W

WAT TE DOEN IN GLASGOW? 10 x TIPS & TO DO’S

glasgow - glasgow tips - wat te doen in glasgow - to do's glasgow - glasgow activiteiten

De unieke architectuur, het rijke erfgoed, de groene kleuren, de toffe muziekpodia en de traditionele warme Schotse pubs: Glasgow zit er vol mee. Het is één van de grotere steden in Schotland. Zeker eentje die je gezien moet hebben. Of het nu een rondreis door de UK is of een stedentrip. Bekijk hier wat je kunt doen in Glasgow.

Toffe activiteiten in Glasgow >

De kathedraal

De kathedraal van Glasgow, gelegen op een heuvel in de wijk East End, is het beroemdste monument van de stad. Deze grote gotische kathedraal, gebouwd in de 12e en 13e eeuw en ook wel bekend als St. Mungo’s Cathedral of High Kirk of Glasgow, zal zeker indruk maken! 

City guide Edinburgh: 12 x to do’s, eten & drinken >

The University of Glasgow

De prachtige gotische architectuur valt meteen op. Deze inspireerde JK Rowling tot het ontwerp van Zweinstein. Harry Potter sfeer gegarandeerd! De neogotische gebouwen nemen je meteen enkele eeuwen terug in de tijd.

Sommige gebouwen, de binnenplaatsen en enkele kleine musea (Hunterian Museum, Hunterian Art Gallery, Mackintosh House en Hunterian Zoology Museum) zijn opengesteld voor het publiek.

Botanische tuinen

In deze prachtige tuin in de buurt van de universiteit kunt je makkelijk een paar uurtjes wandelen tussen de bloemen of een bezoek brengen aan de prachtige tropische kassen in Victoriaanse stijl. Ideaal bij regenachtig weer.

Pollok Park

Met 146 hectare is Pollok Park de grootste groene plek in Glasgow. Dit park ligt ten zuiden van het centrum van de stad, maar is gemakkelijk te bereiken met de trein. Het is de ideale plek om te genieten van de rust op het Schotse platteland.

6 x Prachtige roadtrips door Europa >

In het park kunt u ook het Pollokhuis bezoeken, het familiehuis van de voormalige parkeigenaren. Vooral leuk voor liefhebbers van Engelse klassieke romans. Binnen mag je de Burrel collectie met meer dan 8000 kunstwerken uit de hele wereld niet missen.

Street art

In Glasgow is super veel street art te vinden. Soms wat kleiner weggestopt, soms de hele muur bedekkend. Je kan zelf op zoek gaan, maar er zijn ook verschillende tours te vinden. Hier vind je vast enkele inspiratie.

GoMA

De GoMA is gelegen aan Buchanan Street en is het museum voor moderne kunst van Glasgow. Er zijn veel werken van lokale en internationale kunstenaars te ontdekken. Zoals bij de meeste musea in Glasgow is de toegang gratis.

The Lighthouse

Glasgow werd verkozen tot “City of Design and Architecture” en opende in 1999 The Lighthouse, het nationale centrum voor design en architectuur. Het is gelegen aan Buchanan Street, direct naast de GoMA. Binnen kun je ook naar de top van de vuurtoren klimmen voor een 360° uitzicht op het stadscentrum.

15 x To do’s & toffe hotspots in Dublin >

Het Volkspaleis

In het Volkspaleismuseum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de inwoners van Glasgow en hun levensomstandigheden door de eeuwen heen. Voor het gebouw staat een Doulton-fontein.

Deze terracotta fontein, die de voormalige koloniën van het Verenigd Koninkrijk zoals Zuid-Afrika of Australië vertegenwoordigt, is de grootste fontein in zijn soort ter wereld. Buiten het museum kun je ook een wandeling maken door de serres. Je kunt een kijkje nemen in de prachtige tropische kassen met palmbomen en andere exotische planten.

Distillery

Schotland staat natuurlijk bekend om whiskey en andere sterke dranken. Liefhebber? Neem dan zeker een kijkje achter de schermen bij één van de vele distillerijen in de stad. Die van Glengoyne biedt verschillende tours. Bovendien kun je unieke whiskeys proeven!

En, heb jij al een stedentrip Glasgow op de planning staan?

CategoriesEuropa