V

VROUWENPOWER IN HET STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

Stedelijk Museum // Expositie // Nationale Vrouwendag

Het is bijna zo ver: internationale vrouwendag. Op 8 maart vieren we dat we kiesrecht hebben (100 jaar dit jaar!) en staat deze dag in het teken van solidariteit. Genoeg redenen voor een feestje natuurlijk, ook op cultureel gebied – verschillende musea vieren deze dag in samenwerking met de organisatie Mama Cash. Als voorproefje bezochten wij de vrouwelijke kunstenaars in het Stedelijk Museum.

Voor het vierde jaar op rij organiseert Mama Cash nu feministische festivals om vrouwen een podium te bieden – feminists supporting girls! Dit jaar worden girlbosses gevierd in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Utrecht Centraal Museum, Groningen en WORM, Rotterdam.

Het Stedelijk is al jaren een groot podium voor vrouwelijke kunstenaars. Ook nu zijn er veel tentoonstellingen te bewonderen van powervrouwen. Gelukkig maar, want normaal gesproken wordt slechts 13% van alle tentoongestelde werken in Nederlandse musea door vrouwen gemaakt, blijkt uit onderzoek vanuit de organisatie Mama Cash.

RAQUEL VAN HAVER. Foto: Martijn van Nieuwenhuyzen

5 x empowering summits voor powervrouwen in 2019 >

Nu in het Stedelijk Museum

Onder andere Raquel van Haver is nu te bewonderen in het Stedelijk. De winnares van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst heeft speciaal voor deze moderne tentoonstelling  schilderijen gemaakt. Haar doel was om met deze werken overeenkomsten tussen groepen mensen te benadrukken. Daarvoor reisde ze de wereld rond en nam al haar schetsen samen. In deze originele tentoonstelling zijn geen westerse helden te zien, maar de ‘ondergeschikten’ van miljoenensteden.

Ook het werk van Jacqueline de Jong wordt momenteel tentoongesteld. Deze kunstenares laat verschillende stijlen en technieken zien en naast doeken heeft ze ook tijdschriften gemaakt. De Jong is al jaren populair door haar felheid en gedrevenheid. Al vanaf het begin van haar carrière spelen actualiteit, ironie en erotiek grote rollen in haar werken.

JACQUELINE DE JONG. Tournevicieux cosmonautique (les ames les plus confuses se retrouvent un matin conditiones par un peu de pesanteur), 1966, particuliere collectie.

Lees hier interviews met inspirerende girlbosses >

Naast deze twee tentoonstellingen zijn er nog veel meer werken van boss ladies te zien in het Stedelijk. Neem zeker een kijkje wanneer je in Amsterdam bent!
Koop hier je reguliere ticket voor het Stedelijk Museum, of schaf kaarten aan voor de verschillende festivals op 8 maart.

 

CategoriesWalk & Visit