M

MACHU PICCHU BEZOEKEN: DIT MOET JE WETEN

Machu Piccu- peru

Rond dwarrelen in de ruïnestad van de Inca’s en genieten van prachtige uitzichtpunten op het topje van de berg. Ja, wereldwonder Machu Picchu bezoeken is er één voor op de bucketlist. Maar dankzij de unieke ligging is een bezoekje plannen een behoorlijke opgave. Laat je – je hierdoor niet afschrikken, Girls Who heeft de dingen die je móet weten op een rijtje gezet!

Machu Picchu bezoeken? Dit móet je weten >

Wat is Machu Picchu?

In het zuiden van Peru vind je de mysterieuze ruïnestad van het Inca rijk, een Indianenvolk die rond 1440 de stad opbouwden en ongeveer honderd jaar na de bouw weer verlieten. In 1911 werd de stad weer herontdekt door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hirman Bingman. Het verhaal gaat rond dat de stad al eerder is ontdekt, maar tot de dag van vandaag weten we dat niet zeker.

Ook de toenmalige functie van de stad en de reden waarom de Inca’s Machu Picchu achterlieten is een groot mysterie. Maar het is natuurlijk ook één van de charmes en redenen waarom dit zeven wereldwonder zó populair is. De andere reden? De eeuwenoude architectuur, rots vormingen en uitzichtpunten zijn adembenemend – en dat is een understatement. Oordeel zelf maar:

Tickets

Wil je Machu Picchu bezoeken? Dan heb je een keuze uit verschillende tickets: de Machu Picchu tickets (regulier entreebewijs), de Machu Picchu + Huayna Picchu tickets (entree voor Machu Picchu en het beklimmen van Huayna Picchu). En de Machu Picchu + Machu Picchu Mountain tickets (entree Machu Picchu in combinatie met het beklimmen van de Machu Picchu Mountain). Let op: als je van plan bent om een combi ticket te kopen, boek dan ruim van te voren. Per dag en per berg mogen er maar 200 mensen op.

Tijdens het kopen van een ticket kies je een tijdslot. Vanaf dat tijdstip heb je 60 minuten de tijd om binnen te komen. De tickets kun je van te voren boeken via de officiële website van Machu Picchu. Hier zijn de tickets het goedkoopst, dus aanradertje om het écht hier te boeken >

Stukje Zuid-Amerika in Amsterdam: dit zijn 5 x restaurants >

Vervoer naar Machu Picchu

De grootste uitdaging van Machu Picchu bezoeken is het vervoer er naar toe. Er zijn namelijk geen wegen direct naar Machu Picchu, waardoor het huren en de comfort van een auto niet mogelijk is. Wel kun je met de trein of met een meerdaagse wandeltrekking het wereldwonder bezoeken.

Met de trein

Vanaf de Peruaanse stad Cuzco of Ollantaytambo kun je de trein pakken naar Aguas Calientes. Daar kun je kiezen om 20 minuten met de bus omhoog te gaan of een anderhalf uur durende klim te wagen. De trein in combinatie met de bus is de snelste manier om bij de ruïnestad van de Inca’s te komen, maar ook gelijk de duurste. Je betaald namelijk al snel 70 euro voor een enkeltje.

De treinkaartjes kun je van te voren kopen via de website van Peru Rail of Inca Rail. De bus tickets vanaf Aguas Calientes kun je voor 12 EUR ter plekke kopen.

Meer tips voor Machu Picchu bezoeken >

Met de voetenwagen

Een andere manier om bij Machu Picchu te komen is door een meerdaagse wandeltrekking te maken. Zo heb je de wereldberoemde Inca Trail, waar je 43 kilometer en vier dagen lang het pad bewandeld dat de Inca’s vroeger liepen om bij Machu Picchu te komen. Kun je voor de Inca Jungle Trail kiezen en wissel je het wandelen af met ziplinen & mountainbiken. Of kun je de vijfdaagse Salkantay Trek van 80 kilometer wandelen die zich vooral focust op hiken in de natuur. Deze is de pittigste van het rijtje, maar wel eentje die door het National Geographic Travel Magazine bekroond is tot één van de beste hikes ter wereld – dat beloofd wat!

Let op: je mag een wandeltocht niet zomaar zonder gids lopen en het is belangrijk dat je de hike minimaal zes maanden van te voren boeken. Anders is de kans groot dat de plekken al volgeboekt zijn.

Ook leuk voor de bucketlist! 20 x tips om te doen in Kaapstad >

Machu Picchu en hoogteziekte

Machu Picchu ligt op maar liefst 2400 hoogte. Dat betekent dat je last kunt krijgen van ‘hoogteziekte’. En dat is héél iets anders dan hoogtevrees. Waar je bij hoogtevrees bang bent voor hoogten, ontstaat hoogteziekte door een tekort aan zuurstof. Op hoogten boven de 2000 en 2500 meter bevat de lucht namelijk minder zuurstof, waardoor je lichaam moet wennen. Tijdens je bezoek kun je klachten krijgen als hoofdpijn, misselijkheid en kortademigheid.

Nu je weet dat je last kunt krijgen van hoogteziekte, is natuurlijk de volgende, brandende vraag: hoe voorkom je Machu Picchu hoogteziekte? Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen. Zo ervaar je weinig tot geen klachten als je niet te snel naar 2000 meter stijgt, maar het juist rustig aan doet. En is het belangrijk dat je veel water drinkt – of Coca thee, die je vooral daar krijgt – en zo gehydrateerd blijft. Aspirines op zak is ook altijd handig!

Het kostenplaatje

Uiteraard hangt er een prijskaartje aan het bezoeken van Machu Picchu – en dat kan flink variëren met het hoogseizoen of het soort vervoer en tickets waar je voor kiest. Zonder de vlucht van Nederland naar Peru erbij opgeteld, moet je rekenen op de kosten van een entree bewijs (Een normaal ticket is 40EUR). En een retourtje met de bus/trein of de kosten van de wandeltrekking

Machu Picchu weetjes & extra tips>

  • Om Machu Picchu binnen te komen moet je een paspoort laten zien, vergeet je paspoort dus niet mee te nemen.
  • Machu Picchu kent twee seizoenen: het regen seizoen (november – maart) en het droge seizoen (april – oktober). In het droge seizoen heb je het meeste kans op goed weer.
  • In Machu Picchu zijn er geen toiletten te vinden, zorg dat je van te voren bent geweest.
  • Misschien is dit voor jou zelfsprekend: maar muggenspray & zonnebrand zijn geen overbodige luxe tijdens je trip.
  • Je mag niet gekleed in de traditionele klederdracht van een ander land naar binnen.

Leuke bars in Nederland waar je Pisco Sour kunt drinken >

Meer Machu Picchu weetjes >

  • Er zijn twee ‘shifts’ voor bezoekers: eentje in de ochtend en eentje in de middag.
  • Het is verplicht om met een gids te lopen.
  • Wist je dat Machu Picchu (pas) sinds 2007 op de zeven wereldwonderen lijst staan?
  • Archeologen zijn er nog steeds niet over uit hoe de Inca’s de zware stenen van de gebouwen bovenop de berg kregen.
  • Ook breken experts hun hoofd over de toenmalige functie van de stad. Er gaan theorieën over dat Macchu Picchu als buitenverblijf voor koningen dienden, een fort was om het Incarijk te beschermen, een observatorium van het zonnecultus. Of een religieuze plek was om goden te eren.

En, wanneer ga jij Machu picchu bezoeken en het wereldwonder met eigen ogen ontdekken?

CategoriesNiet gecategoriseerd