R

RECEPT STOOFPEREN IN RODE PORT MET DENNEN & CARDAMON

Een paar ingrediënten komen iedere winter terug, en peren om te stoven is daar één van. Deze heerlijke klassieker die ons terugbrengt naar mooie herinneringen van vroeger hebben wij in dit stoofperen recept in een modern jasje gestoken: stoofperen met port & meer lekkere ingrediënten.

Hier vind je het recept voor stoofpeertjes in rode port met dennen, cardamom room en tuinkers >

Wanneer stoofperen plukken?

Stoofperen kun je kopen in de supermarkt, maar veel leuker is om zelf stoofperen te plukken!De winterse vruchten zijn meestal op z’n best in de maanden september en oktober. Wil jij stoofperen plukken of rapen? Hier vind je een aantal fruittuinen in Nederland, informeer hier naar de peren!

Ingrediënten Stoofperen met port

Voor de stoofpeertjes

750 ml rode port
8 stoofpeertjes
2 laurierblaadjes
2 kaneelstokjes
1 sinaasappel schil
1 el kruidnagel
2 cm gember
2 steranijs
2 el dennennaalden
1-2 tl maizena

Voor de Cardamom room

200 ml verse slagroom
1 tl gemalen cardamom
1 el suiker

Voor de Garnering

4-6 speculaas koekjes
Tuinkers

Lees hier ons interview met recept ontwikkelaar Cecile >

Bereidingswijze Stoofperen recept 

1. Mix de port met alle kruiden, plakjes verse gember en het schil van 1 sinaasappel en laat dit eerst een paar minuten inkoken op middelhoog vuur.

2. Schil ondertussen de stoofpeertjes en snij en klein stukje van de onderkant zodat ze voor later goed kunnen blijven staan.

Hoelang stoofperen koken?

3. Draai het vuur laag en leg nu de stoofpeertjes in de pan. Vul de pan aan met water tot alle peertjes goed ondergedompeld zijn. Laat de peertjes zo’n 2-3 uur sudderen in de pan met de deksel erop.

Roer zo af en toe rustig door de pan zodat de peertjes aan alle kanten goed intrekken in de port. Hoe langer je de peertjes in de port laat hoe meer de kruiden kunnen intrekken en hoe roder de kleur vanbinnen ook zal worden.

Ook lekker: 10 x Vegan Winter Recepten >

4. Haal de peertjes uit de pan en haal de port saus door een vergiet. Giet de saus uiteindelijk weer terug in de pan en laat nog even doorkoken met een schepje maizena. Hierdoor zal de saus wat dikker worden en kan je het lekker serveren bij de peertjes.

5. Voor de slagroom, mix de verse slagroom met de cardamom en suiker met een mixer tot je een dikke slagroom hebt.

6. Maal voor het serveren de speculaas fijn en leg hier de stoofpeertjes op. Schep wat saus over de peertjes heen en garneer met de cardamom room en wat takjes tuinkers.

En, wanneer ga jij aan de slag met dit heerlijke stoofperen recept?

Bron: Ciels Table Tales