E

EEN THUIS KRUIDENTUIN: KRUIDEN KWEKEN VOOR IN DE KEUKEN DOE JE ZO

thuis tuin - kruidentuin - kruiden kweken

Een eigen kruidentuintje kweken is niet alleen leuk om te doen, ook bespaart het je ontzettend veel geld. Geen dure munt uit de supermarkt, maar gewoon uit jouw eigen kruidentuin. Maar, hoe begin je met het kweken van ‘keukenkruiden’ als basilicum, peterselie en tijm? Hier lees je het!

Vind hier hoe je moet starten met kruiden weken in een kruidentuin >

Na wéér een dure verpakking peterselie waarvan de helft weg moet heb je nu toch echt besloten het hef in eigen handen te nemen. Zelf kruiden laten groeien, om vervolgens in de keuken te gebruiken! Maar waar begin je? Dit is wat je moet weten:

Als je binnen een kruidentuin wilt kweken >

Zorg voor voldoende licht 

Moge duidelijk zijn dat licht belangrijk is voor kruiden om goed te groeien en mooi te blijven. Buiten is dat makkelijker dan binnen, dus probeer de kruidenplantjes zo neer te zetten dat ze alsnog zoveel mogelijk licht van buiten krijgen. De beste plek is meestal de vensterbank.

Ongeveer 5 uur daglicht op de plantjes is wat ze nodig hebben. Let er wel op dat direct zonlicht in de zomer niet goed is voor kruidenplantjes omdat ze dan snel uitdrogen.

De juiste temperatuur

De meeste kruiden kun je wat betreft temperatuur daarom het beste binnen kweken. Kruidenplantjes groeien namelijk goed bij een binnentemperatuur van tussen de 18 en 24 graden.

Met enkele uitschieters, denk aan een paar hete dagen in de zomer, is het natuurlijk makkelijk om de temperatuur in huis tussen de 18 en 24 graden te houden. Zorg naast de juiste temperatuur in huis ook dat de plantjes niet lang op de tocht staan. Koudere lucht kan er namelijk voor zorgen dat je kruidenplantjes slecht groeien en verwelken.

Vind hier 45 originele tips om je verveling tegen te gaan >

Koop een kruidenbak 

Je kunt een verzameling aan kleine bakjes en potjes in de vensterbank of in de keuken neerzetten, maar dit kan snel rommelig ogen. Daarnaast kan het veel makkelijker! Je kunt de kruiden namelijk ook binnen kweken in een kruidenbak. Hier kun je jouw favoriete kruiden in laten groeien en blijft het lekker overzichtelijk.

Geef precies genoeg water

Natuurlijk hebben kruidenplantjes water nodig. Geef de kruidenplantjes daarom elke dag een beetje water. Je moet ze water te geven als de top van de potgrond droog is, maar als je er een vinger in steekt het onder de oppervlakte nog vochtig aanvoelt.

thuis tuin - kruiden kweken - binnen kruiden kweken - buiten kruiden kweken - kruiden makenThuis kruiden kweken // home garden // keukenkruiden kweken tips

De juiste potgrond 

Net als de juiste hoeveelheid water is de juiste potgrond super belangrijk voor kruidenplantjes. Je kunt het beste organische potgrond kopen om je kruiden in te laten groeien. In de standaard potgrond kunnen namelijk extra stoffen aan toegevoegd zijn die enkel geschikt zijn voor bloemen en planten, maar die je beter niet kunt gebruiken bij plantjes die je gaat eten.

Inkopen

Je kunt op twee manieren starten met het groeien van kruiden in de keuken of de vensterbank. Geduldige mensen kunnen zaadjes planten, óf je kunt plantjes kopen die al wat zijn gegroeid.

Als je met zaadjes aan de slag gaat duurt het natuurlijk langer voordat het echt kruidenplantjes zijn. Wil je sneller van je eigen kruiden genieten dan kun je beter een kruidenplantje kopen bij een tuincentrum. Tip: wil je lang gebruik maken van een plantje, dan kun je deze beter niet in de supermarkt kopen.

Kruiden om binnen te kweken

Je kunt allerlei verschillende kruiden binnenshuis kweken. Lees altijd de ‘gebruiksaanwijzing’ of vraag advies aan de verkoper over hoe je de kruidenplantje moet planten en verzorgen. Hieronder vind je een lijst met kruiden om binnen te kweken om daarna lang van te genieten:

  • Tuinkers
  • Basilicum
  • Peterselie
  • Oregano
  • Bieslook
  • Munt
  • Tijm
  • Koriander
  • Rozemarijn

thuis tuin - kruidentuin - kruiden kweken

Ook leuk! Vind hier 11 x leuke hobby’s die je nu thuis kunt uitvoeren >

Tips voor als je buiten een kruidentuin wilt kweken >

Vierkantemetertuin

Je kunt de kruiden kweken als onderdeel van je moestuin, maar je kunt ook losse potten gebruiken. Daarnaast is een vierkantemetertuin misschien wel een handige optie als je wat minder ruimte hebt. Dit is een bak met meerdere vakken die je kunt vullen met potgrond en hier vervolgens de kruiden in kunt doen. Als je écht weinig ruimte hebt, zou je zelfs een kruidenrek aan de muur kunnen hangen.

In potten of in de tuin?

De beste grond voor het kweken van kruiden is wel een losse, rijke grond. Natuurlijk kun je door het gebruik van potgrond deze ideale “kruiden-omstandigheden” creëren en ben je veel minder afhankelijk van andere omstandigheden. In dat geval is het beter om je kruiden in potten te kweken. Je kunt dan het beste kiezen voor zaai- en stekpotgrond.

Daarnaast kun je de kruiden in een pot veel makkelijker verplaatsen. Bij de kruiden die in de tuin staan (als je die hebt), is dat toch lastiger. Het nadeel is alleen wel dat je de potgrond in potten wel een keer in het jaar moeten verversen of aanvullen met voedingsstoffen.

De beste weersomstandigheden 

Het is belangrijk dat je zorgt voor een goede drainage in de pot, zodat de grond een vrij droge structuur houdt. Vooral in tijden waarin het veel regent, is afwatering heel belangrijk. Als je de kruiden onder een afdakje hebt, is het natuurlijk van belang dat de kruiden niet teveel water krijgen, maar dat maakt het verzorgen alleen maar makkelijker.

Ook is het belangrijk dat je de kruiden in een niet al te zure grond hebt. Dit kun je zelf beïnvloeden door het toevoegen van kalk. Als de grond een slechte zuurgraad heeft (en in dit geval té zuur is), kunnen de kruiden namelijk minder voedingsstoffen opnemen. Door het strooien van kalk beïnvloed je dus de zuurgraad van de bodem: je maakt hem minder zuur. De pH-waarde (zuurgraad) van de grond moet tussen de 5,5 en 6,5 liggen.

thuis tuin - kruiden kweken - binnen kruiden kweken - buiten kruiden kweken - kruiden maken - kruidentuin - kruidentuin tips

Het zaaien en oogsten

Je kunt de kruiden het hele jaar door zaaien, maar het voorjaar is wel de beste periode. Je kunt dan het beste de periode tussen de maanden april en juni aanhouden. Kruiden oogst je meestal net voor de bloeiperiode.

Dit is natuurlijk verschillend per kruid, maar je kunt ervan uitgaan dat je de meeste kruiden tussen de maanden mei en november zal oogsten. De blaadjes en steeltjes zijn dan nog zacht en de smaak is dan nog goed. 

De beste plek 

Veel kruiden komen van oorsprong uit zuidelijke landen, met een warmer klimaat dan wij kennen. Kruiden als tijm, rozemarijn, lavendel en salie hebben wat zuidelijke roots. Ook kruiden als koriander, basilicum, dille en kamille houden wel van een straaltje zon.

Natuurlijk kunnen deze kruiden prima in ons klimaat groeien, maar wel op een beschutte en zonnige plaats met weinig wind. Kruiden als kervel, peterselie, bieslook, munt, en dragon doen het weer beter op plaatsen in halfschaduw.

En, ga jij thuis aan de slag met een kruidentuin?

CategoriesChill