O

OVERZICHT: DEZE MAATREGELEN WORDEN GENOMEN OM ZZP’ERS TE HELPEN

ondernemers helpen corona crisis - coronacrisis zpp'ers - coronacrisis ondernemers maatregelen

De hele wereld staat op z’n kop vanwege het corona-virus en hoewel iedereen er linksom of rechtsom last van heeft, worden ondernemers misschien wel het hardst getroffen. Veel van ons zijn niet verzekerd van een inkomen, en dus heeft de Nederlandse overheid (gelukkig) een reeks aan maatregelen toegezegd om onder andere ZZP’ers te ondersteunen.

Benieuwd waar jij recht op kan hebben? Als ZZP’er zijn vier regelingen van toepassing waar jij eventueel aanspraak op kunt maken:

1. Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

Ben jij een zelfstandig ondernemer? De overheid kan je tijdelijk helpen met inkomstenondersteuning. Goed nieuws, want deze regel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart tot (voorlopig) 1 juni.

Dit is geen nieuwe regeling, maar het is een versoepeling van de bestaande Besluit bijstandsverlening (Bbz). Met de versoepeling wordt het mogelijk om jouw inkomen met maximaal €1500 per maand aan te vullen. Verdien jij dus meer? Dan is deze regeling voor jou niet van toepassing. Om er aanspraak op te maken moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

– Je bent ouder dan 18 jaar
– Je bent Nederlander en woont of verblijft vaak in Nederland
– Je staat (sinds eerder dan 1-1-2020) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
– Je voldoet aan het urencriteriumLees hier ons interview met de founders van boekhoudprogramma Paperdork >

Daarnaast is het goed om te weten dat er verschillende voorwaarden per gemeente gelden. Hiervoor is het dus slim om jouw eigen gemeente te contacten. De aanvraag kun je doen bij de gemeente waar jij woont, en niet waar jouw bedrijf gevestigd is.

2. Compensatieregeling

Verschillende sectoren worden extra hard getroffen door het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan de reisbranche en horeca. Voor specifieke sectoren stelt de overheid een vaste tegemoetkoming van €4.000 beschikbaar.

De huidige lijst met branches die in aanraking komen voor deze regeling vind je op de website van RVO. Het is daarvoor een vereiste dat jouw bedrijf op 15 maart 2020 één van deze codes had. Hier kun je checken welke SBI-code jouw onderneming heeft. Andere voorwaarden voor deze regeling vind je op de website van de Kvk. Als je aan de voorwaarden voldoet kun je de tegemoetkoming via deze link aanvragen.

Interview Vivian: eén van de eerste Corona patiënte van Nederland >

3. Uitstel betaling van belasting

Als je door het coronavirus in de problemen komt met lopende betalingen, dan kun je bij de Belastingdienst uitstel vragen op te betalen belasting. Deze regeling geldt voor alle aangiftes, dus ook je BTW en Inkomstenbelasting.

Als je hier gebruik van wilt maken moet je de brief versturen (nadat je jouw aangifte hebt gedaan!) en motiveren waarom en hoe jij last hebt van deze crisis. Als jouw aanvraag is ontvangen, dan krijg jij 3 maanden uitstel van betaling.

4. Tijdelijke verlaging van invordering- en belastingrente

Normaal gesproken moet je veel rente (tot wel 8%) betalen als jij een aanslag van de Belastingdienst te laat betaald. Met de nieuwe regelingen wordt deze rente nu verlaagd naar 0,01%. Zo wordt je dus minder hard ‘gestraft’ als het jou niet lukt om de aanslag op tijd te betalen. Zorg wel dat je altijd even een aanvraag doet voor deze regeling.

Good top know: de situatie rondom het coronavirus veranderd iedere dag. De kans is dus aanwezig dat ook deze informatie weer wijzigt. Houd bij twijfel daarom voor de zekerheid de website van de Kvk en de Belastingdienst in de gaten!

Bron: Paperdork

CategoriesNiet gecategoriseerd