5

5 tips om goedkoper te printen in je thuiskantoor

goedkoper printen

In een thuiskantoor is de printer vaak een onmisbaar hulpmiddel. Maar als eigenaar van een printer, weet je vast ook wel dat printen helemaal niet zo goedkoop is. De kosten van inkt en papier kunnen snel oplopen als je veel afdrukt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je printkosten te verlagen. Hier zijn enkele slimme tips om meer en goedkoper te printen in je thuiskantoor.

Gebruik huismerk inktcartridges

Een van de meest effectieve manieren om te besparen op printkosten is het gebruik van huismerk inktcartridges. Deze cartridges zijn ontworpen om compatibel te zijn met jouw printermodel en zijn doorgaans aanzienlijk goedkoper dan originele cartridges van de fabrikant. Ze bieden vaak een bijna vergelijkbare afdrukkwaliteit en prestaties, maar tegen een lagere prijs. Printerfabrikanten waarschuwen voor het gebruik van huismerk cartridges, maar laat je hier niet te veel door beïnvloeden. Bij veruit de meeste huismerken is nog nooit schade aan de printer gemeld, en als de huismerk cartridge niet de oorzaak is van een probleem, mag de fabrikant ook geen garantie weigeren.

Kies voor XL-cartridges

Wist je dat er ook XL-cartridges bestaan waarmee meer en goedkoper printen mogelijk wordt? Deze zijn niet groter van formaat, want dan zouden ze niet in je printer was. XL-cartridges bevatten meer inkt dan standaardcartridges en bieden daardoor een grotere afdrukmogelijkheid. Hoewel de aanschafprijs van XL-cartridges iets hoger kan zijn, is de kostprijs per pagina aanzienlijk lager. Het betekent ook dat je meer kunt printen voordat je de cartridge moet vervangen, wat resulteert in langere periodes van zorgeloos afdrukken. Het is een investering die op de lange termijn loont, omdat je hiermee je printkosten verlaagt en efficiënter kunt werken.

Afbeelding met persoon, overdekt, kleding, verbruiksartikelen voor kantoor

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afdrukken in grijstinten

Als kleur niet cruciaal is voor je afdrukken, overweeg dan om in grijstinten (zwart-wit) af te drukken. Kleureninkt is vaak duurder dan zwarte inkt, dus door te kiezen voor zwart-wit afdrukken, bespaar je op inktkosten. Veel printers hebben instellingen waarmee je kunt kiezen om alleen zwarte inkt te gebruiken, zelfs als je afdrukken kleuren bevatten. Dit is vooral handig als je hoofdzakelijk tekstdocumenten afdrukt waar kleur niet van essentieel belang is.

Afdrukken op de concept stand

Voor documenten die niet bedoeld zijn voor officiële doeleinden, kun je overwegen om op de conceptstand af te drukken. De conceptstand gebruikt minder inkt en drukt vaak sneller af dan de normale stand. Hoewel de afdrukkwaliteit iets lager kan zijn, is deze instelling perfect voor persoonlijk gebruik, bijvoorbeeld voor het bekijken van ruwe concepten, notities en voorlopige versies van documenten. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van je inktverbruik en kosten.

Dubbelzijdig printen

Het draait natuurlijk niet alleen maar om inkt, want ook papier kost geld. Een eenvoudige manier om papier te besparen is door dubbelzijdig te printen. Moderne printers bieden vaak de mogelijkheid om automatisch dubbelzijdig af te drukken, wat betekent dat de printer automatisch beide zijden van het papier bedrukt zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. Dit is een milieuvriendelijke keuze én het verlaagt ook je kosten voor papier aanzienlijk. Minder papierverbruik betekent minder vaak papier kopen en minder afval.

Het verminderen van printkosten op het thuiskantoor in je huis hoeft dus geen ingewikkelde taak te zijn. Met deze slimme tips kun je goedkoper printen met kleine, relatief eenvoudige aanpassingen. Geen excuus dus om het niet te doen, het besparen kan in principe vandaag al beginnen.

CategoriesNiet gecategoriseerd