S

SPOOKSTAD DOEL BEZOEKEN: DIT MOET JE WETEN

doel bezoeken met auto - doel binnenrijden - spookstad doel bezoeken - bezienswaardigheden doel - zien in Doel - doen in doel - Doel bezoeken weekend - waarom is Doel verlaten -

Bij Girls Who houden we wel van unieke plekjes ontdekken. Én dat hoeft natuurlijk niet altijd ver weg te zijn. Zo vind je net over de Nederlandse grens, vlakbij Antwerpen, een verlaten dorpje. Wil je spookstad Doel bezoeken? Hieronder vind je wat je moet weten!

Van de geschiedenis en bezienswaardigheden tot de parkeersituatie: dit wil je vooraf weten als je spookstad Doel wilt bezoeken >

Geschiedenis van Doel

Tot eind jaren zestig was spookstad Doel een levendige industriedorpje die ruim 1300 inwoners telde. Door de oprukkende haven van Antwerpen werd het dorpje langzaam opgeslokt. En verlieten steeds meer mensen de Belgische plaats. Met nog maar 25 officiële bewoners, leegstaande huizen en uitgestorven straten voelt Doel nu daarom aardig verlaten. Perfect voor de toeristen die willen rondkijken en ervaren hoe een spookstad eruit ziet!

Ook leuk! 8 x mooie wijngaarden in België >

Zien in Doel >

Eerlijk is eerlijk, er is niet veel te zien in de spookstad Doel. Veel bezoekers struinen hier door de straten rond om te ervaren hoe een verlaten dorpje eruit ziet en aanvoelt. Toch zijn er een aantal dingen waar Doel om bekend staat:

De kerncentrale van Doel

Er is één ding waar je niet omheen kunt in Doel: de kerncentrale. In 1975 is deze geopend met de verwachting 30 jaar te leveren. Ondanks deze jaren allang verstreken zijn, is de kerncentrale nog steeds open. En vanaf verschillende punten in het spookdorpje te zien. (Verwachting is dat de kerncentrale van Doel in 2025 sluit, mits er de komende jaren blijkt dat een tekort aan elektriciteit dreigt.)

Street art

Voor de street art liefhebbers onder ons is er genoeg te zien in Doel. Straatkunstenaars gebruiken de leegstaande woningen en muren namelijk als witte doek voor hun creaties. Tussen de doelloze graffiti krabbels en tags vind je grote openlucht kunstwerken, die voor toeristen vaak het decor zijn voor een fotoshoot.

Molen van Doel

Een andere aspect waar je spookstad Doel aan herkent is aan de oude molen van de 15 eeuw. Tegenwoordig is het omgetoverd tot een restaurant, waar je wat kunt drinken en eten tijdens je bezoek. De Molen>
Ook kun je bij Café Taverne Doel 5 aanschuiven voor wat lekkers.

Reizen naar Doel >

Parkeren in Doel

Je kunt niet zomaar Doel inrijden, maar er zijn wel een aantal plekken waar je de auto kwijt kunt. En dan te voet de spookstad binnentreden. Zo kun je de auto gratis parkeren bij de Molen, bij café Doel of langs de straat op de aangeduide parkeerplaatsen.

Met openbaar vervoer

Vanaf Antwerpen Centraal is het nog ongeveer anderhalf uur met het openbaar vervoer. Zo kun je vanaf hier met de trein naar Antwerpen Linkeroever en neem je bus 83 richting Doel. Of de trein naar St-Niklaas station en daar lijn 31. Beide is ongeveer even lang.

Ook leuk! Combineer Doel in combinatie met een citytrip naar Antwerpen >

Extra tips voor als je spookstad Doel wilt bezoeken >

  • Ondanks Doel bekend staat als een spookstad, is de Belgische plaats nog wel bewoond. Het is verboden om huizen te betreden of te beschadigen.
  • Je kunt niet zomaar het dorp binnenrijden. In het weekend en op feestdagen vragen ze om je identiteitskaart in een automaat te steken.
  • Te voet of met de fiets mag je wel naar binnen zonder je aan te melden. Ben je met de auto? Zie hier boven waar je kunt parkeren.

En, wanneer ga jij spookstad Doel bezoeken?

CategoriesEuropa