E

EEN WANDELING LANGS 11 HOTSPOTS OP DE NDSM-WERF IN AMSTERDAM NOORD

Hotspots NDSM Werf // hotspots Amsterdam // tips NDSM werf // kunststad

Jarenlang werd de neus opgehaald voor stadsdeel Noord, maar inmiddels is het een van de meest hippe en innovatieve delen van Amsterdam. Het rauwe karakter van de NDSM-werf trekt jonge ondernemers, nieuwe bewoners en levensgenieters. Een leuke Girls Who Mix, dus speciaal voor jullie hebben we een bijzondere route over de NDSM-werf onder elkaar gezet. Hoog tijd om op pad te gaan!

Op zoek naar leuke hotspots op de NDSM-werf? Dit zijn onze favorieten >

1. Tolhuistuin

Stop nummer 1 van de wandeling door Noord is bij de Tolhuistuin. Het zal je vast niet verbazen dat de Tolhuistuin is neergezet in de tuin van het naastgelegen tolhuis. Daar hebben decennia lang muziek- en theateruitvoeringen plaatsgevonden, tot het rond de 1e Wereldoorlog in verval raakte. Met de komst van dit culturele centrum is in 2014 die functie weer in ere hersteld. Een bijzonder begin van de wandeling!

Google Maps: IJpromenade 2 | 1031 KT AMSTERDAM

2. Eye Filmmuseum of Eye

Dé plek voor filmliefhebbers met een ‘oog’ voor architectuur. EYE was de eerste grote culturele instelling die in 2012 de oversteek nam naar het IJ. Sindsdien staat het bekend als het ‘huis van de film’. Een modern museum waar alles op het gebied van film te zien is.

Google Maps: IJpromenade 1 | 1031 KT AMSTERDAM

Tijd voor een heerlijk kopje koffie, homemade food en verfijnde taarten bij The Coffee Virus. Voor iedere koffieliefhebber is dit de place to be op de NDSM-werf. Maar ook als je niet van een zwart bakkie houdt kun je lekker genieten bij The Coffee Virus. Geef de menukaart een kans en vergeet niet dat alles uit de eigen vertical farm komt.

Google Maps: Overhoeksplein 2 | 1031 KS AMSTERDAM

Meer koffie hotspots in Amsterdam >

4. Proeflokaal Kef

Voor als je van kaas én wijn houdt is Fromogerie Kef de leukste spot van Amsterdam-Noord. Gezellig gelegen aan het Van der Pekplein, kun je tijdens je wandeling neerstrijken voor een bordje bijzondere kazen.

Fromagerie Kef, Van der Pekplein, Amsterdam-Noord
Fromagerie Kef, Marnixstraat 192, Amsterdam
Fromagerie Kef, Czaar Peterstraat 137, Amsterdam

De Ceuvel is dé hotspot in Noord voor creatieve, duurzame en sociale ondernemers. Een plek die je absoluut zou moeten kennen is de bruisende gemeenschap op een voormalige scheepswerf. Gevuld met creatieve werkplekken, een cultureel podium, café-restaurant en heel veel meer leuks.

Google Maps: Korte Papaverweg 4 | 1032 KB AMSTERDAM

Hotspots NDSM Werf // hotspots Amsterdam // tips NDSM werf // kunststadHotspots Amsterdam Noord // NDSM-werf tips // hotspots NDSM-werf Amsterdam

6. Neef Louis

Voor de vintage shoppers onder ons is Neef Louis de uitgelezen wandelstop. Waan je tussen ruim 1500 m2 aan vintage meubilair en haal daarmee het NDSM-gevoel in huis. Het industriegebied aan de Papaverweg heeft misschien niet de uitstraling waar je je shopgevoelens mee aanwakkert. Maar geloof ons: er in deze woestijn van sfeerloosheid een oase van smaak en design te vinden. Of eigenlijk twee paradijsjes die toegang delen: Neef Louis en Van Dijk & Ko.

Google Maps: Papaverweg 46 | 1032 KJ AMSTERDAM

7. Noorderlicht Café

Café Noorderlicht is misschien wel de belichaming van wat het NDSM-terrein zo bijzonder maakt. Duurzaam, gebruikmakend van lokale producten, sfeervol en nog eens betaalbaar ook! ‘s Zomers is dit de perfecte plek voor een borrel op het terras (of in het gras), terwijl je ‘s winters binnen tegen de kachel aan kunt kruipen. Houd ook hun evenementenagenda in de gaten, want daar komt veel gezelligs voorbij.

Google Maps: tt. Neveritaweg 33, 1033 WB AMSTERDAM

Een nostalgische kroegentocht langs de oudste kroegen van Amsterdam >

8. Art City

Als er nog één plek ‘NDSM’ schreeuwt dan is het deze scheepswerf wel. Hier vind je terug wat het belang is van creatief omgaan met oude industriële gebouwen. De scheepswerf staat in 2020 al honderd jaar aan het IJ en is gevuld met circa 80 ateliers die worden verhuurd voor filmopnames, dans- en muziekvoorstellingen, fotoshoots en meer. Zeker een bezoekje waard als je in Amsterdam-Noord bent!

Google Maps: NDSM-plein 85 | 1033 WC AMSTERDAM

Hotspots NDSM Werf // hotspots Amsterdam // tips NDSM werf // kunststad
Foto door: Ronals Tillemand – Hotspots Amsterdam Noord – Tips NDSM-werf

Meer hotspots Amsterdam Noord op de NDSM-werf >

Er poppen veel bijzondere hotels uit de grond, maar zo bijzonder als deze vind je ze bijna nergens. Bij Crane Hotel Faralda komt het innovatief hergebruik van bestaande bouwwerken super goed in beeld. Deze rijksmonumentale hijskraan is omgebouwd tot een vijf-sterren hotel. De kamers zijn niet groot (lees: klein), maar het is zéker een unieke plek!

Google Maps: NDSM-plein 78 | 1033 WB AMSTERDAM

In de grote loodsen waar vroeger schepen aan elkaar gelast werden vind je iedere maand de grootste vlooienmarkt van Europa. Voor maar €5 stap je de NDSM-geschiedenis binnen waar een gezellige en chaotische wereld aan (ver)koop bij elkaar komt. Verwacht geen waardeloze rotzooi, maar voornamelijk spullen die nog een tweede leven verdienen. Kleding, modeaccessoires, meubels, kunst, bestek. En ga zo maar door…

Google Maps: Tt. Neveritaweg 15 | 1033 WB AMSTERDAM

11. Loetje aan ‘t IJ

We eindigen natuurlijk op een plek waar we lekker kunnen eten. Na een lange wandeling is dat meer dan verdiend. ‘Biefstuk van Loetje’ is al jarenlang een begrip in Amsterdam en omstreken. Het begon als buurt- en biljartcafé en is na de introductie van de biefstuk op het menu uitgegroeid tot een klein imperium. Het mooiste uitzicht van alle Loetjes vind je aan ‘t IJ, door hoge ramen, veel licht en vooral een weidse blik over Amsterdam.

Google Maps: Werfkade 14 | 1033 RA AMSTERDAM

Wanneer ga jij de hotspots van de NDSM-werf ontdekken tijdens een leuke wandeling?

VOLG ONS OP INSTAGRAM VOOR MEER INSPIRATIE!

CategoriesWalk & Visit

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Menu