I

IETS DOEN VOOR OEKRAÏNERS? 15 PLEKKEN OM HULP AAN TE BIEDEN

inzamelacties voor Oekraïne - Goede doelen Oekraïne - Opvang voor Oekraïners - hulp aan Oekraïne - Oekraïners helpen - Opvang voor Oekraïne - Geld doneren Oekraïne - Rode Kruis Oekraïne

24 februari, de dag dat Russische militairen Oekraïne binnen vielen en steeds meer levens bedreigen. De rest van de wereld? Die schiet massaal te hulp. Zo worden opvangplekken geregeld, hulpacties opgericht. En worden er dekentjes, voeding en geld ingezameld. Wil jij ook Oekraïne helpen? Hieronder vind je wat je kunt doen.

Doneer aan goede doelen >

VN Vluchtelingen organisatie UNHCR werkt samen met regeringen in buurlanden om ter plekke noodhulp te bieden, maar ook om er voor te zorgen dat de grenzen openblijven voor mensen die veiligheid en bescherming zoeken.

Het Rode Kruis doet veel humanitair werk. Voor het helpen van vluchtelingen en gezondheidszorg op plekken waar geen goede toegang is. Tot het opleiden van artsen. Je kunt doneren aan Giro 5125 of via de nationale actie aan Giro 555.

Geld ophalen voor het goede doel? Zo doe je dat >

Medical Teams International staat in de frontlinie en zet zich in om burgers te helpen met dringende gezondheidszorg. Zowel fysiek als mentaal.

House of Animals is een geldinzamelingsactie begonnen voor dierenopvang Sirius in Kiev. Want ook de welzijn van dieren staat op het spel tijdens de Russische invasie. Denk aan stress door het gedreun van bombardementen of tekort aan water en voedsel.

UNICEF herstelt scholen die door de bombardementen zijn beschadigd en biedt noodhulp aan kinderen die door het conflict zijn getroffen.

Stichting Oekraïners in Nederland: de ontvangen gelddonaties gebruikt deze organisatie ter ondersteuning van het leger. Bijvoorbeeld voor rehabilitatie van gewonde soldaten, maar ook voor de ondersteuning van nabestaanden en voor kinderen die gedwongen vluchten.

NOVA Ukraine is een organisatie die hulppakketten naar Oekraïne stuurt. Met spullen van babyvoeding en hygiëneproducten tot kleding en huishoudelijke artikelen.

Oekraïners helpen aan onderdak >

Takecarebnb, RoomForUkraine & Onderdak Oekraïne: Het is belangrijk dat de vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen worden op veilige en warme plekken. De organisatie Takecarebnb en initiatieven als RoomForUktraine & OnderdakOekraïne maken zich daar hard voor.

6 x organisaties voor vrijwilligerswerk >

Airbnb: Ook Airbnb zet zich in om Oekraïners van tijdelijke woonruimte te voorzien. Heb jij nog een kamer of ruimte over én wil jij Oekraïners helpen aan onderdak? Dan kun je via de website je aanmelden om onderdak aan te bieden, zonder een bestaande Airbnb-host te zijn.

Inzamelacties voor Oekraïne >

Leiden Helpt Oekraïne: deze inzamelactie begon als een zondagmiddag-idee, maar is in een paar dagen uitgegroeid tot een megaproject. Op de website vind je precies welke spullen je hier kunt doneren.

De Poolse Bibliotheek in Amsterdam is de inzamelingsactie ‘Solidariteit met Oekraïne’ gestart. Op de Keizersgracht 174 kun je dagelijks spullen afleveren die te maken hebben met hygiëne voor vrouwen, kinderen en baby’s. Deze donaties worden vervolgens afgeleverd aan de Oekraïense grens.

Buurthuizen, kringloopwinkels en andere winkels: Door heel Nederland schieten inzamelacties als paddenstoelen uit de grond. Grote kans, dat ook bij jou in de buurt spullen worden verzameld. Bijvoorbeeld bij je lokale buurthuis, in kringloopwinkels én zelfs grote ketens als Etos doen mee.

Andere initiatieven om Oekraïne te helpen >

Open Embassy bouwt een netwerk van mensen die Oekraïners in Nederland kunnen – en willen – helpen. Zo is de stichting op zoek naar mensen die goed Engels spreken, Oekraïens spreken of goed zijn in het verzamelen van informatie. Ben of ken jij zo iemand? Dan kun je Oekraïne helpen door aan te sluiten.

Weet jij nog meer initiatieven of goede plekken waar je Oekraïne kunt helpen? Laat het ons weten!

CategoriesGive