B

BIZAR VERHAAL: ZO ERVAARDE DE EERSTE CORONA PATIENTË VIVIAN HAAR QUARANTAINE

Van skiën en Aperol Spritz drinken naar thuis in quarantaine, met ongekende hoofdpijn en steken op de borst. Zo zag de situatie van Vivian Blinksma, één van de eerste Corona patiënten van Nederland eruit. Samen met haar nieuwe vriend zaten ze 14 dagen in totaal isolement. Inmiddels is ze gelukkig genezen en deelt ze met ons haar bizarre verhaal. 

De symptomen van het virus, de lieve cadeaus die ze ontvingen en haar relatietips in quarantaine tijd. Deze herstelde Corona patiënt doet haar verhaal.

Viv, jij stond in de sneeuw en zon in het prachtige Italië, tot het mis ging. Wat gebeurde er precies? 

”Nou, gelukkig hebben we van 10 fantastische sportieve ski dagen genoten in de Dolomieten! Bij vertrek was de situatie in Noord – Italië nog niet verontrustend, er was geen enkele reden tot annulering.

Pas op de terugweg tijdens onze overnachting in München, begonnen we wat te hoesten en kregen we keelpijn. We zaten s’avonds met 21 vrienden een schnitzel te eten en bij elk kuchje gingen de ‘Corona grapjes’ over tafel. Toen nog nietsvermoedend wat ons bij thuiskomst te wachten stond. En geloof me, de grapjes waren meteen over!’

”Niemand had verwacht dat wij samen zo burgerlijk zaten te puzzelen in deze eerste fase van verliefdheid”

Welke symptomen ervaarde je waardoor je wist: dit zit niet goed. 

”Zondag hebben we onze reistassen in de hal gezet en zijn 2 weken niet meer van deze plek gekomen. We werden direct overmand met luchtwegklachten als enorme druk en steken op de borst/longen, ontzettend veel hoesten, vermoeidheid, versnelde hartslag, kortademig en een ongekende hoofdpijn in combinatie met brandende ogen/het licht niet kunnen verdragen.

De volgende dag kregen we er koorts bij. Dit voelde zo anders dan een ‘gewone’ griep.. We dachten gelijk aan het  COVID19-VIRUS. Zoiets voel je gewoon. Heel typerend was dat het niet sluimerend opvlamt zoals bij een influenzavirus maar het er ineens is. Althans bij ons allemaal wel in onze ski groep!”

”Ze kwamen met witte pakken en mondkapjes bij ons thuis. Het voelde als een film”

Heftig zeg! Vind je dat jullie goed hebben gehandeld?

”Ja! Omdat éénmaal thuis de situatie in Noord- Italië was veranderd en bestempeld tot een risicogebied, namen wij zelf de verantwoordelijkheid om in thuis-isolatie te gaan ter voorkoming om anderen te besmetten.

Na een paar keer contact te hebben gehad met de GGD werden we uiteindelijk getest. Kwamen ze in witte pakken met mondkapjes bij je thuis, dan denk je wel even; in welke film zitten we?! Binnen 48 uur kregen we te horen dat we positief waren getest en vanaf dit moment werden we dagelijks telefonisch gemonitord. Intussen werd de situatie in Brabant één grote ‘corona haard’ en werden er in onze ski-vrienden groep ook meerdere positief bevonden. Join the club!”

11 x leuke bordspellen voor een competitief avondje thuis >

En dan moet je ineens samen met je (relatief nieuwe) vriend in quarantaine omdat je besmet bent met het Corona-virus. Hoe gingen de eerste dagen eraan toe, thuis?

”We voelden ons écht goed ziek, dus vooral veel slapen met tussendoor wat Netflixen onder een dekentje op de bank. Normaal gesproken zou de één voor de ander kunnen zorgen maar omdat we nu beiden beroerd waren, hebben we dit samen moeten doorstaan als ‘echte lovebirds’. Haha. We waren ontzettend lief voor elkaar en het heeft ons dichter bij elkaar gebracht!”

Vivian Blinksma met haar vriend Edwin Klaasen

Film kijken? Deze 50 Netflix films hebben de hoogste IMDb-score >

Van alle kanten kregen jullie berichten, cadeaus en andere lieve hulp. Welke gebaren kwamen uit de meest onverwachte hoek? 

”Hartverwarmend zoveel lieve reacties inderdaad en dit heeft ons zo goed gedaan! Zoveel medeleven. Dan voel je je niet zo afgesloten van de buitenwereld en alsnog toch dichtbij in het contact! Eigenlijk wil ik er ook weer niet al teveel aandacht aan schenken omdat zoveel mensen vechten op IC met het virus en het ons dus allemaal treft. Zowel qua gezondheid als economisch heeft deze corona crisis een omvangrijke zorgelijke impact op de samenleving.

Maar we waren ont-zet-tend geholpen met deze hulp. Praktisch gezien liepen we tegen het een en ander aan. We kwamen terug van vakantie en hadden natuurlijk een lege koelkast. En onze voorraad uit de vriezer raakte ook nog eens op. Én dan is het zo fijn als er een tas vol boodschappen voor de deur wordt gezet.”

”Hamsteren is niet nodig. Uiteindelijk ben je creatief genoeg om het te doen met wat er in huis”

Veel zakenrelaties uit de horeca hebben ons enorm verwend met overheerlijke voedselpakketten! Dit was wel echt uit onverwachte hoek, wat een liefde! Ik wil nog wel even benadrukken, hamsteren blijkt niet nodig te zijn. Uiteindelijk ben je creatief genoeg om het te doen met wat er in huis is aan levensmiddelen. Wij waren totaal niet voorbereid als één van de eerste corona patiënten, maar ‘één voordeel’ .. als wij straks immuun zijn kunnen wij anderen helpen! In de zorg, de buren op leeftijd of waar dan ook.”

Alle sociale activiteiten gaan nu van de kalender af en de meeste mensen zitten de komende tijd net als jullie thuis. Hoe hielden jullie je bezig en welke to do-tips kan je ons meegeven?

”Aan onze deur was een ‘Corona overlevingskit’ gehangen door vrienden. In dit tasje zaten twee puzzels van 1000 stukjes om de tijd door te brengen. Voor ieder één. Met een ontzettende knipoog natuurlijk en vooral ook omdat we nog maar 4 maanden samen zijn. We waren best fanatiek, om eerlijk te bekennen.. Uitgelachen werden we! Want ja.. wie had verwacht dat wij samen zo knus en burgerlijk zaten te puzzelen in deze eerste fase van verliefdheid.

35 x leuke dingen om thuis te doen als je je verveelt >

Als ik s’ morgens nog op bed lag en mijn vriend al beneden zat te puzzelen appte ik hem gekscherend ‘ik kom snel naar ons gezamelijke ruimte van het bejaardentehuis mijn schatje!’;) You have to have humor in difficult times. Nadat ik mij iets fitter ging voelen kon ik het schilderen weer een beetje oppakken en had ik nu eens de tijd om te experimenteren in de keuken uit mijn vriend zijn broodboek ”Ik bak geweldig, jij trouwens ook!”

Ook zitten veel mensen met hun partner thuis, misschien wel op een paar m2. Heb je nog relatietips voor deze quarantaine tijd?

”Haha, kan mij voorstellen dat dit voor sommige stellen een opgave is om ineens thuis 24/7 op elkaars lip te zitten, waar je geen kant op kan. Dat is heel wat anders dan een vakantie. Geef elkaar vooral de ruimte – letterlijk en figuurlijk -, ga diepgaande gesprekken aan, spreek verwachtingen uit om irritaties te voorkomen – find each other – en bedenk projecten om samen op te pakken.

Oftewel, blijf actief op een paar m2 om verveling te voorkomen en zoekt naar uitdagingen samen. Enne, Probeer elkaar niet uit huis te vechten, want dat kan dus niet als je COVID-19 positief bent. Wees gewoon lief voor elkaar! 

En een mooi inzicht voor ons: deze periode heeft mij doen beseffen dat ik niet meer op afstand van mijn lief wil zijn tussen Rotterdam en Brabant. Na 4 weken 24/7 weten we dat we heel goed samen onder één dak kunnen leven. ♡”

Wat miste je het meest, toen je niet de deur uit mocht? 

”Vooral (nieuwe) prikkels van buitenaf voor een flinke dosis inspiratie en het meest toch wel mijn vader, familie, collega’s en vrienden. Met andere woorden, social life! Alle dagelijkse bezigheden om het leven te voelen en dat de wind door je lokken heen danst. Freedom in motion.”

Even eindigen met positiviteit! Als je er een voordeel uit deze thuis isolatie mag noemen, welke zou dat dan zijn?

”Dat we de kleine dingen weer meer weten te waarderen waar het om draait. Cliché maar écht! Saamhorigheid, elkaar helpen in deze moeilijke tijd en dan bedoel ik dus vooral ook de mensen die ons het hardst nodig hebben op het moment in deze corona crisis!

Veerkracht, inzet, de creativiteit naar het zoeken van oplossingen en onderlinge verbinding tussen de mensen raakt mij enorm. Dit waren we een beetje kwijt in deze drukke samenleving en ik denk dat we er bewuster en sterker uitkomen. Dit moeten we met elkaar doen en onze verantwoordelijkheid pakken voor elk ander!”

Nieuwsgierig naar wat Vivian nog meer kreeg en deed tijdens haar Quarantaine-tijd? Bekijk de highlights op haar Instagram

CategoriesDrankje met