Bij de Franse keuken denk je waarschijnlijk aan bekende gerechten als coq-au-vin of quiche lorraine. Die zijn natuurlijk heerlijk, maar er is nog veel meer te vinden. Hieronder vind je negen recepten zodat je niet de hele Route du Soleil af hoeft te rijden om je als God in Frankrijk te voelen.
Vind hier negen heerlijke Franse recepten om thuis te maken >
Maar eerst antwoord op deze vraag..
‘Hoort een croissant recht of krom te zijn?’
Een heerlijk Frans weetje om te onthouden. Het antwoord daarop zit in de boter, le beurre. Van oorsprong maakten bakkers croissants met gewone margarine, dat waren zogenaamde croissants ordinaires. Die croissants waren krom, courbé. Dat er later ook rechte croissants werden gemaakt, kwam door strijd tussen boulangers en patissiers.
Patissiers maakten namelijk een croissant au beurre, met roomboter. Om dat verschil aan te geven, gaven zij die croissants een rechte vorm. Tegenwoordig verwachten we wel dat elke croissant met roomboter is gemaakt.
De Basis: Franse Vinaigrette >
Bron: cupofjo.com // vinaigrette recept
Tradtionele Gougères >
Bron: bonappetit.com // dessert recept // frans lekkernij // traditionele franse recepten
Franse Aardappel-Prei Soep >
Bron: popsugar.com // soep recepten // soep recept // prei soep recept // soep maken // soepen // recepten soep
Franse Linzen Salade >
Bron: food52.com // salade recepten // salade recept // linzen recepten
10 x diner recepten voor 2 voor een romantische avond thuis vind je hier >
Frans Boerenbrood >
Bron: kingarthurflour.com // brood recept // brood bakken // boerenbrood maken
Ovengebakken Eieren op z’n Frans >
Bron: thekitchn.com // ei recepten // recepten met ei
Kippendijen Geroosterd in Knoflook >
Bron: cookingclassy.com // kip recepten // recepten met kip
Gekarameliseerde Franse Appeltaart >
Bron: cnz.to // appeltaart // appeltaart recept // appeltaart maken // appeltaart bakken
Chocolade Mousse op z’n Frans >
Bron: thespruceeats.com // recept met chocolade // chocolade mousse recept
We sluiten af met nog een leuk weetje over de Franse keuken >
Wist je dat het Franse woord vinaigre een samenvoeging is van vin aigre (zure wijn)? Voordat deze de vinaigrette op smaak bracht was het vooral een genees- en ontsmettingsmiddel. In de middeleeuwen werd azijn zelfs gezien als wondermiddel tegen de pest.
Die ziekte kwam in 1347 het land binnen via de haven van Marseille en zorgde binnen een paar weken voor 50.000 doden. Fransen wasten hun handen met azijn en goten het in een kring rond hun huis om zicht te beschermen. Om die reden werd azijn ook toegevoegd aan sauzen en door hoofdgerechten gedruppeld en zo kwam azijn in de Franse keuken terecht.