E

EEN VERBOD OP LACHGAS: DIT MOET JE WETEN

lachgas verbod - lachgas - lachgas effecten - gevolgen lachgas - lachgas drugs - lachgas overheid

Een landelijk lachgasverbod: het wetsvoorstel ligt al maanden klaar. Bijna 200 gemeenten hebben ondertussen zelf al verboden opgesteld. Maar waarom eigenlijk? Wat zijn de effecten van lachgas? In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over het lachgas verbod. Wat is het, wat doet het en hoe zit het met dat verbod.

Lees meer over het lachgasverbod >

Wat is lachgas?

Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide. Het gas zit meestal in lachgaspatronen of tankjes. Het gas wordt in een ballon gespoten en vervolgens ademt de gebruiker in en uit in de ballon.

Gender als thema in het onderwijs: (on)nodig? >

Recreatief gebruik is in de afgelopen jaren enorm gestegen. Toch wordt lachgas ook als narcosemiddel gebruikt in het ziekenhuis of als pijnstiller door tandartsen en in ambulances. Wel is dat type lachgas van medische kwaliteit en gemengd met zuurstof.

lachgas verbod - lachgas - lachgas effecten - gevolgen lachgas - lachgas drugs - lachgas overheid

Wat zijn de effecten?

In veel gevallen zal je: lachen – verrassend! Maar, er zijn veel meer effecten. Door lachgas kom je in een soort dromerige roes die een paar minuten duurt. Je omgeving wordt in tijd waziger en alles gaat langzamer (licht, geluid, et cetera).

De effecten verschillen per persoon, per omgeving, hoe je je voelt. Veel voorkomende effecten zijn: sneller ademen, duizeligheid, slap voelen, disbalans, hallucineren, lachbuien en nare gevoelens.

Straatintimidatie: dit kunnen we doen >

Risico’s van lachgas

Waarom wil de overheid een verbod op lachgas? Simpelweg omdat er veel risico’s bij komen kijken en het vaak onverantwoord gebruikt wordt. Wanneer je lachgas bijvoorbeeld direct uit de tank inademt, kunnen je lippen, neus, longen en stembanden bevriezen.

Bovendien gaat er te weinig zuurstof naar de hersenen. Bij regelmatig gebruik, levert dit hersenschade of zelfs een dwarslaesie op. Op jonge leeftijd loop je ook al risico op ernstige hart- en vaatziekten.

Daarnaast is de concentratie slecht, wat gevolgen heeft in het verkeer – het aantal verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was vertienvoudigde landelijk in twee jaar tijd.

Ook kan het leiden tot onvruchtbaarheid of impotentie na maandenlang gebruik. Wanneer je handen trillen, is het ook beter lachgas te laten. Het kan beteken dat er zenuwschade aan je ruggenmerg begint te ontstaan wat kan leiden tot verlamming. 

Het probleem van Hollywoods Aziatische stereotypen >

Een verbod op lachgas

Vanwege bovenstaande redenen en de vervuiling van de patronen in de natuur, is de overheid voor een landelijk verbod op lachgas. Toch wordt het keer op keer uitgesteld, omdat er twijfels zijn over de haalbaarheid van handhaven. Een kleine 200 gemeenten vinden dat geen goed excuus en hebben al enkele maatregelen getroffen.

Bron: NOS // 184 gemeenten en hun verboden op lachgas

“Lachgas is niet alleen een gevaar voor de gebruiker zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving”, zegt PvdA-fractievoorzitter van gemeenteraadsfractie Amsterdam Sofyan Mbarki. De wetswijziging wordt niet verwacht voor het voorjaar van 2022, in plaats van de tweede helft van 2021, zoals het kabinet hoopte.

En, hoe denk jij over een landelijk verbod op lachgas?

Bronnen: GGD, NOS, DRUGSinfo

CategoriesWork