O

OP VAKANTIE MET DE AUTO? ZO OMZEIL JE FILES

file vermijden tips - file voorkomen tips - met de auto op vakantie tips

In alle regio’s is de vakantie officieel begonnen én smachten we allemaal naar onze trip. Dit betekent ook: allemaal massaal de weg op om bij onze eindbestemming aan te komen. En dus, flink wat drukte op de wegen. Terwijl niemand zin heeft om de vakantie te beginnen met kilometer lange files. Daarom vind je hier 5 x handige trucjes om files te omzeilen.

Ga je op vakantie met de auto? Met deze 5 x tips ben jij files te slim af! >

1. Vermijd drukke dagen

Er zijn een aantal dagen dat je beter niet in je auto kan zitten. Zo heb je de beruchte ‘zwarte zaterdag’ waarbij heel Frankrijk, België & Nederland de auto instapt om op reis te gaan. Deze dag(en) wil je het liefst vermijden, want de kans dat je in de file komt te staan is niet groot. Maar is met zekerheid te zeggen. Dit jaar valt zwarte zaterdag 2023 op 29 juli & 5 en 10 augustus.

Om heel eerlijk te zijn: alle zaterdagen in juli en augustus zijn druk. Het beste is dus eigenlijk om helemaal niet op een zaterdag te vertrekken, maar juist op een maandag, dinsdag, woensdag of donderdag. Vertrek ook niet op een vrijdagnacht, want dan kan je achteraan de file aansluiten.

Ook leuk! 10 x dingen om te doen de week voor je vakantie >

2. Vertrek wat later op de dag

Natuurlijk is het fijn als je de drukke dagen kan vermijden, maar soms is ’t niet anders. Wat je dan het beste kan doen? Gewoon een paar uurtjes later vertrekken. In de middag is de ergste drukte namelijk al voorbij en sta je in het algemeen minder in de file. Plus, een bijkomend voordeel is dat je gewoon een normale nachtrust hebt gehad én op je gemak hebt kunnen ontbijten. Zo begint je vakantie sowieso al een stuk relaxter!

3. Bereid je autoreis voor

Files vermijden? Bereid je autoreis dan goed voor. Zoek voordat je begint met rijden de drukste dagen per land goed uit. Maar kijk ook naar de verkeerswerkzaamheden, overige informatie & alternatieve routes. Je kan maar beter goed voorbereid zijn, want: better safe than sorry. Hier vind je alle verkeersinformatie in het buitenland >

Zwarte zaterdag 2021 // rustige dagen op de weg // / tips zwarte zaterdag

4. Ga voor alternatieve routes

Met zo min mogelijk vertraging op je eindbestemming komen en files omzeilen? Alternatieve routes kunnen je daarmee helpen. Vermijd bijvoorbeeld grote snelwegen en sla af voor de grote tolpunten. Vanaf daar kan je de alternatieve route volgen en voorbij de tolpunten weer de snelweg op. Maar, ook handig om van tevoren verschillende routes uit te stippelen. Zodat je snel kunt schakelen naar routeplan B of C als er een file staat.

Ook handig! Zo voorkom je inbraak tijdens de vakantie >

5. Koop van tevoren tolbadges

Altijd wéér die beruchte files voor de tolpoorten. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door van tevoren een tolbadge aan te schaffen. Het handige kastje bevestig je bij de voorruit en eenmaal bij de tolpoorten gaan de slagbomen automatisch omhoog. De kosten worden achteraf van je rekeningen geschreven, handig toch? Regel hier je tolbadge(s) >

En, hoe omzeil jij dit jaar de files tijdens je autoreis?
Hoe dan ook: rij voorzichtig, drink voldoende en geniet van je vakantie!

CategoriesReistips