C

COMPLIMENTEREN KUN JE LEREN, 8 TIPS

complimenten - compliment - complimenten tips - nationale complimenten dag

Een compliment geven klinkt als iets vanzelfsprekends, maar helaas doen we dit veel te weinig. Om deze reden is de Nationale Complimentendag in het leven geroepen. Op deze dag is het de bedoeling dat we elkaar eens extra aandacht geven en oprechte waardering tonen. Hieronder vind je de beste tips als het om complimenten gaat.

Vind hier de beste tips voor het geven en krijgen van complimenten > 

Geef geen complimenten die de aandacht op jezelf vestigen

Typisch vrouwen gevalletje: ‘Wat een geweldige jeans heb je aan. Maar de fit kan niet tippen aan mijn hoog jaren 80 model. Als dit jouw vorm van een compliment geven is kun je beter even niks zeggen..

Focus je op de inspanning

Zet de inspanning (moed, doorzettingsvermogen) in de spotlight, niet het resultaat. Deze opmerkingen geven veel meer bevrediging. Er is namelijk bijna altijd wel inspanning in het leven, maar niet altijd succes.

Geef uitleg bij het compliment

Zeg niet alleen dat een bepaald gedrag geweldig was, maar juist ook waarom het dan zo geweldig was. Details worden niets voor niets langer onthouden, dan een ja of een nee.

Ook handig! De self-love guide: 16 tips voor het ontwikkelen van meer zelfliefde vind je hier >

Wees altijd eerlijk

Zeg niet dat je vriendin er prachtig uitziet in een bepaalde kleding stuk als dit niet de waarheid is. Doe ook niet alsof je een grote kattenliefhebber bent – als je niet eens van deze pluizenbollen houdt. Beweer daarnaast ook niet dat de bloemen die je krijgt je lievelingsbloemen zijn als dat niet zo is. Eerlijkheid duurt altijd het langst.

Geef geen kritiek als compliment

‘Wow, ben je afgevallen? Je ziet er veel en veel beter uit!’ Of de bekende reactie op een nieuwe coupe: ‘Eh ja, apart!?’ of ‘Ik moet er even aan wennen. Geef geen complimenten die geen complimenten zijn.

Neem een compliment in ontvangst met een lach

Dit vereist misschien enige oefening, maar wanneer je ieder compliment beantwoord met een ‘dankjewel’ en een mooie glimlach zal je de positieve energie voelen. Het is het goede begin dat de ander heeft gemaakt en het is dan aan jou wat je ermee doet.

Ook leuk! Vind hier dé cadeautips voor ambitieuze levensgenieters (en het effect van geven) >

Doe niet aan valse bescheidenheid

Je hoeft niet te zeggen dat je onzeker bent als je het eigenlijk niet bent. Valse bescheidenheid is irritant en maakt dat andere mensen je minder snel mogen of vertrouwen.

Zorg voor aandachtigheid

Dit is de allerbelangrijkste regel en de kern én de kracht van een goed compliment. Als je goed kijkt is er altijd wel ‘iets’ wat een compliment waardig is. Het zoeken of vissen naar een compliment kun je gewoon inruilen voor aandachtigheid en een training van sociale vaardigheden.

Wie ga jij als eerste een complimentje geven?

CategoriesGive