DO / Walk & Visit / DRINK / Drankje doen

EEN NOSTALGISCHE KROEGENTOCHT LANGS 8 OUDE KROEGEN IN AMSTERDAM

Weet je wat nou écht leuk is in het weekend? Een ouderwetse  kroegentocht langs 8 oude kroegen in Amsterdam. Met wie je ook bent, dit is een topuitje! Binnen 60 minuten loop je langs het kloppende kroegenhart van Amsterdam. Althans, als dat nog lukt na al die jenevers & pilsjes.. Kroegen Amsterdam, bier in Amsterdam, bruine kroegen, Amsterdam, kroegentocht, cafe Hoppe Amsterdam, jenever, stokoude kroegen,

Weet je wat nou écht leuk is om te doen in het weekend? Een ouderwetse kroegentocht langs 8 oude kroegen in Amsterdam. Of je nou met je vriendin, vader, vage kennissen of opa & oma op stap bent. Dit is een topuitje, waar je geen peperdure tourguide voor nodig hebt. Binnen 60 minuten kun je zo langs het kloppende kroegenhart van Amsterdam lopen. Alhoewel, als de jenevers, pilsjes en andere afzakkertjes inslaan doe je er waarschijnlijk iets langer over..

1. Proeflokaal De Ooievaar

De kroegentocht langs 8 oude kroegen in Amsterdam begint bij Proeflokaal De Ooievaar. Als je vanaf het Centraal Station de Zeedijk oploopt, zie daar al gelijk rechts op de hoek dit mini-proeflokaal. Deze stokoude kroeg uit de 18e eeuw mag zich de kleinste uit Nederland noemen. Met een beetje proppen past er maar liefst 30 man in! Er wordt hier geen muziek afgespeeld, dus geniet van het platte Amsterdamse geouwehoer onder het genot van hun eigen Ooievaar biertje. Bekijk hier het nostalgische promotiefilmpje van De Ooievaar!
Google Maps: Sint Olofspoort 1

2. In De Olofspoort

Nog geen minuut lopen van kroeg numero 1 zit ‘In De Olofspoort’. Dit proeflokaal, geopend in 1988, is een oase van rust midden in het stadshart van Amsterdam en de Wallen. Geen gekke gokautomaten, flipperkasten of ingeblikte hitjes. Vele vaste gasten (vrienden van vrienden van collega’s van exen) ontmoeten elkaar hier op vaste avonden. Met meer dan 200 voorradige dranken, komt de liefhebber van bijzondere drankjes hier ruim aan z’n trekken. Ik zou gaan voor een van de 65 verschillende jenevers! Omdat het proeflokaal een slijterijvergunning heeft, is het mogelijk om nagenoeg alles wat per glaasje wordt geschonken, ook per fles te kopen! Hier kun je de interessante geschiedenis van De Olofspoort vinde!
Google Maps: Nieuwebrugsteeg 13

Weet je wat nou écht leuk is in het weekend? Een ouderwetse  kroegentocht langs 8 oude kroegen in Amsterdam. Met wie je ook bent, dit is een topuitje! Binnen 60 minuten loop je langs het kloppende kroegenhart van Amsterdam. Althans, als dat nog lukt na al die jenevers & pilsjes.. Kroegen Amsterdam, bier in Amsterdam, bruine kroegen, Amsterdam, kroegentocht, cafe Hoppe Amsterdam, jenever, stokoude kroegen,

3. Café de Karpershoek

Dit is dus de alleroudste kroeg van Amsterdam. In 1606 startte de Karpershoek als een herberg aan het IJ voor de zeelui van de VOC. Bizar toch! Hier kun je de gehele geschiedenis lezen. Vandaag de dag is de Karpershoek een authentieke ‘bruine kroeg’ waar het altijd druk is. Hier valt naar Heineken biertjes een typische Amsterdamse sfeer te proeven. En terwijl gemiddeld millennium van baan naar baan hopt, staat hier het barpersoneel al gemiddeld 20 jaar lang achter de bar. Zin in een goed verhaal? Vraag het hem.

4. De kat in de Wijngaerd

Een eerlijke Jordanese bruine kroeg met donkere plekken op het plafond en kaalgespeelde damborden. Ik knipperde even met mijn ogen toen ik de lage prijzen van deze oude kroeg  bekeek. Is this for real? Dit zijn typische Amsterdamse prijzen, maar dan uit de vorige eeuw! De Kat, zoals deze ook wel met Jordanese tongval wordt genoemd, is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en dagjesmensen in de Jordaan. Je kopje koffie of thee wordt in lelijke theeglazen geserveerd die nog een beetje beslagen zijn en je verse jus wordt geserveerd in een piepklein wijnglas. Dat is toch geweldig! In de zomer kun je neerstrijken op het gezellige terras aan de Lindengracht en alle boeiende voetbalwedstrijden worden hier uitgezonden!
Google Maps: Lindengracht 160

Deze weekend tips van 17 en 18 februari
wil je niet missen!

5. ’t Monumentje

Dit oude en bruine café heeft een typische Amsterdamse stijl ingericht met oude schilderijen, lampen, houten tafels en stoelen. Buiten staan er terrastafels voor hun gasten klaar om van de zon te kunnen genieten. ’t Monumentje zit vaak vol met stamgasten en buurtbewoners, maar ontvangt ook regelmatig studenten. Een erg gevarieerd publiek dus! Iedere 1e maandag van de maand wordt er een meezing avondje georganiseerd in deze bruine kroeg. Samen met een liveband en met de hulp van een tekstboekje worden er de hele avond Hollandse hits gezongen.
Google Maps: Westerstraat 120

BRON – OUDE KROEGEN IN AMSTERDAM

6. De Drie Fleschjes

Achter de Nieuwe Kerk op de Dam ligt het oudste proeflokaal van Amsterdam. Het lokaal dateert uit 1650 – het hoogtepunt van de Gouden Eeuw; toen Rembrandt van Rijn en Michiel de Ruyter een hoofdrol opeisten. Sindsdien is er aan het interieur van De Drie Fleschjes vrijwel niets veranderd. Achter de tapkast bevinden zich grote antieke flessen brandewijn en tegen de wand staat het drankorgel met 52 likeurvaten. Op de grond ligt zand; zoals dat hoort in een bruine kroeg. Ook de vitrine met de unieke verzameling burgemeestersflesjes is in volle glorie aanwezig.
Google Maps: Gravenstraat 18

7. Hoppe

De volgende stop (kunnen we nog lopen?) is bij Café Hoppe uit 1670. Grappig is om te weten is dat deze bruine kroeg de hoogste bieromzet per m2 van Amsterdam heeft. Tevens noemde de kroeg zich in 2013 een jaar lang de beste kroeg van Nederland vanwege de tijdloze ambiance, het vakkundige personeel en de ouderwetse gastvrijheid. Ik bracht onlangs nog een gezellig bezoekje bij Hoppe en voor je het weet zit je twee uur later nog steeds met de ober te lullen. Hoppe is van top tot teen bruin en het lijkt alsof de tijd even stilstaat als je binnenhopt. De enige tijdsverschijnsels zijn een beveiligingscamera, een digitale kassa en een paar koelkasten. Hoppe is verdeeld in twee panden; Sta-Hoppe en Zit-Hoppe. Je raadt het al; een smeltkroes van stamgasten en toeristen staan in het ene pand, terwijl ze in de andere voornamelijk zitten.
Google maps: Spui 18-20

In deze steden kun je goedkoop drinken!

8. In ’t Aepjen

De bruine kroegentocht langs 8 oude kroegen in Amsterdam eindigt in een wel hele bijzondere bar. Dit café is gevestigd in één van de twee overgebleven oudste houten huizen in Amsterdam (1544). In de tijd van de VOC logeerden hier zeelieden en zij konden de drankrekening betalen met meegebrachte apen van overzee. Deze schattige beestjes zaten wel vol met vlooien, dus iedereen die In ’t Aepjen had gelogeerd kwam krabbend van de jeuk naar buiten. Leuk he, zo’n stukje geschiedenis! Bij In ’t Aepjen waan je je in de 16e eeuw. Drink een borrel aan de bar en bekijk alle relieken: oude kruiken waarin vroeger de sterkedrank in werd bewaard, aapbeeldjes, de oude tap, oude schilderijen en prenten. Aan het raam van het intieme café kun je de stroom van bewoners en bezoekers bespioneren.
Google Maps: Zeedijk 1

‘We waren van plan één wijntje te drinken, maar we zitten hier al uren.’ De kans is groot dat je deze opmerking maakt tijdens je kroegentocht. Waarschijnlijk doe je er een stuk langer dan 60 minuten over, want in deze 8 oude kroegen in Amsterdam staat de tijd even stil!

Vind hier de Google Maps Route!Gerelateerde artikelen

kerst tijdens corona - kerstmis vieren corona - kerst corona - alternatieven kerst vieren - feestdagen 2020 - kerst 2020 - kerst tips - kerst ideeen corona

KERST VIEREN TIJDENS CORONA – 16 ORIGINELE ALTERNATIEVEN