&

”WIJ KUNNEN STRESS, FOUTEN EN GELD BESPAREN” | Drankje met… Nikkie Den Dekker, Co-founder boekhoudprogramma Paperdork

paperdrok - online boekhoudprogramma - boekhouding uitbesteden - boekhoud tips - tips voor boekhouden - welke boekhouder kiezen

Onder de categorie ‘Drankje Met’ vind je interviews voor én met ambitieuze levensgenieters. Van grote social influencers tot sommeliers of online ondernemers. Deze keer spreken we met Nikkie, die samen met haar vriend Marc Paperdork oprichtte: een online boekhoudprogramma om het (vervelende) werk uit handen van ZPP’ers en freelancers te nemen. Hoe zij boekhouden zo leuk mogelijk maken, wat de meest gemaakte fouten zijn en hoe de toekomst eruit ziet: zij doet het boekhoudboekje open.

Meer weten over wat het uitbesteden van de boekhouding voor jouw bedrijf kan betekenen, voor de voordelen ervan zijn en het antwoord op de vraag of je überhaupt een boekhouder nodig hebt? Nikkie vertelt het je >

Samen met je vriend Marc ben je een online boekhoudprogramma gestart. Hoe ontstond dit idee?

”Ik heb in het verleden zelf een webshop gehad. De boekhouding was by far mijn minst favoriete onderdeel, en het kostte me tegelijkertijd ontzettend veel tijd. Dit is één van de doorslaggevende redenen geweest om uiteindelijk de webshop te verkopen.

Op dat moment kenden Marc en ik elkaar nog niet. Marc is Registeraccountant en toen ik hem leerde kennen was hij het werken voor grote corporates eigenlijk al een beetje zat. Om ons heen hoorden we steeds meer jonge ondernemers die boekhouding als grote drempel zien.

Zo zonde! Tegelijkertijd ergerde ik me eraan dat de uitstraling van veel boekhouders zo ontzettend suf en traditioneel is. Ik had niet het gevoel dat zij mij begrepen, en andersom begreep ik hun moeilijke taalgebruik ook niet. En zo zijn we gaan brainstormen over een concept dat meer aansluit bij de ondernemer van nu.”

Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s waar ZZP’ers hun administratie kunnen uitbesteden. Wat onderscheidt Paperdork van deze bedrijven?

”Het belangrijkst is dat Paperdork meer is dan alleen een boekhoudprogramma. Paperdork is een totaaloplossing. Je krijgt er namelijk ook een vaste ‘cijfermeester’ bij. Dat is in eerste instantie Marc, die voor ondernemers de aangiftes uit handen neemt en waar onze klanten ook onbeperkt terecht kunnen met hun vragen. En je hoeft bij ons niet bang te zijn voor een hoog uurtarief, want je betaalt gewoon een vaste prijs per jaar. We zien namelijk dat veel ondernemers toch niet kiezen voor een boekhouder omdat ze het te duur vinden, en ook dat is zonde! Het kan je namelijk veel stress, fouten en geld besparen.”

Paperdork boekhouder zzp // boekhouder freelancer // Nikkie den Dekker // Boekhouder Rotterdam // Boekhouder Amsterdam

”Ook voor zakelijke fietsritjes mag je kosten opvoeren in je boekhouding”

Boekhouden is voor velen een pain in the ass. Hoe kun je het als ondernemers zo ‘leuk’ mogelijk maken?

”Vooral door het zo makkelijk mogelijk te maken en het luchtig te houden. Dat is wat wij echt proberen met ons boekhoudprogramma, en ook willen uitstralen met ons moderne en simpele design. Persoonlijk kan ik ook heel blij worden van werken met tools met een fijn design, dus ik hoop stiekem dat anderen daar ook blij van worden bij ons.

Met onze app proberen we ondernemers ook een beetje uit te dagen. Bijvoorbeeld door je eigen (financiële) doelen te stellen waar je dagelijks de voortgang van kunt zien. Ons taalgebruik houden we daarnaast informeel, met af en toe een knipoog. Zo houden we het voor iedereen begrijpelijk.”

Wat zien jullie het meest misgaan als het gaat om boekhouding bij (jonge) ondernemers?

”Eén van de grootste misverstanden is dat het verplicht is om ook al je privé stortingen bij te houden in je boekhouding. Met een Eenmanszaak of VOF zijn jij en je bedrijf eigenlijk één persoon. Je mag dus zoveel en zovaak als je wilt geld overmaken naar je privé rekening en andersom.

En het is niet verplicht om dat allemaal op te nemen in je administratie (mag natuurlijk wel!). Daarnaast laten ondernemers nog vaak geld liggen op privé bezittingen die ook zakelijk worden gebruikt, zoals laptops en mobiele telefoons. En fietsritjes! Ook voor zakelijke fietsritjes mag je namelijk kosten opvoeren in je boekhouding.”

paperdrok - online boekhoudprogramma - boekhouding uitbesteden - boekhoud tips - tips voor boekhouden - welke boekhouder kiezenPaperdork boekhouder zzp // boekhouder freelancer // Nikkie den Dekker // Boekhouder Rotterdam // Boekhouder Amsterdam

Hoe weet je als ZZP’er eigenlijk dat je wel of geen boekhouder nodig hebt?

”Het is zeker niet voor iedereen noodzakelijk om met een boekhouder te werken. Er zijn een aantal checks die je kunt doen om erachter te komen of een boekhouder verstandig is. De belangrijkste afweging is om te bedenken of je het leuk vindt om je te verdiepen in alle fiscale regelingen. De Belastingdienst heeft veel regelingen die je flink wat geld kunnen besparen.

Van een boekhouder mag je verwachten dat hij of zij hiervan op de hoogte is, maar je kunt je er natuurlijk ook zelf in verdiepen. Je hebt daarnaast best wat kennis nodig van fiscale termen om je aangifte (met name de inkomstenbelasting) goed te kunnen doen.

Tot slot is het goed om een afweging te maken tussen de tijd die het jou kost om met je boekhouding en aangiftes bezig te zijn. Met een boekhouder gaat dit waarschijnlijk een stuk sneller en gemakkelijker. De tijd die je bespaart kun je bijvoorbeeld gebruiken om weer nieuwe omzet te genereren. Als je al stress krijgt bij alleen het woord boekhouding, bespaar jezelf de moeite en neem een boekhouder.”

Heb jij ook een fijne boekhouder nodig? Meld je aan via deze link >

Freelancers en ZZP’ers zijn er in alle soorten en maten in allerlei branches. Hoe zorgen jullie ervoor dat zowel een kunstenaar als een business coach bij jullie terecht kan?

”De tool is zo opgezet dat deze voor alle Eenmanszaken en VOF’s toepasbaar is. Want of je nou een kunstenaar bent of een business coach, in de kern ziet de opbouw van je administratie – en de structuur die je daarbij nodig hebt – er hetzelfde uit. En dat is ook ons uitgangspunt.

Het is met name de inhoud die verschillend is. Zo zal de kunstenaar wellicht meer transacties hebben doordat er veel materialen moeten worden ingekocht, en er per verkocht kunstwerk een factuur zal worden gemaakt. Maar dat maakt bij ons niet uit, je mag zoveel transacties maken als je wilt. Voor branchespecifieke vragen en/of regelingen geldt dat je hiermee altijd bij de cijfermeester terecht kunt. Dus ook die kunnen we beantwoorden.”

Hoe ziet volgens jou de toekomst van boekhouden eruit?

”Automatiseren, automatiseren, automatiseren. Boekhouding is eigenlijk niets meer dan een overzicht van transacties waarover heel veel rekensommen moeten worden toegepast. Het leent zich dan ook ontzettend goed voor automatisering. Dat is iets waar wij ook vol op inzetten.

En daarom kunnen Marc en ik het ook niet alleen, maar hebben we hulp van Erik: de ontwikkelaar van Paperdork. We willen alleen geen robot worden, en daarom vinden wij ook de combinatie van onze app met een boekhouder zo belangrijk. Met de app kunnen we automatiseren en boekhouding zo makkelijk mogelijk maken, en met de boekhouder houd je het persoonlijke contact!”

Ben jij ZZP’er of MKB’er en heb je interesse in het uitbesteden van je boekhouding? Neem dan vrijblijvend contact op of maak een afspraak via deze link.

CategoriesDrankje met