N

NOSTALGISCH DINEREN OP LEIDSEPLEIN BIJ CAFÉ AMERICAIN

Iedere Amsterdammer, maar ook Nederlandse dagjesmensen zullen het prachtige landmark-gebouw naast de Stadsschouwburg kennen. En bewonderd hebben, want op het platgelopen plein met gigantische fontein staat een gebouw met een rijke historie. Hotel American is gebaseerd op de bloeitijd in de jaren 50 & 60 van de vorige eeuw en wat van velen van ons waarschijnlijk niet weten, is dat je in het restaurant net zo prestigieus kunt dineren.

Iedere Amsterdammer, maar ook Nederlandse dagjesmensen zullen het prachtige landmark-gebouw naast de Stadsschouwburg kennen. En bewonderd hebben, want op het platgelopen plein met gigantische fontein staat een gebouw met een rijke historie. Hotel American is gebaseerd op de bloeitijd in de jaren 50 & 60 van de vorige eeuw en wat van velen van ons waarschijnlijk niet weten, is dat je in het restaurant net zo prestigieus kunt dineren.

Amsterdams beau monde

Leuk om te weten vonden wij dat Café Americain ooit de huiskamer van de Amsterdamse beau monde was. Bekende schrijvers, dansers, toneelspelers en iedere andere creatieveling die er toededen (of wilde doen) in de artistieke wereld verdrong zich om een tafeltje bij Americain. Zo hielden Henk van der Meijden en Harry Mulisch er hof. Net als deze befaamde schrijver vertelt het restaurant een krachtig verhaal.

Café Americain

De historie van Amsterdam

Zo vertelt de stijlvol geklede bediening het verhaal over de historie van Amsterdam. Niet mondelings, maar aan de hand van meer dan 90 lijsten aan de fotowand. Dat, terwijl pianisten regelmatig achter de originele vleugel zorgen voor een muzikaal behangetje. Yes, de sfeer in Café Americain brengt je terug naar de stijlvolle jaren waarin de gentleman zijn bloeitijd ervaarden.

Iedere Amsterdammer, maar ook Nederlandse dagjesmensen zullen het prachtige landmark-gebouw naast de Stadsschouwburg kennen. En bewonderd hebben, want op het platgelopen plein met gigantische fontein staat een gebouw met een rijke historie. Hotel American is gebaseerd op de bloeitijd in de jaren 50 & 60 van de vorige eeuw en wat van velen van ons waarschijnlijk niet weten, is dat je in het restaurant net zo prestigieus kunt dineren.Café Americain

Het middelpunt van de zaak

Zo ook door middel van de ronde bar, die sinds de heropening in december het middelpunt van de zaak is. Het hart waarin onze verfijnde cocktails gestyled werden en waar onze Italiaanse koffie op klassieke wijze werd bereid. Maar ook de plek waar een diversiteit aan mensen samenkomen. De bellende zakenman uit Londen, de met tassen-omringde moeder en dochter uit Brabant, het 50-jaar getrouwde koppel en de levensgenietende Fransman.

High Tea

Wat de diversiteit aan publiek bij Café Americain nog meer vergroot zijn de high tea’s die je er kunt reserveren. Ideaal uitje moet schoonmoeders, vriendinnen of oma. Hartige finger sandwiches worden afgewisseld met onder andere taarten, scones, petit fours en pralines. Zoetekauwen eat your heart out! En als je de hete drank met Dammann thee even beu bent, dan kun je deze gewoon laten vervangen door een glas cremant of thee-cocktail. De high tea kost €26,50 per persoon!

high tea americain

Het prachtige terras

Nog een hele bijzondere plek om neer te strijken is op het grote terras voor de enorme ramen, dat uitzicht biedt over het levendige Leidseplein. Begin hier met bitterballen van De Ballenbar, noten van Gotjé en zuren van Kesbeke. Ja, dat kun je allemaal weten. Want het menu vertelt je tot in detail met welke food & drink partners zij samenwerken. Leuk om te weten! Ondertussen staat er een groepje vrijgezellen-feest-dames voor de fontein die zo’n 38 verschillende posities aan te houden, terwijl er ondertussen 8 trams voorbijrijden. Er gebeurt zoveel, dat praten haast overbodig is.

Iedere Amsterdammer, maar ook Nederlandse dagjesmensen zullen het prachtige landmark-gebouw naast de Stadsschouwburg kennen. En bewonderd hebben, want op het platgelopen plein met gigantische fontein staat een gebouw met een rijke historie. Hotel American is gebaseerd op de bloeitijd in de jaren 50 & 60 van de vorige eeuw en wat van velen van ons waarschijnlijk niet weten, is dat je in het restaurant net zo prestigieus kunt dineren.Café American

Steak Tartaar-trolley

Na de klassiek bereidde steak tartaar van IJssel-vallei rund met daarop krokante toast die we aten op het terras, werd het te koud om nog buiten te zitten. Niet alleen de zakkende temperatuur, maar ook de nieuwsgierigheid naar wat ons te wachten stond, deed ons verhuizen naar binnen. Ergens hadden we ‘pech’ dat we de steak tartaar niet binnen besteld hadden, want zou dan op een trolley, voor onze neus klaargemaakt zijn. Het maakte ‘m overigens niet minder lekker.

Oprechte excuses

Ruim een uur moesten we wachten op onze hoofdgerechten. Er was iets misgegaan met het uitserveren van de bestellingen. Vervelend was het absoluut niet; we waren veel te druk met onder de indruk zijn van het interieur en er werd oprecht geëxcuseerd. De mosselen en quiche die vervolgens op tafel kwamen waren prima. Prima als in, we hebben ze wel eens beter gehad. De mosselen waren redelijk klein van formaat en het kookvocht was niet heel hoog op smaak.

In deze Nederlandse restaurants kun je wel héél bijzonder dineren

Een frisse twist

Signature chef Peter Gast geeft voor het diner een frisse twist aan gerechten als een Franse uiensoep, een bouillabaisse, salade à la Russe en een Hollandse garnalencocktail. Amsterdamse producten worden aangevuld met Nederlandse ingrediënten. Zo werkt Café Americain samen met onder andere samen Slagerij de Wit, Patisserie Holtkamp, Saus Guru, Vlaamsch Broodhuys en Frites uit Zuyd. Veelbelovende partners die met goede uitvoering voor een totaalbeleving zorgen.

Na een leuk praatje met de bediende (over onder andere wijn en voetbal) kwam het door haar aanbevolen dessert op tafel: Tarte au citron. Heerlijk ging deze samen met de mooi geserveerde gemberthee die ernaast stond.

Voor een voor-, hoofd- en nagerecht, met twee cocktails en koffie & thee betaal je €130. Daar krijg je dan een weerzinwekkend uitzicht in een historisch pand en klassieke, geschoolde bediening bij!

 

PIN IT

in een van de mooiste hotels eten in Amsterdam? Dat kan. Lees hier onze ervaring en ga het beleven!

CategoriesFijne Foodspots