Sofia tips - wat te doen in Sofia - stedentrip sofia - overnachten in sofia - hotspots in sofia - cityguide sofia - restaurants in sofia - tips voor sofia
C

CITYGUIDE SOFIA: 15 DINGEN DIE JE MOET WETEN VOOR JOUW TRIP

Sofia. Een bestemming die (naast supergoedkoop is) alle ingrediënten in huis heeft voor een geweldige citytrip. In deze City guide over Sofia hebben we een aantal dingen om het beste uit je trip te halen onder elkaar gezet.  

Informatie over Sofia >

1. De gastvrije bevolking

Voor ons een belangrijk element tijdens een citytrip, aangezien we tijdens een citytrip een groot deel van de tijd doorbrengen in koffietentjes, lunchzaakjes en restaurants. Horeca dus. Hoe de bevolking in de horeca omgaat met gasten, zegt vaak veel over de gastvrijheid van een stad. Sofia heeft ons op dat gebied heel erg positief verrast.

Niet alleen in de horeca overigens. De Bulgaarse mensen hebben over het algemeen een positieve indruk achtergelaten.

2. Hip versus verpauperd

Aan hippe koffietentjes, barren en restaurants in Sofia absoluut geen gebrek. Leuk om te zien dat deze afgewisseld worden met verpauperde gebouwen in smoezelige straatjes. Een rauw randje met een interessante mix tussen oost en west.

Wat te doen in Sofia – stedentrip Sofia – tips voor Sofia

Wat te doen in Sofia >

3. Free Walking Tour

Die gastvrijheid komt ook terug in de Free Sofia Tour; een ideale manier om de belangrijkste dingen van de stad, al wandelend, te zien. Het is dus gratis, maar wel gebruikelijk om een tip achter te laten voor de gids.

Fooi geven in het buitenland – zo doe je dat >

4. Geen hordes aan toeristen

Ook heel fijn, als je het ons vraag: Sofia wordt (nog) niet overspoeld met toeristen. Hoewel het op de populaire Vitosha Boulevard best druk kan zijn, voel je je op veel plekken in Sofia de enige ‘bezoeker’. Dit maakt je dan ook meer een reiziger dan een toerist.

5. De oranje tram

Doen: stap in de karakteristieke oranje trams die deels het straatbeeld van Sofia bepalen. Ze zijn charmant op leeftijd en kreunen en kraken hun weg door de stad. Meerijden kost slechts een paar dubbeltjes en als je tijd hebt, laat je dan meevoeren naar en door de onbekende delen van de stad.

6. Ontdek de stad per fiets

Toch vinden wij, als je het ons vraagt de fiets het perfecte vervoersmiddel om een stad tot in de puntjes te leren kennen. Huur een fiets en ga gewoon rondrijden. Check af en toe je Google Maps of je ongeveer in ‘de juiste richting’ fietst, maar ontdek vooral lekker door zonder exacte route op pad te gaan.

7. De sfeer op straat

Al fietsend kom je er ook achter hoe fijn de sfeer op straat is in Sofia. Toen er zonnestralen tevoorschijn kwamen, zaten de bankjes direct vol met lokale zonaanbidders en begonnen de straatmuzikanten er vrolijk op los te spelen in de prachtige parken.

Sofia tips - wat te doen in Sofia - stedentrip sofia - overnachten in sofia - hotspots in sofia - cityguide sofia - restaurants in sofia - tips voor sofia

8. Bezoek de parken van Sofia

Die zijn er in de Bulgaarse hoofdstad in overvloed. Ze worden niet alleen goed onderhouden, ze dienen vooral het doel waar ze voor aangelegd zijn: ontspanning voor de lokale inwoners van Sofia. Borisova Gradina, Zaimova Gradina en Yuzhen Park zijn er drie die honderd procent de moeite waard zijn.

9. Goedkoop overnachten

Waar het in steden als Barcelona of Parijs onmogelijk lijkt om een betaalbare accommodatie te vinden, zal je in Sofia moeite krijgen met kiezen tussen ruime, centrale én goedkope overnachtingen. Om al die elementen goed te filteren maken wij altijd gebruik van Airbnb. Wij sliepen twee nachten in dit gloednieuwe appartement, hartje centrum voor zo’n €100. En zo krijg je gelijk ‘een kijkje in de keuken’ van de locals, in plaats van in een hotelkamer.

Sofia tips - wat te doen in Sofia - stedentrip sofia - overnachten in sofia - hotspots in sofia - cityguide sofia - restaurants in sofia - tips voor sofiaSofia tips – wat te doen in Sofia – stedentrip Sofia – overnachten in Sofia

10. Eigenlijk is alles goedkoop..

We noemden het al in het intro. Sofia is de ideale bestemming voor een goedkope citytrip. Met een goede planning vlieg je er met Wizz Air voor een paar tientjes naartoe, je boekt een betaalbare Airbnb en ook tijdens het vullen van de dagen zal je niet veel uitgeven. Om een indruk te geven; een 3 gangendiner eet je met gemak voor €10-15, een halve liter bier (mocht je daar zin in hebben) tappen ze voor minder dan €1. Hetzelfde geldt voor koffie en flesjes water.

11. Bulgaarse Lev

Dit alles reken je trouwens niet af met de vertrouwde euro, maar met Bulgaarse Lev. 1 Bulgaarse nieuwe lev is 0,50 cent waard. Lekker makkelijk alles door 2 delen dus.

12. Bezoek een van de biertuinen

Ga heel lokaal naar één van de vele Bulgaarse biertuinen. Hier worden niet de ‘bekende’ Bulgaarse biertjes Wymehcko of Kamenitza geschonken, maar juist de lokale brouwsels. Deze worden vaak geserveerd met lokale hapjes.

13. Eten in Bulgarije

Je vroeg je zeker al af waar het eten bleef in dit rijtje. Ja, want goede restauranttips zijn natuurlijk heel waardevol, zeker in een stad waar niet zoveel over geschreven is.
Geloof ons, met een beetje fatsoenlijke research zijn we heel ver gekomen op culinair gebied.

Sofia tips - wat te doen in Sofia - stedentrip sofia - overnachten in sofia - hotspots in sofia - cityguide sofia - restaurants in sofia - tips voor sofia

Een paar hotspots in Sofia >

Cosmos – een hippe zaak met vlotte bediening en Bulgaars eten in een Westers jasje.
Aubergine – veel vegetarische gerechten gemaakt van verse ingrediënten en opties voor leuke bier pairings.
Bistrello – heel fijn restaurant vol met locals, een uitgebreide kaart met daarop bijzondere gerechten en héle goede wijnen.
The Sushi Bar – een klein, Japans aangekleed sushirestaurant in hartje centrum. Oh, ook de sushi is lekker goedkoop in Bulgarije.

Sofia tips - wat te doen in Sofia - stedentrip sofia - overnachten in sofia - hotspots in sofia - cityguide sofia - restaurants in sofia - tips voor sofia

..en leuke barren in Sofia >

Caffe Memente – de meest populaire bar voor een borrel na het eten, waar jonge locals tot in de late uurtjes aan de cocktails zitten.
Raketa Rakia Bar – de populairste rakia (Bulgaarse Brandy) bar van Sofia, die ook weer vol zit met locals die naast een rakia maar al te graag een halve liter bier bestellen. Je kunt hier trouwens ook heel lokaal lunchen en ze zitten naast een groot park.
Raffy Bar & Gelato – voor een Bulgaars ontbijtje en lekkere koffie. In het schattige winkeltje verkopen ze tevens lokale lekkernijen om mee te nemen.
Once Upon A Time Biblioteka – een gigantisch terras in een prachtig park, maar leuke zitjes rondom een fontein. Niet te missen, en vooral niet overslaan!

Sofia tips - wat te doen in Sofia - stedentrip sofia - overnachten in sofia - hotspots in sofia - cityguide sofia - restaurants in sofia - tips voor sofiaOnce Upon A Time – hotspots in Sofia – cityguide Sofia – restaurants in Sofia – tips voor Sofia

14. Kleck shops

Sigaretten en biertjes worden in Sofia gehaald in de zogenaamde ‘Kleck Shops’. Kleck is het Bulgaarse woord voor Squad. Deze winkeltjes zijn ground level, waardoor je moet bukken om de kassière aan te kunnen spreken. Ook mooi meegenomen: de meeste zijn 24 uur geopend.

15. De rommelige rommelmarkt

Almost last, but not least. Een enkele toerist weet er vanaf, en dat is mede wat deze vlooienmarkt van Sofia zo – laten we zeggen – bijzonder maakt. De rommelmarkt bevindt zich aan de rand van de stad, op een locatie die eigenlijk ongeschonden geschikt is om voorwerpen te verkopen. En met rommel, bedoelen ze hier ook écht rommel. De zogenaamde Bitak ligt in de buurt van de begraafplaats in de wijk Malashevtsi, is zo goed als alleen met de fiets te bereiken en alleen in het weekend geopend.

Sofia tips - wat te doen in Sofia - stedentrip sofia - overnachten in sofia - hotspots in sofia - cityguide sofia - restaurants in sofia - tips voor sofia

16. De taal

Misschien wel een van de grootste struikelblokken als je naar Bulgarije gaan. Je kunt er vrijwel niets lezen. Omdat ze een ander alfabet hebben, kunnen wij niets opmaken uit hun taal. Waar basiswoorden zoals ‘hallo’ en ‘bedankt’ vaak wel willen lukken in andere Europese steden, is het in Sofia vrijwel onmogelijk om te onthouden. Gelukkig maar dat een groot deel van de bevolking Engels spreekt!

17. Vervoer van en naar Sofia

Mocht je meer van Bulgarije willen zien (doen!), huur dan een auto en rijd na een paar nachten de hoofdstad uit. Zo reden wij na ons Sofia-avontuur door naar Ploviv, de culturele hoofdstad van Europa, waar nog veel meer leuks te ontdekken bleek.

Mocht je verder willen gaan dan Bulgarije en buurlanden willen bezoeken, dan heeft Sofia goede busverbindingen met de hoofdsteden van diverse buurlanden zoals Skopje, Boedapest en Belgrado.

Lees hier onze tips voor een trip naar Plovdiv >

Slapen in SofiaBooking.com

We hopen dat je met deze Sofia Tips uit de voeten kunt en het meeste uit je citytrip naar Sofia haalt!

CategoriesEuropa