W

WAT IS DIM SUM EIGENLIJK? DIT ZIJN ‘DE REGELS’ RONDOM DIM SUMMEN

dim sum regels - wat is dim sum - dim sum restaurants - dim sum eten - dim sum nederland

Zoveel Chinese hapjes bestellen tot je erbij neervalt, terwijl je al bijna niet beweegt omdat je alleen maar aan een schijf hoeft te draaien om jouw gerechtje voor je te krijgen. Dim Summen is een geweldige en smakelijke bezigheid, maar voor nieuwelingen kan het misschien wat onwennig zijn. Daarom delen wij ‘de regels’ rondom Dim Summen. Zodat jouw dim sum-sessie vlekkeloos verloopt!

Ga je binnenkort dim summen maar weet je de regels eigenlijk niet? Vind hier alles wat je moet weten over dim sum > 

Wat is dim sum eigenlijk?

Dim sum komt uit de Chinese provincie Guangdong en zijn eigenlijk eenhapsgerechtjes. Deze gerechtjes kunnen zoet of hartig zijn en warm of koud worden geserveerd. Ze kunnen worden gestoomd, gebakken of gefrituurd. Ook in Nederland zijn deze hapjes erg populair. Maar wat zijn nou eigenlijk de regels bij dim sum? Hieronder vind je alles wat je moet weten om als een pro te genieten van deze Chinese hapjes.

10 x dit wist je nog niet over sushi >

It’s a daytime thing

Misschien wel de belangrijkste regel: dim summen doe je overdag. In de meeste goede dim sum restaurants kan je het ook alleen maar als lunch bestellen. In China gebeurt het zelfs al aan het einde van de ochtend, maar tijdens de lunch is ook nog acceptabel.Dim sum of dumplings?

Deze twee worden vaak als hetzelfde gezien, maar dim sum is zeker niet een ander woord voor dumplings. Dim sum is meer de stijl van eten, waarin je allerlei kleine gerechtjes deelt, een beetje zoals wij doen met mezze of tapas. Daar zitten wel veel dumplings tussen, maar ook genoeg andere gerechten die je zeker moet proberen.

Wat moet je bestellen?

Probeer altijd iets te bestellen wat je nog nooit hebt geproefd. Een beetje variatie kan nooit kwaad en in het ergste geval eet je een kleine portie van iets wat niet helemaal jouw ding is. Een paar aanraders zijn prawn & pork dumpling, glasnoedelgarnalen dumpling, Shanghai dumpling en gevulde lotusbloem. Leuk: omdat de gerechtjes klein zijn kun je erg veel proeven.

In deze Amsterdamse foodhal geniet jij van heerlijke dim sum gerechtjes > 

Eerlijk zullen we alles delen

Alle gerechtjes worden geserveerd zodat ze makkelijk te delen zijn, en dat is dus ook de bedoeling. Als je iets voorbij ziet komen wat je graag wilt kun je dit het beste in het kommetje doen (dat je standaard krijgt als je aan tafel gaat).

Doe dit wel per één stukje, want je wilt natuurlijk alles samen delen en iedereen laten genieten. Bij dim sum is het fijn dat je altijd meer kunt bestellen als je nog meer trek hebt.

Kom met veel

Als je met veel mensen komt, kun je super veel gerechtjes bestellen. De dim sum-droom is natuurlijk een ronde tafel met daarop een draaischijf. Vanaf ongeveer acht mensen kom je hiervoor in aanmerking. Niet ideaal voor een eerste date misschien, maar wel voor het ontmoeten van de schoonouders!

dim sum regels - wat is dim sum - dim sum restaurants - dim sum eten - dim sum nederlandDim Sum // Wat is Dim Sum // Dim Sum tips // Dim Sum Amsterdam // Dim Sum bestellen

Zorg voor experts aan je tafel

De lijst met gerechten waar je uit kunt kiezen is vaak heel erg lang. Het is dus handig als je iemand meeneemt die kan helpen bij het kiezen. Of nog beter: die alles voor je bestelt. Let wel goed op als er iemand anders besteld, zodat jij de volgende keer zelf de expert bent.

Wil je echt de full experience? Zorg dan dat je een of meerdere Chinezen aan je tafel hebt zitten. Vaak blijkt er dan een kaart te zijn die jij niet kunt lezen, waar extra authentieke gerechten op staan.

Ook leuk! Hot Potten in Chinese sferen bij Yuan’s Hot Pot > 

Een beetje spieken kan geen kwaad

Heb je geen Chinese tafelgenootjes kunnen regelen? Dan is het tijd om af te kijken. Zie je iets lekkers op de tafel van je buren staan? Wijs het aan wanneer je gaat bestellen bij de bediening en voor je het weet staat het ook bij jou op tafel.

Thee-etiquette

De thee is zo ongeveer net zo belangrijk als het eten. Bestel gelijk als je aan tafel gaat zitten een pot Chinese thee. Is de pot leeg? Draai dan de deksel om, zo weet de bediening dat ze een nieuwe moeten brengen. Laten zien wat voor dim sum-master jij bent? Bedank ze dan door met gebogen wijs- en middelvinger op tafel te kloppen. 

Schenk altijd eerst thee in bij je tafelgenoten. Er bestaan hierover verschillende regels, zoals dat de jongste aan tafel bij iedereen thee moet inschenken. Hoe dan ook is het onbeleefd om als eerste bij jezelf in te schenken.

Meer etiquette leren? Vind hier de tafel etiquette voor een chic diner >

Rustig doen met bestellen

Als je met veel honger aan tafel gaat is het verleidelijk om heel veel te bestellen. Probeer in dit geval toch rustig te beginnen, zodat je niet na een half uur al helemaal vol zit. Bestel niet te veel gefrituurde bestellingen om te voorkomen dat je geen ruimte meer hebt voor andere gerechtjes.

Bestel altijd dessert

De Chinese keuken is niet echt populair om de desserts. Dit komt misschien omdat er veel super zoete en glibberige varianten tussen zitten die niet altijd geliefd zijn. Maar om je tot die full experience te komen zal je toch echt die luchtige, warme sponscake en custardbroodjes moeten proberen.

En, wie nodig jij binnenkort uit voor een middagje dim sum?