T

TIPS MACARONS MAKEN: UITLEG & RECEPT

tips macarons maken - uitleg macarons maken - macarons recepten - macaron recepten - hoe maak ik macarons - tip macarons - macarons

Macarons zijn Franse luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling. Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je deze lekkernijen zelf bakt, hoef je er niet meer voor naar Parijs. Hieronder vind je de beste tips om ze te maken en een lekker recept.

Op zoek naar de beste tips om macarons te maken? Vind hier een handig uitleg en een heerlijk recept > 

It’s all about technique

Het geheim van de perfecte macarons zit hem in de techniek. Er zijn verschillende basis recepten met verschillende technieken voor het beslag, maar de belangrijkste techniek is het macaroneren: Het doorspatelen van de opgeklopte eiwitten door het amandelmengsel. En ook al klinkt dat misschien heel makkelijk, dit is juist het lastigste.

Voor het macaroneren moet je goed kijken naar het beslag. Loopt het als een mooi lint van je spatel en begint het te glanzen? Dan zit je goed! Spatel het niet teveel door elkaar, maar ‘sla’ met je spatel heen en weer in het beslag.

Extra tip

Om ervoor te zorgen dat de losse macarons op elkaar passen moeten ze allemaal van ongeveer gelijke grootte zijn. Daarvoor kun je een handige voorgevormde siliconen bakmat voor gebruiken, maar een platte bakmat werkt ook. Ook heb je meestal een goed resultaat met gewoon bakpapier, waar je dan een handig sjabloon onder kunt leggen.

Recept voor frambozen macarons 

Ingrediënten

150 gr amandelschaafsel
150 gr poedersuiker
4 middelgrote eieren
1/2 tube Dr. Oetker rode kleurstofstift
150 gr fijne kristalsuiker
38 gr kraanwater
100 gr frambozenjam

Benodigdheden 

Bakpapier
Keukenmachine
Suikerthermometer
Spuitzak met gladde spuitmond (8 mm)

Ook lekker! Vind hier 9 heerlijke Franse recepten om thuis te maken > 

Bereidingswijze

1. Teken 50 rondjes van 3 cm doorsnede met een zwarte stift op 2 stukken bakpapier. Leg daarna het bakpapier met de getekende kant naar onderen. De rondjes zijn dan nog zichtbaar, maar het beslag komt zo niet in aanraking met de stift.

2. Doe dan het amandelschaafsel in de keukenmachine en maal tot fijn poeder. Voeg ondertussen in drie delen de poedersuiker toe. Splits daarna de eieren. Weeg twee keer 55 gram eiwit af en doe de eiwitten in twee vetvrije kommen. Meng dan de kleurstof met één deel van het eiwit, roer goed en voeg het gekleurde eiwit ongeslagen aan het amandelmeel toe. Meng dit daarna goed tot je een dik beslag hebt.

3. Breng in een pan de kristalsuiker met het water op middelhoog vuur aan de kook. Kook de suikersiroop tot 118 ˚C (dit meet je met de suikerthermometer). Begin met het eiwit kloppen als de siroop een temperatuur van 80 ˚C heeft en klop de rest van het eiwit met een mixer stijf.

4. Laat de suikersiroop als deze op temperatuur is (118 graden), uitbruisen. Schenk dan de suikersiroop in een dunne straal al kloppend met de mixer bij het eiwitschuim. Klop door tot het schuim is afgekoeld tot 50 graden. Voeg daarna 1/3 van het schuim toe aan het amandelbeslag en meng dit tot een geheel. Spatel de rest van het eiwitschuim er luchtig doorheen tot je een licht ‘taai’ beslag hebt dat aan je spatel blijft hangen.

5. Doe het beslag in de spuitzak met gladde spuitmond. Spuit 50 rondjes van 3 cm doorsnee op twee met bakpapier beklede bakplaten. Tik dan de bakplaten voorzichtig op het werkblad, zodat de grotere luchtbellen uit het beslag kunnen ontsnappen. Laat daarna de ongebakken macarons minimaal 45 minuten onafgedekt op het werkblad staan, zodat het beslag een dun ‘huidje’ krijgt.

6. Verwarm de oven voor op 150 graden (bij voorkeur onder- en bovenwarmte in plaats van hetelucht). Bak de macarons in ongeveer 20 minuten krokant en gaar in de oven. Zet na 10 minuten bakken de ovendeur 5 seconden open. Zo haal je de grootste hitte en vocht weg en voorkom je dat de suikers gaan karamelliseren. Na 5 minuten herhaal je dit nog een keer.

7. Haal de macarons na de totale baktijd van 20 minuten uit de oven en laat ze goed afkoelen.

8. Bestrijk als laatste de helft van de koekjes met de frambozenjam. Duw de andere helft van de koekjes er voorzichtig tegenaan. Nu is het tijd om te gaan genieten van jouw zelfgemaakte lekkernij!

En, wanneer ga jij aan de slag met deze tips om de perfecte macarons te maken?