W

WAKKER DOOR DE HITTE? MET DEZE VERKOELENDE TIPS VAL JE WÉL IN SLAAP

slapen tijdens hete nachten tips - afkoeltips warme nachten - hoe slapen in hitte

Best lekker hoor, de zonnestralen op onze rug op ‘t strand, terras of in de tuin. Maar, niet kunnen slapen door de warmte is een ding. Geen zin in lange en plakkerige nachten? Met deze afkoeltips slaap je beter in de hitte én kan je zelfs de warmste nachten aan!

Een beetje verkoeling wanneer je naar bed gaat kan zeker geen kwaad. Met deze afkoeltips slaap je als een roosje, ook als het warm is >

Kies het juiste matras

Goede nachtrust begint natuurlijk met de basis: je matras. Waarom? Heb je even? De korte versie is dat het een verschil kan maken tussen een diepe, verfrissende slaap en een nacht vol woelen en draaien in die plakkerige hitte. Zelf slaap ik tegenwoordig om het Emma Hybrid Matras en dat blijkt de zweterige, zwoele nachten een stuk aangenamer te maken.

Hoe dat zit? Het geheim is de geavanceerde Aeroflex pocketvering technologie. De kern bestaat uit een laag pocketveren die in 5 zones zijn ‘gerangschikt’ zijn om jouw lichaam ergonomisch te ondersteunen. Daarnaast verbetert het de luchtcirculatie en warmteafvoer, waardoor je dus beter slaapt na zwoele zomeravonden. Niet voor niets het best geteste matras van Nederland!

Meer tips voor afkoeltips tijdens hete nachten vind je onder de foto >

Verkoel je bed met een ingebouwd waterkrachtsysteem

Een wat? Ja, er zijn nogal wat ontwikkelingen in de gang in de wereld van goede slaap. Zo is er een Temp Topper ontwikkeld die door middel van de timerfunctie kan verkoelen. De topper heeft een ingebouwd watercirculatiesysteem van kleine buisjes die kunnen afkoelen of warmte kunnen overdragen (handig voor in de winter). Hier lees je er meet over >

Kies ‘ademende’ lakens

Waar slaap je onder tijdens hete nachten? Onze tip: katoenen lakens zijn een must voor een betere luchtcirculatie en het absorberen van transpiratievocht. Katoen staat namelijk bekend om zijn ademende eigenschappen, waardoor lucht makkelijk door de stof kan circuleren, wat essentieel is om je koel te houden als de temperaturen stijgen.

Drink genoeg water

Laten we eerlijk zijn, een verhitte nacht kan je flink dorstig maken. Dus, zorg ervoor dat je altijd wat H2O binnen handbereik hebt, ook op dat nachtkastje van je. Let wel op met teveel water drinken voordat je gaat slapen, zodat je niet drie keer per je mandje uit hoeft voor een toiletbezoek.

hoe slapen in hitte - tips tegen hitte in bed - beter slapen als het warm is

Jezelf afkoelen

Een plakkerig lichaam helpt niet om snel in slaap te vallen. Je wilt jezelf dus even afkoelen voordat je in bed kruipt. Dat kan op verschillende manieren. Zo kan je nog even genieten van de frisse avondbries in de tuin, balkon of op het terras. Maar je kan ook een koude handdoek op je hoofd leggen of een lauwwarme douche nemen voor het slapen gaan.

We horen je denken: lauwwarm? Ja, echt lauwwarm! Als je koud doucht, koelt je huid namelijk wel af, maar gaat je lichaam hard werken om het weer op te warmen. Met als resultaat: het alleen maar warmer krijgen. En, dat is precies wat we proberen te voorkomen!

Houd je gordijnen dicht

Het trucje is om overdag zoveel mogelijk de warmte buiten de slaapkamer te houden. Dit doe je door je ramen overdag dicht te houden. In de avond kan je deze wel wagenwijd open gooien, zodat het avondbriesje lekker je kamer kan doorwaaien. Net als je raam houd je ook je gordijnen dicht om de warmte tegen te houden, en misschien nog wel belangrijker dan ze dicht houden is de keuze voor de juiste gordijnen. De dunne, katoenen variant gaat de hitte namelijk nauwelijks tegenhouden. Kijk daarentegen bijvoorbeeld naar dikke, donkere wave gordijnen en verkoelende raamdecoratie.

Bonustip: spuit je gordijnen lichtelijk nat en hang ze voor het open raam. De wind zorgt direct voor een koelere temperatuur in de kamer.

Insmeren maar!

Ook als je niet verbrand bent, geeft het insmeren van aftersun met alöe vera een verkoelend effect. Smeer daarom voordat je naar bed gaat jezelf goed in. Daarbij, is het sowieso goed om je huid te hydrateren na een dagje in de zon. Dus dat is een win-win. Extra tip: bewaar je aftersun in de koelkast voor éxtra verkoeling.

Een kruik, maar dan anders

Hoe we in de winter de heet waterzakken voor warmte gebruiken, hoeven de kruiken ook in de zomer niet te verstoffen in de kast. Vul deze tijdens de zomermaanden met koud water, plaats het enkele uurtjes in de diepvries en leg ‘t tegen je knieën, enkels of polsen. Gegarandeerd dat het voor afkoeling zorgt!

Lakens invriezen

Het is niet nodig om met lakens of een dekbed te slapen. Maar sommige onder ons vinden het toch fijn om iets over je heen te hebben. De oplossing? Een paar uurtjes voor het slapen gaan de lakens in de vriezer leggen. Verkoeling gegarandeerd! Stop de lakens wel eerst in een plastic zak. Anders ruikt je bed naar diepvriesgeurtjes.

Ook handig! Dit kun je doen als je verbrand bent door de zon >

Een do-it-yourself airco

Een grootmoeders afkoeltipje! Als je thuis geen airco hebt, kan je een bak gevuld met ijsblokjes voor een ventilator zetten. De ventilator blaast dan koude lucht, wat hetzelfde effect heeft als een echte airco. Hoe handig?

En, met welke afkoeltips kom jij de warme zomernachten door?

CategoriesChill