W

WAT IS EEN BULLET JOURNAL EN HOE GEBRUIK JE DEZE PRODUCTIVITEITSMETHODE?

bullet journal - how to - tips - agenda - planner - zelf maken

They’re everywhere: bullet journals. Op Instagram en Pinterest zien we de mooiste creaties voorbij komen. Maar wat is een Bullet Journal eigenlijk, en waarom gebruiken die mensen niet ‘gewoon’ een simpele agenda? Wat kun je er verder mee? Hier vind je alles wat je moet weten over de bullet journal!

Wat is een bullet journal?

Simpel gezegd is het een planner, dagboek, agenda, to-do list en schetsboek in één. Mensen gebruiken notitieboekjes al decennia, zelf eeuwen voor al deze dingen, maar het was nooit écht georganiseerd. Of alles stond door elkaar, of iemand had zes verschillende boekjes (en dan was er altijd één kwijt). Tot Ryder Carroll met het concept kwam dat alles bij elkaar bracht: de bullet journal.

11 x Leuke hobby’s die je nu thuis uit kunt proberen >

Carroll had moeite met het organiseren van zijn gedachten door zijn ADD. Rapid logging zorgde ervoor hij meer rust in zijn hoofd kon creëren. Neurowetenschapper Daniel Levitin onderschrijft dit: “Het overbrengen van je to-do’s maakt ruimte vrij voor andere, meer directe behoeften.” Een bullet journal is dus bij uitstek een hulpmiddel om jezelf rust te bieden!

bullet journal zelf maken // wat is bullet journal
bullet journal zelf maken

Zo begin je met een bullet journal

Stiekem is er niet één juiste manier om met een bullet journal te beginnen. “Sommige manieren om dat te doen zijn uitgebreider dan andere, maar alles wat het uit het hoofd haalt is een goede zaak,” aldus Levitin. Toch zijn er enkele guidelines die je een handje op weg kunnen helpen!

8 manieren om je productiviteit te boosten >

Het makkelijkst is een notitieboekje met dunne puntjes, geen lijntjes. Op die manier kan je verschillende vormen maken zonder dat er dikke lijnen doorheen lopen. Vervolgens moet je bedenken waarvoor je hem wilt gebruiken: als agenda, voor to-dolijstjes, voor tekeningen, voor van alles en nog wat.

Wat is bullet journal?

Andere Bullet Journal Ideeën

Het handigst is om in ieder geval pagina’s te wijden aan: een maandoverzicht (met goals, to-do’s, highlights) en een weekoverzicht (zoals een gewone agenda). Alle pagina’s eromheen kun je aanvullen met: moodtrackers, lijstjes (to read, to watch, to cook, et cetera), pagina’s om te schetsen, quotes van de week, je financiën en habit trackers.

5 x Boeken die je helpen met jouw financiën >

Daarnaast kun je, om je to-do’s overzichtelijk te houden, werken met een systeem. Zet een puntje voor je to-do. Wanneer je hem voltooid hebt, maak je er een kruisje van. Als het verplaatst wordt, maak je er een pijltje van. Zo kun je overzichtelijk zien wat nog gedaan moet worden aan het eind van de week/maand.

Bullet Journal ideeën

Extra tips & tricks

Bovendien kun je in deze methode ontzettend veel creativiteit kwijt! Leer hand lettering, maak er tekeningetjes bij, plak er foto’s in of gebruik honderd verschillende kleurtjes: alles mag en alles kan. Mensen maken er een sport van hun ‘agenda’ zo mooi mogelijk te maken.

10 x Tips voor het maken van toffe minimalistisch tekeningen >

Heb je wat extra tijd over? Check dan #bujo of #bujocommunity op Instagram of Pinterest. Hier delen die hard creatievelingen hun bullet journal. Handig om even af te kijken en te spieken wat anderen ervan maken.

Bullet Journal kopen? Wij zochten een aantal toffe voor jullie uit >

 

En, wanneer ga jij zelf aan de slag met deze productiviteitsmethode?

CategoriesChill