interview sommelier -drankje met charlotte &moshik - weetjes over wijn - kurk in je wijn - wijn pairing tips - wijn bij kerstdiner - wijn tips
&

”ZORG ALTIJD VOOR BACK-UP WIJN” | Drankje met Charlotte, Sommelier in 2-sterrenzaak &Moshik

Ook al druk bezig met het inslaan van de alcoholische versnaperingen op de kerst- & NYE tafel? Ja? Mooi! Maar hoe kies je de juiste wijn? Wat moet je doen als er kurk in je wijn zit? Én, welke champagne knalt het hardste? Sommelier Charlotte van tweesterrenrestaurant &moshik heeft op deze vragen de antwoorden. Met deze 10 tips van Charlotte steel je de show.

Want als sommelier weet Charlotte als geen ander wat ze moet serveren bij welk gerecht. In de categorie sharing is caring deelt ze een greep uit haar wijnkennis voor onze Girls Who Drink. Onmisbare informatie voor een culinaire kerst!

Waar moet je op letten als je een fles wijn koopt?

“Op etiketten vind je meestal wat informatie over de druiven en jaartallen. Mijn advies: proef zoveel mogelijk wijnen en schrijf op wat je er lekker aan vindt. Ga daarna naar een wijnwinkel en laat je adviseren. Een leuk uitje voor in het weekend!” Moet een goede wijn duur zijn?

“Uiteraard niet! Als er veel gehandeld wordt in wijn dan is de prijs duurder. Alles heeft met je eigen smaak te maken.” 

Welke wijn past het beste bij welk gerecht tijdens het kerstdiner?

“Mocht je voor klassieke gerechten gaan, dan vind ik een Grüner Veltliner – vooral bij de smaragd – een mooie wijn bij de gemarineerde zalm. Bij hert vind ik een mooie rode Italiaan het lekkerste. Zoals een Barbera, die heeft net even wat meer kersenfruit.

Bij konijn kies ik voor een glas rood uit de Rhône, heerlijk vol karakter en een licht boers tintje. Ga je voor minder klassieke gerechten, dan raad ik je aan om de combi samen te proeven. Voor mij is een goed combi als een wijn een accent legt op een van de hoofdonderdelen van het gerecht. Gebeurt er weinig als je de combinatie proeft? Dan is het geen goede match. 

Deze bestemmingen zijn ideaal voor wijnliefhebbers >

En bijvoorbeeld bij een chocoladedessert?

“Bij witte chocolade vind ik het lekker om voor een witte dessertwijn te kiezen, zoals een Spätlese of Auslese. Deze bevatten een natuurlijke zoetheid. Bij donkere chocolade houd ik van een wijn met de smaak van gedroogd fruit of karamel. Een mooie Sherry of oudere witte Port is dan een goede keuze.”

Wat moet je doen als er kurk in de wijn zit?

“Zit er letterlijk kurk in je wijn dan kan je de wijn rustig filteren. Heeft de wijn ‘kurk’? Bewaar deze en breng de wijn terug naar de slijterij. Mijn tip: zorg altijd dat je back-up wijnen in huis hebt.”

En, wat wordt jouw keuze voor de Kerst?

“Ik word altijd blij van een mooie Riesling of een rode wijn uit Italië.”

De leukste cadeautips voor bourgondiërs >

Dan dé vraag voor NYE: welke champagne knalt het beste?

“Koop altijd je champagne voor NYE met veel aandacht. Dit is mijn bijgeloof. Elk jaar kies ik dan ook een nieuwe champagne. Dit jaar eindig ik met een champagne van Agrapart.”

Wat is het verschil tussen een prosecco, cava, crémant en champagne? En wanneer moeten we welke kopen? #keuzestress

“Allereerst zit er een verschil in welk land het is gemaakt. Prosecco in Italië, cava in Spanje en crémant in Frankrijk (buiten de champagne om natuurlijk). Als je opzoek bent naar een fijne mousse dan raad ik prosecco aan. Dit is mijn favoriet in de zomer, en dan vooral in een Aperol Spritz.

Als ik moet kiezen tussen cava en crémant; dan kies ik voor crémant. Eentje uit Limoux of de Bourgogne vind ik zelf een wat spannendere keuze. Perfect voor tijdens een familiediner of een etentje met vriendinnen. Natuurlijk kan de champagne maar voor één gelegenheid gedronken worden: NYE!”

Hoe kan ik een champagne het beste bewaren?

“Alles wat je openmaakt, meteen opdrinken! Vooral bij champagne. Wijnen kan je eventueel bewaren met een speciale dop.”

Hoe kunnen onze Girls Who Drink een champagne zo feestelijk mogelijk serveren?

“Ik serveer champagne het liefst in mooie grote wijnglazen. Champagne vind ik het lekkerste rond de 7 graden. Als je het kouder serveert dan proef je alleen nog maar bubbels. Champagne met rood fruit ernaast is mijn favo combi.”

Zo, nu heb jij alle informatie om de juiste fles wijn en bubbels op tafel te zetten deze maand. Cheers!

CategoriesDrankje met