&

‘BESCHEIDEN ZIJN IS EEN PRIMA EIGENSCHAP’| Drankje met… Susan Aretz, schrijfster en founder van culinair blog Smulpaapje

Susan, de vrouw die de foodiewereld rockt en waar de passie voor eten met de paplepel is ingegoten. En dat bewijst ze, want ze heeft namelijk al twee boeken en een zeer succesvolle blog genaamd Smulpaapje. Daarnaast komen er nog meer toffe projecten aan. Maar hoe dan? Ze deelt haar tips & tricks met Girls Who.

Susan, de vrouw die de foodiewereld rockt en waar de passie voor eten met de paplepel is ingegoten. En dat bewijst ze, want ze heeft namelijk al twee boeken en een zeer succesvolle blog genaamd Smulpaapje. Daarnaast komen er nog meer toffe projecten aan. Maar hoe dan? Ze deelt haar tips & tricks met Girls Who.

 

Wat doe je in je dagelijkse leven?

‘Ik ben van huis uit social media- en communicatieadviseur, maar sinds 2,5 jaar alleen nog maar fulltime bezig met Smulpaapje.nl (opgericht in 2012). Daarnaast schreef ik de afgelopen 3 jaar twee kookboeken en werk ik in opdracht; ik bedenk en fotografeer recepten, maar maak bijvoorbeeld ook foodconcepten of schrijf in opdracht.’

Waar is je passie voor eten en het creëren van gerechten ontstaan?

‘Dat is er met de paplepel ingegoten denk ik. Mijn ouders zijn ook echte bourgondiërs en houden enorm van lekker eten. Het echt koken en zelf recepten bedenken is rond m’n 30ste ontstaan en heeft zich daarna alleen maar verder ontwikkeld. Van passie en hobby tot het volledig in beslag nemen van mijn hele leven. Ik slaap, droom en leef eten!’

Smulpaapje

Hoe ben jij je bedrijf gestart?

‘Het heeft best een tijd geduurd voor ik de overstap maakte van loondienst naar zelfstandig ondernemer. Zeker met een gezin is de overgang van vastigheid naar een onzeker inkomen best een stap. Maar omdat er een aantal mooie projecten in het vooruitzicht lagen heb ik het toch aangedurfd.’

Welke stappen in je bedrijf hebben gezorgd voor groei?

‘Oeh, dat is een lastige vraag. Ook omdat ik altijd heel intuïtief te werk ga. Maar wat ik wel geleerd heb, is dat bescheiden zijn een prima persoonlijke eigenschap is, maar dat je zakelijk gezien best iets vaker mag (moet!) roepen waar je goed in bent.

Je eigen bedrijf beginnen? Vind hier nog meer girlboss tips & tricks >

Foto’s: Rinze Vegelien

Hoe herkennen mensen een gerecht van Smulpaapje?

‘Door zijn eenvoud, maar ook doordat ik nét iets spannender kook dan de meeste mensen uit zichzelf aandurven. Ik wil graag de mensen inspireren die wel (vers) willen koken, maar eigenlijk niet weten hoe. Als ik dan reacties van lezers krijg dat het hele gezin ervan heeft genoten, is dat echt het ultieme compliment.’

Wat zijn volgens jou voedingsmiddelen die je altijd in huis moet hebben?

‘Oh hemeltje, heb je even?! Ik heb een voorraadinloopkast en we gaan onze keuken verbouwen omdat ‘ie toch echt te klein is voor alles waar ik mee kook, haha. Maar goed, ik ben er dan ook echt dag in dag uit mee bezig.

Absolute musts zijn wat mij betreft San Marzano tomaten in blik (als basis voor pastasaus, soep en zelfs stoofschotels), goede olijfolie (die paar euro meer is het écht waard!), Maldon zout (gewoon gekookte sperzieboontjes worden er alleen al lekkerder van), roomboter – zowel voor op brood (gezouten), als om mee te koken/bakken (ongezouten) -, eieren (het lievelingsontbijt van onze dochter), een paar goede gedroogde en een paar verse kruiden (álles wordt lekkerder als het goed gekruid is) en brood van een goede bakker (ik rij er voor om!).’

Weet je niet wat je aankomende week moet eten? Vind hier gezonde, makkelijke recepten!

Welke milestone wil je graag behalen?

‘Ik wil héél graag een vaste column in een krant of tijdschrift. Ik zou dólgraag nog een boek willen schrijven. En als ik ooit een keer langdurig op reis mag om eetverhalen te schrijven/filmen, pak ik nú mijn koffer in.’

Welke toffe projecten komen er nog aan?

‘Ik ben momenteel ambassadeur voor Zespri (kiwi), waar we in oktober een tof live event voor gaan doen. Ik vind het altijd super om lezers live te spreken en ook mensen die Smulpaapje nog niet kennen iets mee te kunnen geven waar ze thuis mee verder kunnen. Ik ben ook een aantal recepten aan het maken voor een opdrachtgever en hopelijk gaat een tof project waar ik voor gevraagd ben ook door. Verder sta ik altijd open voor nieuwe klussen. Het leuke aan mijn bedrijf is dat mijn werk zó leuk is dat ik nooit het gevoel heb dat ik aan het werk ben, dus er kan altijd meer bij!’

Een Huet Cursus Volgen? Dat doe je hier >

Heb je advies aan andere girlbosses?

‘Volg je instinct, maar zorg ook voor doelstellingen en kijk goed naar hoe je die kunt halen en wiens hulp je daarbij nodig hebt. Je kunt sommige dingen niet alleen en er is niks mis met hulp inschakelen. Maar sta áltijd zelf aan het roer!’

Wil je nog meer over Susan te weten komen? Volg haar dan hier op Instagram en bestel hier haar handige, mooie boeken.

CategoriesDrankje met