W

WAT IS JE IKIGAI EN HOE VIND JE DIT?

ikigai - ikigai boek - boeken over ikigiai - ikigai vinden - vind je ikigai - dan buettner - ted talks - ted talks ikigai - ted buettner

Heb je er wel eens over nagedacht waar jij ’s ochtends eigenlijk je bed voor uit komt? Die reden heet je ikigai – een term die beschrijft wat richting en betekenis geeft aan jouw bestaan. Maar wat nou als deze Japanse levenswijsheid nog niet hebt gevonden? Geen zorgen! Hieronder vind je de tips waarmee ook jij je ikigai vindt.

Vind hier alles wat je moet weten over ikigai: 

Wat is Ikigai eigenlijk?

Er zijn een paar gebieden in de wereld waar de mensen gemiddeld ouder worden dan op de rest van de aardbol. Japan en met name het eiland Okinawa behoort ook tot zo’n gebied. Een factor die een belangrijke rol bij de gezondheid en vitaliteit van de inwoners van Okinawa bleek te spelen, is het ‘hebben van een doel’ in hun leven: Ikigai.

Dit speelt een grote rol in gezond oud worden, want je Ikigai maakt het mogelijk om naar de toekomst te blijven kijken, zelfs als je door een moeilijke tijd gaat. Auteur Dan Buettner vertelt hierover in de super inspirerende TEDtalk “How to Live to 100+“.

Ikigai is een samenvoeging van de woorden ‘iki’, dat leven of levend betekent, en het woord ‘kai’ (uitgesproken als gai), dat staat voor waarde, effect, resultaat of nut. Het is dus dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep of vak samenkomen. 

Ook interessant! Mindfulness: vind hier hoe jij met meer aandacht leeft >

De vier componenten van Ikigai

1. Waar je van houdt

Maak bijvoorbeeld deze zin af: Ik voel me gelukkig als…

2. Wat de wereld nodig heeft

De ‘wereld’ kan je geliefde zijn, je kinderen of je collega’s.

3. Waarvoor je betaald kunt worden

Het gaat niet alleen om het werk waarmee je nú je geld verdient, maar ook om waarmee je in de toekomst graag je geld zou willen verdienen.

4. Waar je goed in bent

Begin je antwoorden met Ik ben goed in… en schrijf op wat je zelf denkt (dus niet wat anderen vinden).

Je Ikigai bevindt zich dus precies waar deze vier componenten van je leven elkaar overlappen. Als je hebt ontdekt wat het is, kun je ook actie gaan ondernemen om het een grotere rol te laten spelen in je leven. Hierover nadenken, zou je al zomaar eens kunnen helpen om ’s morgens je bed uit te komen.

Meer inspiratie opdoen over je Ikigai? Vind hier welke boeken je het beste kunt lezen >Welke van deze tips gaan jou helpen om jouw Ikigai te vinden?

CategoriesChill