1

15 x DE LEUKSTE BRUINE CAFÉS VAN AMSTERDAM

bruine kroegen amsterdam - bruine cafes amsterdam - typisch amsterdamse kroegen - bruine cafes jordaan

Weekend tip: maak een ouderwetse kroegentocht langs de leukste bruine cafés in Amsterdam. Langs het kloppende kroegenhart van Mokum lopen? In dit artikel vind je de leukste bruine cafés van Amsterdam. 

Oude jenevers, pilsjes, rode gordijntjes en bruine barkrukken: dit zijn de leukste bruine kroegen in Amsterdam > 

1. Proeflokaal De Ooievaar

Een van de leukste bruine cafés in Amsterdam Centrum is Proeflokaal De Ooievaar. Als je vanaf het Centraal Station de Zeedijk oploopt, zie daar al gelijk rechts op de hoek dit bruine mini-proeflokaal. Deze stokoude kroeg uit de 18e eeuw mag zich de kleinste uit Nederland noemen. Er wordt hier geen muziek afgespeeld, dus geniet van het platte Amsterdamse geouwehoer onder het genot van hun eigen Ooievaar biertje.

2. In De Olofspoort

Een andere typisch Amsterdamse kroeg is In De Olofspoort. Dit proeflokaal, geopend in 1988, is een oase van rust midden in het stadshart van Amsterdam en de Wallen. Geen gekke gokautomaten, flipperkasten of ingeblikte hitjes. Vele vaste gasten ontmoeten elkaar hier op vaste avonden.

Omdat het proeflokaal een slijterijvergunning heeft, is het mogelijk om nagenoeg alles wat per glaasje wordt geschonken, ook per fles te kopen! Hier kun je de interessante geschiedenis van De Olofspoort vinde!

Weet je wat nou écht leuk is in het weekend? Een ouderwetse  kroegentocht langs 8 oude kroegen in Amsterdam. Met wie je ook bent, dit is een topuitje! Binnen 60 minuten loop je langs het kloppende kroegenhart van Amsterdam. Althans, als dat nog lukt na al die jenevers & pilsjes.. Kroegen Amsterdam, bier in Amsterdam, bruine kroegen, Amsterdam, kroegentocht, cafe Hoppe Amsterdam, jenever, stokoude kroegen,Oude kroegen Amsterdam // bruin café Amsterdam // beste kroegen Amsterdam


3. Café de Karpershoek

Dit is dus de alleroudste kroeg van Amsterdam. In 1606 startte de Karpershoek als een herberg aan het IJ voor de zeelui van de VOC. Hier kun je de gehele geschiedenis lezen. Vandaag de dag is de Karpershoek een authentieke bruine kroeg in Amsterdam waar het altijd druk is. Hier proef je de typisch Amsterdamse sfeer. En terwijl gemiddeld millennium van baan naar baan hopt, staat hier het barpersoneel al gemiddeld 20 jaar lang achter de bar. Zin in een goed verhaal? Maak een praatje met ze.

4. De kat in de Wijngaerd

Een eerlijke Jordanese bruine kroeg in Amsterdam met prijzen die in 2001 zijn blijven hangen. De Kat, zoals deze ook wel met Jordanese tongval wordt genoemd, is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners in de Jordaan. In de zomer kun je neerstrijken op het gezellige terras aan de Lindengracht en alle boeiende voetbalwedstrijden worden hier uitgezonden.

Meer leuke kroegen in de Jordaan >

5. ’t Monumentje

Dit oude en bruine café mag zeker niet ontbreken in het lijstje met de beste kroegen van Amsterdam. Oude schilderijen, lampen, houten tafels en stoelen, het is hier heerlijk Mokums. Buiten staan er terrastafels voor hun gasten klaar om van de zon te kunnen genieten. ’t Monumentje zit vaak vol met stamgasten en buurtbewoners, maar ontvangt ook regelmatig studenten. Lekker gevarieerd dus!

Amsterdamse kroegen // oude kroegen Amsterdam // bruine cafés amsterdam

6. De Drie Fleschjes

Achter de Nieuwe Kerk op de Dam ligt het oudste proeflokaal van Amsterdam. Het lokaal dateert uit 1650 – het hoogtepunt van de Gouden Eeuw; toen Rembrandt van Rijn en Michiel de Ruyter een hoofdrol opeisten. Sindsdien is er aan het interieur van De Drie Fleschjes vrijwel niets verandert. Achter de tapkast bevinden zich grote antieke flessen brandewijn en tegen de wand staat het drankorgel met 52 likeurvaten. Op de grond ligt zand; zoals dat hoort in een bruine kroeg.

7. Café Hoppe

Café Hoppe op het Spui is absoluut een van de leukste bruine cafés van Amsterdam. Grappig is om te weten is dat deze bruine kroeg de hoogste bieromzet per m2 van Amsterdam heeft. Tevens noemde de kroeg zich in 2013 een jaar lang de beste kroeg van Nederland vanwege de ‘tijdloze ambiance, het vakkundige personeel en de ouderwetse gastvrijheid’.

Hoppe is verdeeld in twee panden; Sta-Hoppe en Zit-Hoppe. Je raadt het al; een smeltkroes van stamgasten en jonge Amsterdammers aan de ene kant, en voornamelijk toeristen in get zit-gedeelte.

8. In ’t Aepjen

Dit bruine café in Amsterdam Centrum is gevestigd in één van de twee overgebleven oudste houten huizen in Amsterdam (uit 1544). Het verhaal achter de naam: in de tijd van de VOC logeerden hier zeelieden en zij konden de drankrekening betalen met meegebrachte apen van overzee.

Bij In ’t Aepjen waan je je in de 16e eeuw. Drink een borrel aan de bar en bekijk alle relieken: oude kruiken, apenbeeldjes, de oude tap, oude schilderijen en prenten. Aan het raam van het intieme café kun je de stroom van bewoners en bezoekers bespioneren.

Meer typische Amsterdamse kroegen om een keer te bezoeken >

9. Café Lowietje – Amsterdams café in de Jordaan met live muziek
10. Café Nol – het beroemdste Café van de Amsterdamse Jordaan
11. Cafe ’t Papeneiland – waar áltijd iets te zien is
12. Ruk en Pluk – een heerlijk bruin café in Amsterdam Oost
13. Café Thijssen – leuke mix tussen oud en hip
14. Proeflokaal Wynand Fockink – voor jenevers en likeuren op de Wallen
15. Café De Dokter – “Het Doktertje” – alleen in het weekend geopend!

En, welke van deze oude, bruine cafés in Amsterdam breng jij een bezoekje?

Ook leuk: maak er een oude kroegentocht van. Hier vind je de Google Maps route.

CategoriesDrankje doen