rode wijn lekkerder in winter - rode wijn trends - rode wijn in de zomer - bordeaux wijn
W

WAAROM RODE WIJN LEKKER(DER) IS IN DE WINTER

Eerlijk: een verfrissend glas Verdejo onder de hete zomerzon smaakt toch beter dan een glas Bordeaux wijn in de bloedhitte. Een veel gehoorde opvatting is dan ook dat mensen in de lente en zomer liever wit of rosé drinken om vervolgens in de herfst en winter over te stappen op rode wijn. Op zich geen gekke gedachte, al is de wereld van wijn een stuk complexer. Hier lees je hoe dat zit.

Wijn tegen de kou

Op koude winterdagen kruipen we het liefst op de bank, fleece dekentje, Netflix serie erbij én een wijn die ons verwarmt. Nu leent rode wijn zich daar ook veel beter voor dan witte wijn, omdat witte wijnen zich over het algemeen kenmerken door een hogere zuurgraad en frisheid.

Maar uitzonderingen zijn er ook. Denk maar aan een volle ronde Chardonnay of een rijpe Viognier. Daarbij komt dat we witte wijn uit de koelkast pakken en rode wijn op kamertemperatuur serveren (hoewel de juiste gekoelde rode wijn in de zon ook lekker kan zijn!). Maar over het algemeen geldt dat een koel glas witte wijn minder aantrekkelijk is wanneer het buiten koud en guur is.

Winters rood

Zwoele rode wijnen passen al snel bij dat winterse gevoel. Denk aan wijn van druiven uit warme klimaten zoals een Sangiovese of Negroamaro uit Puglia of een Zinfandel uit Californië.

Een glas Bordeaux van de druiven Cabernet Sauvignon, Merlot en/of Cabernet Franc past ook goed bij gerechten die we in de winter graag eten zoals stoofvlees of een dampend bord boerenkool. Bij vlees is rode wijn sowieso vaak een betere combinatie, vooral wanneer de wijn een flinke dosis tannine bevat. Hoe dat zit? De eiwitten in het vlees verzachten namelijk de tannine in de wijn. Je stevige rode wijn zal met een stuk vlees zo nog beter smaken.

De ideale omstandigheden voor een wijn

Kijk in de winter, en trouwens ook in de zomer, wel uit waar je de wijn bewaard. Bewaar wijn bijvoorbeeld nooit naast een warmtebron, want dan kan de wijn ‘kapot’ gaan. We hebben het in de wijn altijd wel over ‘schenken op kamertemperatuur’, maar die is in veel huishoudens al te hoog. Schenken op 18 °C is ideaal. Houd de wijn dus ook uit de zon.

Rode wijnen die lekker zijn op warme dagen

Toch zijn er ook genoeg rode wijnen te vinden die prima in de zomer en in het lentezonnetje te drinken zijn. Vaak zijn dit fruitige rode wijnen die je ook nog eens licht gekoeld kunt serveren.

Denk bijvoorbeeld aan een fruitige Beaujolais van de druif Gamay, een glas Cabernet Franc uit de Franse Loire of een Italiaanse Bardolino. Serveer er een tapasplankje bij of een plank met allerlei lekkere vleeswaren en je hebt de perfecte borrel samenstelling. Leg de wijn een uurtje in de koelkast en schenk de licht gekoelde wijn uit op een temperatuur rond de 14 °C. Cheers!

Wat is jouw favoriete zijn?