8

8 REDENEN WAAROM JIJ MOET LOGEREN IN EEN TINY HOUSE

Logeren in een Tiny House. Tips Tiny House. Tiny Houses Nederland. Redenen om in een Tiny Huse te slapen. Tiny House Veluwe

Het fenomeen ‘tiny house’ is je waarschijnlijk niet ontgaan. Het is hip and happening, en als je een beetje bezig bent met bewust leven dan heb je er vast wel eens aan gedacht hoe het zou zijn om in een tiny house te wonen. Tegenwoordig kun je deze kleine huisjes ook huren voor een aantal dagen, en wij geven je 8 redenen waarom je zeker weten een keer moet logeren in een tiny house!

Als je op Insta gaat zoeken naar #tinyhouse dan krijg je ongeveer 800.000 tags. Het is onvoorstelbaar hoe creatief mensen tegenwoordig met weinig ruimte om kunnen gaan, en het inspireert de rest van de wereld. Van omgebouwde campers tot huisjes volledig van hout. In het bos, aan een meer of gewoon aan de rand van een woonwijk: tiny houses zijn overal! Wij mochten logeren in zo’n tiny house, aan de rand van de Veluwe in ons eigen prachtige Nederland. En we kunnen je vertellen: het is echt fantastisch! Wij geven je 8 redenen waarom jij het ook moet proberen.

1. Je hebt een goede invloed op het milieu

Voor veel mensen misschien wel de belangrijkste reden om in een tiny house te gaan wonen: het is beter voor het milieu dan wonen in een groot huis. En ja, dat is echt zo logisch als het klinkt. Je huis is kleiner, dus je verbruikt automatisch minder water en elektriciteit (die dan ook vaak nog wordt opgewekt met zonnepanelen). En jij dus ook, als je een paar dagen in een tiny house logeert!

tiny house

2. Ervaar hoe het is om zelfvoorzienend te zijn

Je moet wel een klein beetje een connectie voelen met de wereldverbeteraars, want het idee van een tiny house is om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. En met zelfvoorzienend bedoelen we dus dat je bijvoorbeeld een schitterend composttoilet gebruikt, in plaats van eentje die gemakkelijk doorspoelt met héél veel water (yes, dat is er dus eentje met een emmertje met zaagsel).

Ook kook je op gas uit een gasfles, dus als hij leeg is moet je zelf weer een nieuwe aansluiten. En je verwarmt de ruimte met een kachel. Dus je moet zelf stoken. Het klinkt natuurlijk allemaal veel erger dan dat het is, want de huisjes die je huurt zijn gewoon van alle gemakken voorzien en alle voorraden zijn aangevuld voordat jij komt.

Maar het idee van weer even back to basic is zo fijn. Gewoon weer even een reality-check van het feit dat je wc doortrekken echt heel gewoon is geworden.

tiny house

3. Tiny houses staan vaak op bijzondere plekken

Tiny Nature – het huisje waarin wij logeerden – staat aan de rand van het bos, dus je kunt je dat weidse uitzicht wel een beetje voorstellen hè? Vanaf daar wandel je zo het bos in, en als je geluk hebt zie je vanaf je kleine veranda op het einde van de dag nog een hert voorbij je huisje schieten.

Het is niet zo heel gek dat veel van deze tiny houses een mooi plekje in het bos krijgen, of in de duinen of aan de oever van de waterkant. Dat soort bijzondere plekken midden in de natuur zijn zeldzaam. En juist omdat de huisjes zo klein en zelfvoorzienend zijn kunnen en mogen ze vaak op die plekken staan. Zo kom je nog eens ergens!

Logeren in een Tiny House. Tips Tiny House. Tiny Houses Nederland. Redenen om in een Tiny Huse te slapen. Tiny House VeluweTiny House Veluwe

4. Je gaat creatief nadenken over inrichten

Als je een écht klein tiny house binnenstapt, dan zou het zomaar kunnen zijn dat er in eerste instantie weinig aan de inrichting is gedaan. Met andere woorden: alles is vakkundig weggewerkt en je moet op zoek naar de bank, de tafel en de stoelen.

Niet ieder tiny house heeft zo’n minimalistische inrichting, maar het maakt de ervaring wel weer een stuk leuker. Je gaat misschien ook wel creatief nadenken over je eigen inrichting, want hier zie je slimme oplossingen waar je zelf waarschijnlijk niet opgekomen was.

tiny houseTiny Houses Nederland

5. Je moet er minimalistisch leven

Nou ja, je moet niks natuurlijk. Maar als je naar zo’n mini-huisje gaat en je neemt twee grote koffers vol met kleding, je krultang en föhn mee, dan heb je misschien het idee van een tiny house niet helemaal begrepen. Less is more, en aangezien het een klein huis is heb je ook weinig plek om alles op te bergen.

6. Je geniet meer van de kleine dingen

Het bestaat. Een leven zonder tv, wifi of computer. Thuis kun en wil je misschien niet zonder, maar in zo’n tiny house is het daarom extra genieten.

Geen prikkels, geen berichten en geen lange to-do-lijst. Hier trek je je terug om te lezen, te wandelen of ouderwets spelletjes te spelen. Neem een goede fles wijn mee, haal je favoriete borrelhapjes in huis en geniet van een goed gesprek met je lover of vrienden in je mini-huis.

tiny house. Logeren in een Tiny House. Verantwoord wonenLogeren in een Tiny House

7. Je bent even weg van het alledaagse (drukke) leven

Is dat niet waar iedereen zo af en toe naar hunkert? Thuis ‘moet’ je altijd zoveel dingen, maar verstopt in een tiny house in het bos hoef je even helemaal niets. Even helemaal weg van thuis doet een mens zo goed, zelfs als het maar een weekendje is.

Zo ziet een Tiny House er van binnen uit >

8. Allerlei verschillende soorten

Verzamel ze allemaal! Je kunt er bijna een sport van gaan maken: tiny-house-hoppen. Het coole aan deze huizen is namelijk dat ze (vaak) allemaal uniek zijn en je gaat een hoop pareltjes tegenkomen.

Huisjes met een puntdak, helemaal voorzien van glas of gemaakt uit een container. Met tuintje of op wielen. Alles kan met zo’n klein huis. Hoeveel verschillende soorten kun jij vinden?

En, al zin gekregen om te logeren in zo’n tiny house? Het huisje waarin wij verbleven was Tiny Nature, deze staat in Ermelo aan de rand van de Veluwe. Dit huisje is helemaal zelfvoorzienend en heeft een oppervlakte van ongeveer 15 m2. Door heel Nederland zijn verschillende soorten huisjes te huur; sommige iets luxer, groter en minder back to basic.

Tik op Google ‘tiny house huren’ in en voilà, jouw zoektocht naar een klein droomhuis voor een bijzonder weekend weg kan beginnen!

PIN IT

Het fenomeen ‘tiny house’ is je waarschijnlijk niet ontgaan. Het is hip and happening, en als je een beetje bezig bent met bewust leven dan heb je er vast wel eens aan gedacht hoe het zou zijn om in een tiny house te wonen. Tegenwoordig kun je deze kleine huisjes ook huren voor een aantal dagen, en wij geven je 8 redenen waarom je zeker weten een keer moet logeren in een tiny house!Slapen in een Tiny House

CategoriesReistips