gekleurd is, mag je reizen maar zitten er nog wel risico’s aan verbonden en bij oranje zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan.

Reis- en annuleringsverzekering met COVID19-dekking

Ga je op reis tijdens corona en kies je voor een oranje gebied? Dan worden sommige zaken niet gedekt door je reisverzekering. En sommige reisverzekeringen bieden zelfs helemaal geen COVID19-dekking. Lees dus van te voren de kleine lettertjes van je verzekering en sluit een verzekering aan die bij je past. Of koop een extra annuleringsverzekering bij het boeken van je reis en verblijf.

Lees alles wat je moet weten rondom een reisverzekering >

Wat zijn de maatregelen over de grens?

Je mag de grens over, reis is geboekt en hebt alle benodigde papieren op zak. Wat nu? Het zwaarste werk is in ieder geval achter de rug. Maar het is wel handig om te weten aan welke regels je moet houden op je bestemming. Denk aan mondkapjes, winkels die dicht zijn en het behouden van afstand. Via de website Covid Controls kan je per land precies zien wat de lockdown-situatie is, welke maatregelen een land heeft en wat de regels zijn voor toeristen. Ook is het handig om de website van de overheid van het vakantieland in de gaten te houden. Die worden continu bijgewerkt en zijn dus ook 100% volledig.

op vakantie tijdens corona - vakantie 2021 boeken - corona maatregelen buitenland - reizen tijdens corona - goedkope spoedtest

Op vakantie tijdens corona // Vakantie 2021 boeken // Op zomervakantie 2021

Maatregelen van je verblijf

Ook campings, hotels en andere verblijfplaatsen kunnen restricties hebben vanwege het coronavirus. Zo kan het zijn dat het zwembad van een hotel of camping dicht is, je niet in het restaurant mag eten of dat je geen gebruik mag maken van andere faciliteiten die het verblijf normaal gesproken wel biedt. Door de website van je accommodatie goed in de gaten te houden, weet je van te voren wat je te wachten staat én kan je hierop voorbereiden. Vaak sturen accommodaties ook mails met de maatregelen. Hou je mailbox dus goed in de gaten!

Hou het voortdurend in de gaten

Het kan goed zijn dat maatregelen worden versoepeld of juist strenger worden. Blijf dus goed de website van onze overheid, de website van je accommodatie én de website van de buitenlandse regeringen in de gaten houden. Door up to date te blijven, weet je zeker dat je tijdens de reis alle benodigde papieren in orde hebt. Zo sta je straks niet voor verrassingen op het vliegveld of verblijfplaats en kan je zonder zorgen de grens over!

En, ben jij van plan om dit jaar naar het buitenland te gaan? Of heb jij een vakantie in eigen land op de planning staan?

<a href="http://www.spoedtest.nl">PCR test met internationaal erkend reiscertificaat</a>
CategoriesReistips