TRAVEL / Nederland

WEEKEND GUIDE VOOR WADDENEILAND TEXEL

tips telex - dagje telex - bezienswaardigheden texel - activiteiten texel

Wil jij een weekendje uitwaaien op Texel? Goed idee! Maar naast mooie wandelingen maken door de natuur is er nog veel meer te doen op dit eerste Waddeneiland. Hier vind je 10 x tips & activiteiten op Texel!

Vind hier wat je allemaal kunt doen op Texel > 

Hoe kom je op Texel?

Texel is de eerste van de reeks Waddeneilanden en dat betekent dat het eiland vanaf de Noord-Hollandse plaats Den Helder heel makkelijk te bereiken is. Na 20 minuten varen sta je al op je bestemming. De boot tussen Texel en Den Helder gaat ieder uur tussen 6.30 uur en 21.30 uur. Haal je ‘m net niet? Dan drink je toch een lekker kopje koffie.

Ben je lopend? Dan betaal je maar €2,50 voor de overtocht. Je auto mag ook mee: makkelijk als je het hele eiland wilt verkennen. Zeker als je maar een dagje gaat. Een auto (met maximaal 9 personen) kost ongeveer €37,00 van vrijdag tot en met maandag. Plan je jouw eerste vakantiedag op dinsdag, woensdag of donderdag? Dan ben je een stuk goedkoper uit. Voor een autoretour hoef je dan namelijk maar €25,00 te betalen.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Texel >

1. Ga fietsend het eiland over

Een fietseiland, zo wordt Texel ook wel genoemd. Lekker crossen door de natuur en knusse dorpjes. Een fiets huren kan hier overal en je kunt zelfs al meteen vanaf de boot op je huurfiets springen. Op Texel kun je ook een speciale Jan Wolkers fietsroute volgen. Dit is een route van ongeveer 27 kilometer en deze neemt je mee langs alle plekken waarmee Jan Wolkers een speciale band had.

2. Maak een (strand)wandeling

Of je nou besluit te wadlopen of de dag goed begint met een lekkere strandwandeling: je geniet ongetwijfeld van de mooie natuur en de rust die het eiland je brengt.

tips telex - dagje telex - bezienswaardigheden texel - activiteiten texelWat te doen op Texel // Dagje Texel Tips // Activiteiten op Texel

3. Beklim de Eierland vuurtoren

Texel heeft een vuurtoren uit de boeken: eentje die felrood is geschilderd en overal bovenuit steekt. Je kunt deze Eierland vuurtoren zelfs beklimmen en dat is zeker de moeite waard. Boven wacht namelijk een prachtig uitzicht op je. Op heldere dagen zie je niet alleen de mooie natuur om je heen maar ook buureiland Vlieland.

4. Ga lammetjes knuffelen op de Schapenboerderij 

Misschien wel de gezelligste activiteit die je kunt bedenken want lammetjes knuffelen is altijd een groot succes. Bezoek bijvoorbeeld ‘de Schapenboerderij Texel‘.5. Bezoek het Juttersmuseum

Op het strand spoelen allerlei bijzondere items aan, bijvoorbeeld van het vaste land of van boten, of misschien nog wel van veel verder! In het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora kun je al deze items in 1 hutje bekijken.

7 x écht toffe musea in Nederland voor op je vrije dag vind je hier >

6. Vul je mandje in de zelfpluktuin

Pluk hier groenten, fruit en bloemen rechtstreeks uit de tuin. Na een mandje vol geplukt te hebben, geniet je hier van een lekker koffietje met een echte Texelse jutterskoek. De pluktuin is geopend van 1 mei tot eind oktober op maandag tot en met zaterdag.

8. Drink Texelse biertjes bij de Texelse bier brouwerij

Texel staat bekend om haar eigen Texelse producten en één van daarvan is het Texelse bier waarvan Skuumkoppe de meest bekende is. Tijdens een rondleiding bij de Texelse bierbrouwerij kun je ontdekken welke bieren nog meer worden gebrouwen op Texel. Wanneer je een rondleiding volgt bij de brouwerij, kun je zien hoe het bier gemaakt wordt en naderhand kun je meedoen aan een proeverij waarbij je vier types bier mag proeven.

7. Proef kaas op de Kaasboerderij

Bezoek Kaasboerderij Wezenspyk. Ontdek hoe ambachtelijke kaas gemaakt wordt, proef de kazen in de boerderijwinkel en geniet in het Kaascafé met uitzicht op het kerkje van Den Hoorn. Tip! Doe hier de boerderijtour waar je alles leert over kaas maken en het Texelse schaap.

tips telex - dagje telex - bezienswaardigheden texel - activiteiten texelBron: Kaasboerderij Wezenspyk

 

9. ‘Gerechies’ eten bij het Schoutenhuys in Den Burg

Midden in Den Burg vind je een groot plein waaraan onder meer de kerk van dit stadje ligt, maar ook het top restaurant het Schoutenhuys. Hoe mooi het interieur en het pand ook is, de echte reden om hier naartoe te gaan zijn de gerechies die ze er serveren. Deze kleine gerechten worden in verschillende gangen gereserveerd en het is een aanrader om hier ook de wijnproeverij bij te nemen.

10 x Bijzondere Tiny Houses in Nederland >

10. Ontdek het Beach Food Festival

Van vrijdag 26 juli t/m zondag 28 juli 2019 maken foodtrucks, strandhuisjes, zitzakken en parasols maken dit outdoor cooking festival tot een zomers feestje. Bezoek de beach spa, het proeftheater, de festivalmarkt en geniet van de cocktails, bijzondere wijnen en speciaalbiertjes. De chefs maken de lekkerste gerechten van lokale producten. Mooi meegenomen: de toegang voor het Beach Food Festival is gratis.

Wanneer ga jij de oversteek maken naar ons grootste Waddeneiland?Gerelateerde artikelen