5

5 TIPS VOOR EEN WORKATION, ALS JE IN LOONDIENST WERKT

thuiswerken vanuit eht buitenland - werken vanuit het buitenlan - werken vanuit het buitenland in loondienst

Op workation in loondienst? Goed idee! Want niet alleen zzp’ers zijn digital nomads. Dat bewijst Alieke Ingerman (33). Ze werkt voor het Nederlandse Frankwatching, en doet haar werk regelmatig vanuit het buitenland. Zij weet dus als geen ander hoe je werken vanuit het buitenland, in loondienst, aanpakt. In dit artikel vind je Alieke’s tips om een workation voor te bereiden. 

Tegenwoordig geven werkgevers steeds meer vrijheid over waar je werkt. Wist je dat je vanaf 1 januari zelfs een vergoeding van €2 per dag kunt vragen als je thuis werkt? Bedrijven moeten haast wel, want je moet meegaan met je tijd en in deze arbeidsmarkt aantrekkelijk zijn voor werknemers. Werken vanuit het buitenland mogelijk maken kan daar enorm aan bijdragen. Dus als jij een baan hebt waarbij je slechts een laptop nodig hebt om je werk te kunnen doen, grijp dan ook je kans op een workation. Ga het gesprek aan met je werkgever, maar bereid je wel goed voor.

1. Check het beleid

Bij grote organisaties zal er een beleid zijn, wellicht zelfs op papier, over de regels rondo je werkplek. Bij MKB bedrijven is dit misschien minder concreet, dus ga dan zeker het gesprek aan over de mogelijkheden voor remote working. Het bedrijf kan hierin een keuze maken om het wel of niet toe te staan.

2. Zet op een rijtje waarom je dit wil

Als je vanuit het buitenland wil werken in loondienst, bedenk dan goed voor jezelf waarom je dit graag wil doen. Als je iemand moet overtuigen om toestemming te krijgen zal dit je zeker helpen. Je motivatie kan bijvoorbeeld zijn dat je toe bent aan nieuwe prikkels of positieve energie, zoals dat bij Alieke het geval was. Ze is single en zat nu veel alleen thuis, waar de muren op haar af kwamen. 

3. Zoek uit waar je heen wil

Als je te maken hebt met collega’s dan is het wel zo fijn om die op normale tijden te spreken. En dus moet je rekening houden met het tijdsverschil op je bestemming. Daarom is Europa of Kaapstad al snel een logische keuze. En daar is genoeg moois te ontdekken!

Goede Wi-Fi hebben is wel een hele open deur, dat is tegenwoordig overal wel beschikbaar, als je tenminste niet de rimboe in gaat. Let bij het kiezen van je werkplek wel op een rustige omgeving en een fatsoenlijke zitplekHier vind je goede bestemmingen voor een Workation >

workation in europa - reizen en werken Europa - digital nomads in europa - workation spanje - workation portugal - workation buitenland - werken in het buitenland

4. Informeer je werkgever

Nu je bovenstaande weet kun je voorbereid je gesprek in gaan. Wees duidelijk over je plannen. Concrete informatie over je bestemming, de periode die je weg wil en de redenen van je workation zijn belangrijk. Dat geeft iemand ook vertrouwen dat je er over nagedacht hebt en zal je eerder de vrijheid geven die je vraagt. 

5. Bereid je trip voor

Dan komt het leukste deel van werken in het buitenland, je trip voorbereiden! Geen rocket science, en in grote lijnen hetzelfde als een vakantie. Je boekt je vlucht of auto, zoekt een appartement of hostel en je bent good to go. Ook kan je lekker gaan onderzoeken welke leuke plekken je in je vrije tijd heen wil en wat je daar allemaal kunt doen. 

Waar je wel wat extra huiswerk aan hebt is het zorgen voor een goede werkplek. Misschien heeft je appartement die al, maar anders kan je kijken naar goede flexplekken, die elke stad wel heeft. Vaak kun je een dagkaart kopen of is het zelfs al mogelijkheid als je alleen koffie besteld, geen straf toch?! 

Bonustip: wil je zoals Alieke wat extra vrij om een stad te kunnen ontdekken, zet dan een vrije dag in of neem misschien zelfs wat onbetaald verlof. Extra tips voor werken in het buitenland in loondienst vind je op Alieke’s Instagram-account.

En, wanneer plan jij een werkvakantie naar het buitenland?

CategoriesNiet gecategoriseerd