S

SELDERIJSAP: TIPS, VOORDELEN EN DRIE RECEPTEN!

Sinds een paar maanden zien we het overal voorbijkomen; op Instagram, health blogs & in de sapjeswinkels: celery juice. Ondanks de kritieken, zweren velen bij de wonderen van dit sapje. Wij hebben de voordelen, kritieken én drie geüpgradede versies van deze power sap op een rijtje gezet voor jullie!

Voordelen Selderij

Gezondheidsgoeroe Anthony William van het boek Medical Medium was naar eigen zeggen degene die de hype op gang bracht. Hij zwoer bij dit drankje, omdat het sap het darmkanaal zou alkaliseren (meer basisch dan zuur maken) doordat het bepaalde zouten bevat. Deze zouten elimineren gifstoffen en schadelijke bacteriën uit de darmen.

Ook versterkt het sap volgens William het maagzuur, zuivert de bloedbanen en voorkomt het huidproblemen, zoals eczeem. Dit komt door de hydraterende, ontstekingsremmende en microbioom-onderhoudende eigenschappen van selderij.

14 x Gezonde smoothie recepten >

‘Selderij is echt de held als het gaat om chronische ziekten. Ik heb duizenden mensen gezien die lijden aan chronische en mysterieuze aandoeningen die hun gezondheid herstellen door dagelijks 16 ons selderijsap te drinken op een lege maag,’ aldus William.

selderij strond - selderij sap - selderij voordelen
Celery juice // selderijs ap // saprecepten selderij

Onderzoeken & critici over selderij

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor Williams theorie over zouten, maar er zijn wel andere onderzoeken gedaan naar de werking van selderij.

Zo is er een studie die ondersteunt dat selderij de activiteit van tumornecrosefactor-alfa (TNF-A) en nucleaire factor kappa B (NF-kB) vermindert. TNF-A en NF-kB staan in verbinding met ontstekingsproblemen. Een ander onderzoek zegt dat luteoline in selderij COX-2 remt. Dit enzym veroorzaakt ook ontstekingen.

Zo begin je je eigen moestuin >

Veel critici stellen dat er nog te weinig onderzoek gedaan is om Williams theorieën te ondersteunen. Het grootste nadeel volgens hen is de vermindering van gezondheidseffecten. Wanneer je van groente of fruit een sapje maakt, verlies je namelijk vezels en voedingsstoffen. Anderen suggereren dat simpelweg meer water drinken ook de trick zou moeten doen…

Recepten met Selderij

Wij denken dat ieder lichaam anders is en anders reageert. Als alle genoemde voordelen ook maar een beetje waar zijn, is het mooi meegenomen. Het proberen waard dus! Ben je alleen niet zo’n fan van puur bleekselderij blenden en drinken? Dan hebben wij drie vernieuwde versies voor jullie! (Bron)

Recept #1

 • 1 stronk bleekselderij
 • 1 komkommer
 • 1 kleine, groene appel
 • 1 theelepel mix van chili, limoen en zeezout

Mythe ontrafeld: vers versus diepvries fruit >

Recept #2

 • 1 stronk bleekselderij
 • Handje verse munt
 • 120 mL kokoswater
 • (voor een kokos Mojito: rum)

Recept #3

 • 1 stronk bleekselderij
 • 1 citroen (sap)
 • 1 theelepel kurkuma

Als je het sapje de avond van tevoren klaar wil maken, bewaar het dan in een luchtdichte Mason Jar in de koelkast. Drink het wel binnen 24 uur, anders gaan er nutriënten verloren!

VOLG ONS OP INSTAGRAM VOOR MEER CULINAIRE INSPIRATIE!