P

PROFESSIONEEL ONTSLAG NEMEN? NEEM DEZE 6 TIPS MEE!

ontslag nemen tips - professioneel ontslag nemen - ontslaggesprek - hoe ontslag nemen - ontslagbrief indienen

Ben je je huidige baan beu of ligt er een andere uitdaging op de loer? Wat de reden van je vertrek bij je huidige baan ook is, ontslag nemen kan een lastig dingetje blijven. Om het zo makkelijk mogelijk te laten verlopen  vind je hier een aantal tips om professioneel ontslag te nemen.

1. Bereid je goed voor

Ga bij jezelf na hoe je je ontslag wilt brengen en plan een gesprek in met je manager/baar. Wees goed voorbereid op het gesprek, maar houd het wel kort en bondig. Je kunt uitleggen waarom je het bedrijf verlaat en kunt in details treden in hoeverre jij denkt dat dat van toevoeging is.

2. Ook op een aanbod..

De kans bestaat namelijk dat jouw manager je helemaal niet kwijt wilt in het bedrijf. Daarop kan hij na de aankondiging van je vertrek alles uit de kast halen om je binnen te houden. Dit kan zijn in de vorm van een salarisverhoging, een andere functie of een groter takenpakket. Bedenk daarom van te voren hoe je wilt reageren als dit inderdaad het geval zijn. Wees hierin realistisch!


3. Zet geen been buiten de deur

Het kan verleidelijk zijn om al met een been buiten de deur te stappen als je ontslag is ingediend. Maar om je werkperiode netjes af te sluiten, is het belangrijk dat je tijdens je resterende tijd je best blijft doen. Collega’s lijden er zo niet onder, en je verliest geen punten bij je voormalig werkgever. Je weet nooit waar hij of zij nog goed voor kan zijn.

4. Laat niet té veel los

Afhankelijk van de goede of slechte band met je collega’s, kan het wijs zijn om je toekomstplannen voor je te houden. Je weet nooit hoe informatie doorgespeeld wordt en wilt voorkomen dat er tijdens je resterende tijd een raar verhaal de rondte in gaat.

5. Informeer je collega’s

Als je besluit helemaal vast staat en je manager op de hoogte is, is het tijd om je collega’s te informeren over je vertrek. Waarschijnlijk heb je met de ene collega een betere band dan met de andere, maar laat ze weten dat je de werktijd samen gewaardeerd hebt. Misschien kunnen jullie later nog een keer koffie drinken samen?

6. Regel referenties

Als jij altijd je best hebt gedaan en je beste beentje voor hebt gezet voor het bedrijf, dan is dit het moment om daar de vruchten van te plukken. Wees dus niet bang om aan je collega’s, manager of baas een referentie over jou op te vragen. Dit goede woordje kan in de toekomst nog erg goed van pas komen!

Al ontslag genomen, maar nog geen nieuwe baan? Zo ontdek je welke carrière bij je past! En tijd nodig om wat te netwerken? Vind hier onze tips!

CategoriesWork