N

NOORDERLICHT SPOTTEN: MOOIE PLEKKEN, TIPS & TIMING

Tips Noorderlicht zien - Noorderlicht zien wanneer - Wanneer Noorderlicht Noorwegen - IJsland Noorderlicht - Noorderlicht Finland wanneer - Noorderlicht Lapland - Noorderlicht Finland

Het prachtige, dansende groene natuurfenomeen staat bij vele op de bucketlist. Terecht! Maar, het is niet altijd even makkelijk te vinden. Wil jij ook het Noorderlicht spotten? Hieronder vind je tips, de beste timing en de mooie plekken op een rijtje.

Het Noorderlicht spotten? Hier vind je de beste timing, mooie plekken & extra tips om je op weg te helpen >

Beste timing om het Noorderlicht te spotten >

First things first: als je het Noorderlicht wilt zien, is het handig om te weten dat je in de wintermaanden de grootste kans hebt. Het bijzondere natuurverschijnsel danst ongeveer vanaf het einde van de herfst tot het begin van het voorjaar open en bloot aan de hemel. Waarbij tussen 22:00 en 03:00 (lokale tijd) de beste tijdstippen zijn.

Ook leuk! Hier vind je de tofste ijshotels van Europa >

Ook al ga je in het juiste seizoen, op de juiste tijdstip, zelfs dan heb je geen garantie om het natuurverschijnsel te zien. Andere aspecten zoals bewolking, neerslag en volle maan kunnen roet in het eten gooien. Om teleurstellingen te voorkomen zijn er handige apps die het Noorderlicht voorspellen. Zo kun je via de Northern Lights app zien hoe groot de kans is op succes. Of de website Aurora Forecast, waar je kunt zien hoe sterk het Noorderlicht per dag is.

Dit zijn de beste plekken om het Noorderlicht te zien >

Het Noorderlicht is soms wat verlegen en dus niet overal te vinden. Wil jij het dansende natuurfenomeen met je een eigen ogen zien? Dan heb je op één van deze mooie bestemmingen de grootste kans.

Noorden van IJsland

Je kunt in heel IJsland het Noorderlicht spotten, maar vooral het noorden staat bekend als de beste plek om het groene natuurverschijnsel te zien. Ben je niet op Noorderlichtjacht, dan vermaak je – je wel bij de bijzondere watervallen, natuurbronnen en mooie gletsjers(meren).

Noorwegen

De vele eilanden, diepe fjorden en steile bergen van Noorwegen zorgen ervoor dat het één van de mooiste plekken behoort om het Noorderlicht te bewonderen. In het algemeen kun je door het hele land het fenomeen spotten, maar vooral het Noorden in Tromsø of op de Spitsbergen eilanden zijn aanraders!

Fins-Lapland

Naast dat je in Finland qua geografische ligging goed zit om het Noorderlicht in de wintermaanden te spotten. Is dit ook dé plek waar je van top tot teen in kerstsferen waant. Denk aan sneeuw, honden- en rendierensleetochten én het kerstdorpje Rovaniemi. Slaap je in een glazen iglo, zoals bij hotel Kakslauttanen? Met een beetje geluk spot je vanuit je bed het Noorderlicht.

Ook leuk! 8 x tips om te doen in Rovaniemi in Fins-Lapland >

Zweeds-Lapland

Veel mensen denken dat Lapland alleen in Finland ligt, maar niets is minder waar. Zonde, want je mist dan toch écht een prachtig deel van Zweden. Wel fijn als je dit wél weet, want dan kun je in alle rust genieten van de typische Lapse safari’s, Zweeds-Laplandse tradities en het Noorderlicht die je hier kunt aanschouwen. Girls Who tipt: het Aurora Sky Station, dit gebouw is speciaal gemaakt om het natuurverschijnsel te spotten.

Canada

Ja, het Noorderlicht reikt verder dan Scandinavië en ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan heb je kans om van het natuurlijke lichtshow te genieten. Zo heb je ook in Canada vaak geluk, waar Yellowknife een groot favoriet is. In dit stadje wonen de inheemse Eskimo’s nog, is er nauwelijks sprake van neerslag of bewolking. En, in de middag vermaak je jezelf met hondensleetochten & prachtige wandelingen. Wat wil je nog meer?

Extra tips voor het spotten van het Noorderlicht >

  • Wees bereid om meerdere dagen op stap te gaan. Er is altijd kans dat het de eerste keer niet lukt.
  • Laat je verblijf weten dat ze je wakker mogen maken. Sommige accommodaties wekken hun gasten als het Noorderlicht te zien is.
  • Blijf zolang mogelijk op. Het Noorderlicht kan zichzelf al vanaf 18:00 laten zien, maar hoe later hoe beter. Dus houd daar rekening mee dat het lange nachten worden.
  • Belangrijke aspecten zijn geen bewolking en geen lichtvervuiling. In de omgeving van je verblijf kan er nog steeds te veel lucht zijn om het Noorderlicht goed te zien. Ga dus zoveel mogelijk de natuur in.

En, staat het Noorderlicht spotten op jouw bucketlist?

CategoriesReistips