mujadara voor beiroet
E

ETEN VOOR EEN GOED DOEL: MUJADARA VOOR BEIROET

Het is amper voor te stellen, dat in slechts 4 seconden niets meer over zou zijn van bijvoorbeeld het centrum van Amsterdam. Het gebeurde in Beiroet begin augustus, toen de explosie een groot deel van de stad compleet verwoestte. Hulp is nog steeds hoognodig, en om die reden startte restaurant A Beautiful Mess het initiatief #mujadaforbeiroet.

Hier lees je alles over het initiatief Mujadara voor beiroet >

Amsterdamse restaurants komen in actie 

Ook ruim een maand later nog is gebrek aan alles: huizen zijn kapot, mensen hebben honger en de economische schade is enorm. Er wordt gelukkig veel hulp aangeboden om geld in te zamelen, en zo zijn ook Amsterdamse restaurants in actie gekomen voor Beiroet. Tien dagen lang serveren 11 verschillende restaurants hun eigen versie van het typisch Libanese gerecht Mujadara. Per verkocht gerecht gaat €2,50 direct naar noodhulp in Beiroet.

10 x Gezonde Mediterrane Recepten >

Mujarada: a poor man’s dish

Mujadara is een smakelijke en makkelijk te maken poor man’s dish uit Libanon. De basis bestaat uit linzen, rijst of bulgur met daar bovenop heel veel gekarameliseerde uien. Zelf mujadara maken? Hier vind je het recept.

Maar nog beter: éen van de restaurants bezoeken met het gerecht op de kaart, en ‘m daar bestellen!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#mujadaraforbeirut 

Een bericht gedeeld door Merijn Tol (@merijntol) op

mujadara voor beiroet

Zien: Hoofdredactrice Kiki nam voor AT5 een kijkje in de keuken waar dit initiatief (onder andere) plaatsvindt. Hier vind je deze video >

Samen koken voor Beiroet

Restaurant A Beautiful Mess in de oude Bijlmerbajes startte het initiatief. In dit bijzondere restaurant heeft het merendeel van de medewerkers een vluchtelingenachtergrond en is de menukaart sterk beïnvloed door de Libanese keuken, waardoor voor hen de link met Beiroet logisch was.

‘Samen koken we voor Beiroet’, aldus culinair journalist en kok Merijn Tol in de video op AT5. Het geld dat ze samen met de 11 deelnemende restaurants (ToscaniniRestaurant As, Buffet van OdetteScheepskameelEntrepotDomenicaWilde Zwijnen en Eetbar Wilde ZwijnenMerkelbachEsther’s CookeryDe Vrouw met de BaardHotel de Goudfazant) inzamelen met de actie #mujadaraforbeirut gaat onder andere naar families in Beiroet en organisaties die helpen bij het opbouwen en herstellen van huizen en zorgen voor eten op tafel.

Op 30 september wordt het eindbedrag van Mujadara voor beiroet bekend gemaakt. 

Een prachtig initiatief dus, waarbij ook jij lekker kunt eten voor het goede doel. Eet jij mee?