D

DIT ZIJN ALLE SUSHI SOORTEN (MET UITLEG!)

sushi soorten - sushi uitleg - sushi - sushi eten - sushi bestellen - sushi stukjes

Sushi bestellen kan nogal een uitdaging zijn, want wat was bijvoorbeeld uramaki nou ook alweer precies? En wat was nou de naam van die lekkere rol die je de vorige keer had besteld? Precies, tijd om ons even te verdiepen in deze wereld. Hieronder laten we je zien welke sushi soorten je op elke Japanse menukaart terug kunt vinden. 

Vind hier alle soorten (met uitleg) die jij moet kennen als je sushi gaat eten >

Pssst! Sushi bestellen? Met de code GWXF2G2020 krijg je 20% op al je bestellingen op Fresh2Go Sushi

Maki

Van alle verschillende soorten sushi is dit zeker de bekendste. Maki is Japans voor “gerold”, een hele letterlijke benaming dus voor een rol met zeewier, rijst, vis en groenten. De maki is er in allerlei verschillende combinaties: zalm, tonijn, Japanse omelet, krab of (wat onze favorieten) zalm en avocado.

Nigiri

Ook de Nigiri, een stukje vis op een bedje van rijst, is eigenlijk op elke standaard sushischotel wel te vinden. In Japan zit er ook een klein beetje wasabi tussenin, en wordt het vaak nog met een stukje zeewier bij elkaar gehouden. Bij ons is die spicy wasabi voor de meesten niet weggelegd, en wordt het er dus meestal los bij geserveerd.

Sushi soorten

Narezushi

Hier begon het allemaal mee. Narezushi is de oudste sushi soort en met een van de meest bijzondere sushi namen, staat het letterlijk voor “volwassen sushi”. Om vis langer te kunnen bewaren werd het in zout en rijst gefermenteerd en vervolgens apart gegeten. Toen het gerecht (oorspronkelijk afkomstig uit de Mekongdelta) Japan bereikte groeide het pas uit tot de sushi die iedereen nu kent.

Uramaki

Achter het ontstaan van de uramaki zit een leuk verhaal: in de jaren 60 opende een sushichef zijn eerste zaak in LA. Hoewel dit in eerste instantie voor Japanse immigranten was bedoeld kreeg hij ook steeds meer nieuwsgierige Amerikanen in zijn zaak. Die waren alleen geen fan van de textuur van zeewier, een probleem dat de chef slim oploste door het zeewier vervolgens aan de binnenkant te “verstoppen”. En zo ontstond vervolgens de California roll, een van de meest beroemde soorten sushi.

vegan sushi - vegan sushi amsterdam - vegan restaurant - veganistische sushi

Ook leuk! Vind hier 11 bizarre feitjes over sushi die je nog niet wist >

Gunkan maki

Nee, gunkan is geen sushi met oranje kaviaar: dan was het namelijk veel en veel duurder geweest. Maar wat is dat laagje oranje viseitjes bovenop die maki-rol dan wel? Het zijn viseitjes afkomstig van de Japanse vliegende vis en worden ook wel tobiko genoemd. Deze “kaviaar van de armen” geeft de sushi een crunchy bite en een iets zoutere smaak.

Temaki

In Japan wordt dit gezien als “casual” sushi: een sushi soort die je snel tussen de bedrijven door maakt en vervolgens gewoon met de hand opeet. Een soort wrap van zeewier dus gevuld met rijst en daarbij andere ingrediënten zoals avocado en zalm. Casual sushi, wij zijn er gek op!

Sushi namen

Oshi

Deze “ingedrukte” sushi soort werd eerst niet zoveel gegeten in ons land, maar wordt steeds populairder. Deze sushi soort komt uit Osaka en staat bekend om zijn bijzondere bereidingswijze: de rijst wordt in een rechthoekige vorm gemaakt en vervolgens met vis, groente of bamboebladeren belegd.

Hebben jullie al zin gekregen om sushi te eten na uitleg van al deze soorten? Wij wel!

Bron: Uber Eats