1

10 x DOCUMENTAIRE TIPS OP NPO

documentaire npo - documentaires npo - documentaire tips - tip - docu tip - docu tips - npo

Documentaires zijn er in allerlei verschillende thema’s. Spraakmakend, ontroerend en indrukwekkend. Van bijzondere portretten tot beelden van de strijd tegen onrecht en klimaatverandering. Hieronder vind je 10 documentaire tips op NPO.

Vind hier de documentaire tips op NPO >

De vlucht van Ronnie

Deze docu gaat over het jaar 2019 van Ronnie Flex. De succesvolle rapper worstelde met het vaderschap, de druk om een nieuw album te maken, depressies, drank en drugs. Regisseur Sacha Vermeulen volgde hem een jaar lang. Gaat het Ronnie nu lukken grip op zijn leven te krijgen?

King of Cruise

De rijke en extravagante Schotse Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne brengt zijn tijd door op luxe cruiseschepen omringd door rijke families, hardwerkend personeel en gepensioneerde ouderen. In de documentaire volgt filmmaker Sophie Dros hem op een van zijn vele decadente vakantiecruises. Misschien is Ronald toch wel anders dan hij lijkt?

Zweden doen het anders

Tijdens de coronacrisis ging de wereld in lockdown maar in Zweden bleven scholen en horeca gewoon open. Sander Schimmelpenninck en Thomas Erdbrink onderzoeken waarom de Zweden het anders doen dan de rest. Waarom kiezen ze voor deze bijzondere aanpak?

Ze noemen me Baboe

Het levensverhaal van de Javaanse Alima. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt ze in de jaren veertig werk als baboe (nanny). Ze zorgt bij een familie voor baby Jantje, gaat met hen mee voor een kort verblijf in Nederland, en beleeft de oorlog, de Japanse bezetting en de onafhankelijkheid van Indonesië.

Cat Stories

De van oorsprong Spaanse filmmaker Carmen Cobos begrijpt niets van onze liefde voor de kat. Om erachter te komen wat het geheim is van deze relatie, verhuurt ze zichzelf als kattenoppas. De perfecte docu voor alle katten fans onder ons!

Carrousel

Transformatiecentrum ‘De Nieuwe Kans’ in Rotterdam helpt jonge mannen met een moeilijke achtergrond weer op weg. Drie jonge mannen én hun begeleiders worden van dichtbij gevolgd. Regisseur Marina Meijer onderzoekt een groter verhaal over verschil in kansen en over de moeite van de verzorgers om ze te helpen andere keuzes te maken.

Djordy

Op 8 oktober 2016 wordt dj en ondernemer Djordy Latumahina in een parkeergarage doodgeschoten. Naast hem in de auto zit zijn vriendin met hun kindje. Uit politieonderzoek blijkt dat hij het slachtoffer is van een vergissing. Over deze vreselijke gebeurtenis en wat er daarna gebeurde, maakte journalist Mark Schrader een aangrijpende documentaire.

Vind hier meer documentaire tips op NPO:

Verstoten Vaders

Documentairemaker Elena Lindemans volgde een jaar lang drie mannen die na hun scheiding hun kind niet meer mogen zien. Armand, Deepak en Gerard zijn vaders die een stille en lange juridische strijd voeren tegen beschuldigingen van hun ex. Achter de gesloten deuren van de rechtbank en jeugdzorg proberen de vaders duidelijk te maken dat de beschuldigingen volgens hen niet kloppen.

Your Mum and Dad

Vanaf het moment dat we geboren worden, spelen we een rol. Is die rol door onze ouders opgelegd of het indirecte gevolg van hun gedrag? Klaartje Quir
ijns onderzoekt hoe onvermogen en frustratie van ouders doorspeelt in het leven van kinderen en kleinkinderen.
|

Winnie

De Franse filmmaker Pascale Lamche verteld het verhaal van Winnie Mandela. Met behulp van beelden en interviews, met zowel vrienden als agenten van de geheime dienst die de leiding hadden over de campagne voor het verspreiden van valse berichten, onderzoekt Lamche het lastige verhaal van de oorzaken en gevolgen die Winnie uiteindelijk ten val brachten.
En, welke van deze documentaire tips op NPO ga jij als eerste kijken?

CategoriesChill