O

ONDERZOEK WIJST UIT: DIT IS DE BESTE E-READER

e-reader - ereader - e-reader test - consumentenbond - beste e-reader

Welke e-reader heeft een scherp scherm met goed contrast en is ook nog handig in gebruik? Door zelf alle e-readers te testen, hebben ze het bij de Consumentenbond voor je uitgezocht. Hieronder vind je welke e-reader het beste is én welke je juist beter niet kunt kopen. 

Vind hier de resultaten van de e-reader test > 

De Consumentenbond heeft verschillende e-readers getest op schermkwaliteit, gebruiksgemak, leeservaring, bladerfunctie, boekenkastfunctie, ondersteuning van bestandsformaten en de verschillende mogelijkheden.

Liever een fysiek boek? De best verkochte boeken van dit moment vind je hier >

Beste uit de Test

De Tolino Vision 5 ligt lekker in de hand en heeft een erg gebruiksvriendelijk menu. Hij heeft een scherp en helder scherm dat groter is dan gemiddeld (7 inch). Deze Tolino is waterdicht tot 2 meter diep. Daarnaast kun je de kleurtemperatuur van het licht aanpassen. Een warme, oranje gloed zou natuurlijk in de avond fijner lezen. Let op: deze e-reader is alleen te koop bij Libris.

Beste Koop

De Amazon Kindle Paperwhite 2018 is een erg gebruiksvriendelijke e-reader met mooi verlicht 6 inch-scherm. De menu’s zijn overzichtelijk en een boekverzameling is makkelijk te organisen. Boeken openen en doorbladeren gaat lekker snel. Via bluetooth kun je naar audioboeken van Audible luisteren (via een koptelefoon of speaker), ook is hij waterdicht tot 2 meter diep.

Amazon’s leesbeperkingen

Amazon maakt gebruik van bestandsformaten die je beperkt kunt lezen. De e-books die je koopt in de Amazon-winkel zijn alleen te lezen op een e-reader van Kindle. Dat kan vervelend zijn als je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een ander merk.

Nederlandse boekwinkels verkopen boeken met het bestandsformaat ‘epub’. Deze kun je lezen op elke e-reader, behalve op die van Amazon. In onze test krijgen alle Kindle-e-readers daarom een 1,5 voor het onderdeel ‘Bestandsformaten’.

Maar wie handig is met een computer, kan epub-bestanden met het gratis conversieprogramma Calibre omzetten naar een Kindle-vriendelijk formaat. Andersom kun je ook boeken van Amazon omzetten. Daarmee omzeil je wel de kopieerbeveiliging (DRM) en dat is verboden.

En, welke e-reader schaf jij aan?

CategoriesChill