M

MONEY TALK: ZO VOORKOM JE RUZIE OVER GELD IN JE RELATIE

geld - geldzaken - vragen over geld - vragen aan partner - praten over geld challenge - geld en relatie - zakgeld methode partners

Vraag een willekeurig koppel waar ze wel eens een ruzie om maken, en we durven te wedden dat geld de gevoelige snaar raakt. Júist daarom is praten over geld zo belangrijk. Nee, het is geen gezellige praat, maar te knakenkwestie moet op tafel gelegd worden. Maar, hoe pak je het aan? Waar begin je? Wij hebben 20+ geldvragen voor een gezonde financiële relatie met jouw partner.

Persoonlijke geldkeuzes

Geld, geld, geld. Het is iets moois, maar kan ook iets lastigs zijn. Op het gebied van financiën kunnen meningen namelijk extremen verschillen. Logisch: iedereen heeft een andere relatie met geld. Ook jouw soulmate. De een investeert zijn centen investeert in bitcoin en houdt niet op over Shiba Inu, de ander draait iedere euro om en weer een ander geeft alles uit aan etentje. Onderzoek elkaars motieven, maak afspraken over lenen, spenden en sparen. Kortom: praat erover, om geschillen over geld te voorkomen.

Tip: wil je veilig in Bitcoins beleggen zonder al teveel gedoe? Wij maken gebruik van de app Bitvavo. Als je deze app installeert kun je de code 196E0112E1 toevoegen om de eerste €1000 gratis te handelen.

Om je op weg te helpen vind je hier meer dan 20 vraagsuggesties over geld om elkaar te stellen >

Praten over geld met je partner

Vragen over geld blijven lastig om te stellen, dus zorg dat je comfortabel en in een rustige setting zit. Wees eerlijk bent in wat je wel en niet wilt delen. Is een vraag te lastig, te zwaar of nog niet van toepassing? Sla de vraag dan gewoon over! Het gaat er vooral om dat praten over geld gemakkelijker wordt. Stel de vragen misschien eerst aan jezelf, om te weten waar jij nu staat.

Financieel verleden 

Net als met (bijna) alles voorspelt het verleden de toekomst. Als je weet van de ervaringen van anderen met geld, kun je beter begrijpen hoe ze nú met geld omgaan. Om daarachter te komen zullen onderstaande geldvragen helpen.

– Wat is je eerste herinnering aan geld?- Wist jij vroeger hoeveel jouw ouders verdiende?
– Werkte jouw familie met een maandelijks budget? Hoe vond je dat?
– Kreeg je zakgeld? Wat deed je daarmee?
– Hadden je ouders ruzie over geld?
– Welke gewoontes rondom geld zaten in de familie? Hoe ging je daar mee om?

Geldzaken - geldvragen - partner - financiën - financiële vragen - praten over geld partnerPraten over geld // geldzaken samenwonen // samenwonen tips financieel // geldzaken regelen

Huidige financiële situatie

De ‘waarom’ in het geldplaatje is belangrijker om te bespreken dan puur de getallen op een rijtje aan elkaar laten zien. Hoe en waarom je bepaalde keuzes nu maakt, hebben invloed op de toekomst.

– Hoe maak jij financiële keuzes?
– Als je vandaag 1 miljoen euro zou winnen, wat zou je ermee doen?
– Wat is een geldgewoontes van mij die je fijn vindt?
– Als ik 100 euro zou verliezen aan iets en het niet zou zeggen, zou je boos worden?
– Wat zijn je financiële angsten?
– Waarvan zou je meer willen weten?
– Wat zou je nodig hebben om gelukkig te zijn met je geld?
– Wat betekent het hebben van geld voor jou? Heb je er veel voor nodig?
– Zijn er dingen die je wilt delen over je geld? Heb je bijvoorbeeld schulden die belangrijk zijn?

8 x Apps om geld te besparen >

Toekomst vragen over geld

Als je samen een toekomstvisie bespreekt, kun je makkelijker naar één doel werken. Wat je huidige situatie ook is, praten over de (financiële) toekomst kan jullie stimuleren en motiveren.

– Waar werk je naartoe? Wat voor dromen heb je (in een jaar, 5 jaar, 20 jaar)?
– Wat zou je achter willen laten (voor kinderen, familie, goede doelen)?
– Alles op één hoop of juist apart houden?
– Hoeveel leggen we beide in? Een percentage of vast bedrag?
– Verwacht je enige erfenis?
– Hoe denk jij over schulden aangaan?
– Wat wil je dat gebeurt met je geld als je overlijdt?
– Wanneer kun en wil jij met pensioen?
– Verwacht je jouw ouders of andere familieleden financieel te steunen in de toekomst?

Praktische tip: zakgeld-methode partners

Er zijn verschillende manieren om geld onderling te verdelen, als je een relatie hebt Een bekende methode om geldgeschillen te voorkomen is de zakgeld-methode. Hierbij wordt in principe alles gedeeld, maar houd je ook een bedrag voor jezelf over om vrij te besteden. Dit doe je door eerst allebei je inkomen op de gezamenlijke rekening te storen en vervolgens een vast bedrag per maand terug te storten naar jullie privérekening, voor persoonlijke uitgaven.

En, welke geldvragen stel jij aan je partner?

CategoriesWork