1

11 x ZIEN, TIPS & DOEN IN VERSAILLES

bezienswaardigheden versailles - Versailles Parijs - de tuinen van Versailles - hoogtepunten Versailles - Versailles bezoeken tips - Kasteel van Versailles

Op 15 kilometer van Parijs vandaan vind je het sprookjesachtige kasteel Versailles. Met een rijke geschiedenis, prachtige kamers en een gigantische tuin, staat het bij vele op de bucketlist. Stap terug in de tijd en ontdek het imperium van het Franse koninkrijk, met deze 11 x tips!

Kamers die je niet mag missen >

Loop het kasteel in en je wordt begroet met prachtige standbeelden uitgelijnd in een hal. Vanuit daar waan je een weg door het gigantische kasteel. Om nu alle tweeduizend (!) kamers en zalen te bezoeken, is misschien iets te veel van het goede. Maar er zijn een aantal ruimtes die je zeker niet mag missen!

Parijs cityguide: 15 x leuke dingen om te doen in Parijs >

Spiegelzaal Versailles

Je kunt er niet om heen: de spiegelzaal is één van de mooiste kamers in Versailles. En, aangezien cruciale historische momenten hier plaats hebben gevonden, misschien ook wel de belangrijkste. De kamer is gevuld met kroonluchters, goud en plafond schilderingen. Maar ook, zoals de naam al verklapt, vind je hier tientallen bizar grote spiegels. Deze reflecteren de tuinen op de achtergrond waardoor de kamer oneindig lijkt. Ervaar het zelf, en je begrijpt direct waarom deze zaal zo geliefd is.

Galerij der Veldslagen

Vanaf de slag bij Tolbiac in 496 tot de slag bij Wagram in 1809: in de Galerij der Veldslagen zijn de meest heroïsche veldslagen in de Franse geschiedenis afgebeeld. En, hoe.. de hal staat vol met 33 gigantische schilderijen. Tot vandaag de dag staat hier alles zoals het toen ook stond. De galerij is namelijk sinds 1848 onveranderd. Hoe tof is dat?

bezienswaardigheden Versailles - doen in Versailles - galerij der veldslagen

De Grote Appartementen

In de Grote Appartementen krijg je een goed beeld hoe de koning en koningin destijds leefde. Zo telt het appartement van de koning ruim 6 salons. De koning houdt de naam ‘zonnekoning’ eer met de vernoeming van de kamers naar Griekse & Romeinse mythen en planeten. De koningin had in het paleis zeven kamers en de ruimtes behoren zeker ook bij de mooiste vertrekken in het kasteel.

De tuinen van Versailles >

Je kunt Versailles niet bezoeken, zonder een kijkje te nemen in de (volledig symmetrische) tuinen. Je vindt hier fonteinen, beelden, nep-dorpjes en meer. Ook fijn dat de tuin geheel gratis te bezichtigen is, behalve op de fonteinshow dagen. Dit zijn de hoogtepunten van de tuinen van Versailles!

600 antieke fonteinen

Versailles is bekend om de grote hoeveelheid werkende fonteinen. Lodewijk was dol op water in zijn tuin en, met ruim 600 antieke fonteinen, zie je dat goed terug. Wandel door de jardins en kruis de mooiste springbronnen van je bucketlist af! Begin bij Latonavijver – deze zie je als eerst wanneer je het kasteel uitloopt – en eindig bij de Apollovijver. Vergeet zeker niet de spiegelvijver, Neptunesvijver en de vijver van Saturnus te bezoeken!

Het groot & klein Trianon

Best lastig, om de hele dag maar koning(in) te moeten zijn – vonden ze zelf dan. Om deze reden ontsnapte de Koninklijke familie aan de strenge hofetiquette in het Groot Trianon, ook wel een lustpaviljoen genoemd. De kleine Trianon heeft Lodewijk XV laten bouwen voor zijn maîtresse Madame de Pompadour. Toen zij stierf voordat het gebouw af was, werd het lustpaviljoen een cadeautje voor zijn andere maîtresse Madame Du Barry. Tegenwoordig wordt een deel van deze gebouwen gebruikt als onderkomen voor staatshoofden.

Hameau de la Reine

Helemaal achter in de Franse tuinen vind je een klein dorpje dat Marie Antoinette liet bouwen. Hier vind je een watermolen, een boerderij, schapenstal en een aantal ‘kleine’ huisjes. Marie Antoinettes manier van ontsnappen aan de hofetiquette was een beetje vreemd: in dit dorpje speelde de koningin namelijk met haar vriendinnen dat ze boerinnen waren. Hoe bedoel je privilege much?

Temple de l’Amour

Achter het kleine Trianon vind je Tempel van de Liefde. Het werd in 1778 gebouwd midden op een klein eiland en je herkent de tempel aan de replica van het standbeeld van Bouchardon. De naam komt voort uit de vele stelletjes die graag een kus delen in het midden van de tempel. Een must-see als je met je lover bent dus!

Extra tips voor het bezoeken van Versailles >

Zo skip je de wachtrij

Met maar liefst 7,5 miljoen bezoekers per jaar – zal het je niets verbazen dat het vaak druk is in het kasteel. Onze tip? Koop online je tickets en boek een vast tijdslot. Zo omzeil je de – urenlange- wachtrij!

Draag comfortabele schoenen!

De 10.000 stappen halen in Versailles? Een makkie! Je gaat flink wat stappen zetten zowel in de tuinen als in het kasteel zelf. Dus zorg dat je comfortabele schoenen draagt, en thank us later!

Fietsen door de tuinen

Wil je deze plek op een andere manier ontdekken? Boek dan een fietstour bij Fat Tire Tours. Tijdens deze tour fiets je langs de mooiste plekjes van Versailles – op beide terreinen – en ook de stad van Versailles komt aan bod. Vervolgens eindigt de tour met een picknick aan de ‘Grand Canal’.

Ook leuk! Slapen bij een champagneboer in Frankrijk >

Met de RER van Parijs naar Versailles

De beste manier om van Parijs naar het Kasteel van Versailles te reizen, is met de RER-trein. Op verschillende stations in het centrum kun je op de C-lijn opstappen en mee reizen naar het station Château Rive Gauche. Dit duurt dan ongeveer een uur, een retour tickets kost € 7,- en je staat gegarandeerd niet in de file, zoals je dat met de auto wel zou staan. Hoe fijn!

En, wanneer staat het vorstelijke Versailles bij jouw op de planning?

CategoriesEuropa